Lutefisk er typisk Norsk julemat, og om det er vanskelig å få tak i ribbe i utlandet,
er det ihvertfall helt umulig å få tak i lutefisk.
Det går bra det aller beste med lutefisk er jo tilbehøret ;-)
Jeg har brukt saltet torsk, det er det nærmeste vi kommer,
så får vi se til neste år om det er noe man kan prøve på å lage....
Jeg har brukt samme fremgangsmåte som til lutefisk.
LUTEFISK
Legg lutefisken i vann noen timer før den skal stekes.
Varm opp ovnen til 200 grader.
Smør en rist med olje og kle en langpanne med aluminiumsfolie.
Legg risten i pannen og fisken på risten.
Hell kokende vann i pannen.
Alt inn i ovnen, når fisken er varm og vannet 'koker', legger du ett bakepapir over fisken og lar stå i 10-15 minutter ettersom hvor tykke bitene er, slå av ovnen og la stå til du skal legge den på fat.
Hvis du som meg bruker saltet fisk må den vannes ut leeeenge, spør i fiskedisken.
ERTER - ERTESTUING
Jeg valgte å ha hele erter med smør og hvitløk, men tradisjonen sier ertestuing ;-)
I begge tilfeller kokes ertene, er de frosne trenger de litt tid er de fra boks er det mest for å varme de opp.
Du må gjerne tilsette litt buljong i kokevannet, men for mye vil drepe ertemaken, og hvis dere liker erter så gjør som meg og kok de i vann, så smaker det erter ;-)
Ertemos lager du ved å tilsette litt smør og fløte og deretter mose for hånd for en grov mos,
eller i maskin for en finere utgave. Smakes til med salt og pepper.
BACON
Skjæres i terninger, eller beholdes i tynne skiver og prøstekes i sitt eget fett.
Serveres i egen skål eller hvorfor ikke strø det litt overalt så ikke baconelskere hopper over både fisk og erter og bare spiser bacon ;-)
SENNEPSAUS
Lag en vanlig hvit grunnsaus, ved å smelte smør ha i hvetemel og spe med melk.
f.eks cirka 40-50 gram smør til to store ss og 5 dl melk.
Tilsett litt salt, 2 ss sennep (sterk) og 2 ss sitronsaft.
Litt gurkemeie for å få fin gulfarge ;-)
Smak på sausen, hvis det er nok sennep er den litt skarp,
du kan beholde den slik eller tilsette litt sukker for å mildne den, smak og behag.
Litt klippet kruspersille/gressløk pynter opp.
KOKTE POTETER
Jeg la til litt gulrøtter da det er veldig godt til fisk og det trengs litt farge i hverdagen, men man dropper ikke poteten til en slik tradisjonsmiddag ;-)
Som til ribbemiddagen, skreller jeg poteter (og gulrøtter) først og koker i litt vann
(du må gjerne dampkoke, husk at det tar litt lenger tid).
Hell av vannet når de er ferdig kokt, før de går i stykker, ha på litt smør, salt og klippet persille og la stå med lokk på. Hvis de blir kalde før serveringstiden kan du bare varme de litt i smøret ;-)
Ha en fin Lutefisk middag :-)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
...til stor glede for bloggforfatteren :-)