15. nov. 2017

Step 9 Dekorasjon Inne-ute-bord-buffet

Dekorasjon er gøy å jobbe med, ta deg god tid og nyt det, husk at hvis du gjør det ferdig i god tid (dager før) for å unngå stress og kunne konsentrere seg om mat osv. som ikke kan gjøres ferdig før samme dag.

Først setter du opp en plan (med mål i cm)for vært område som skal dekoreres, f.eks. ute, inne, bord, eventuelt de forskjellige rommene osv. Skriv opp hvor det er vinduer, stikkontakter etc.
 Deretter må du bestemme tema og farger og sjekke budsjettet.
 Trenger du Hjelp til å lage noe? Hjelp til å henge opp? Hjelp til å kjøpe inn?

Tema og farger bør passe til festen, som nevnt er enkelte fester selvbestemt og andre helt opp til arrangøren, du kan selvfølgelig være veldig klassisk eller veldig dristig, ta ett valg og gjør det gjennomført.
Velg 1-3 hovedfarger og noen flere nyanser eller farger til mindre pynt. Lager du klovnefest, tar du selvfølgelig alle regnbuens farger, eller ikke klovnen skal jo synes! Er det haloweenfest er orange og svart en selvfølge! Påsken er gul og pastel og 17. Mai rød, hvit og blå! Når jeg for nesten 20 år siden feiret den første julen i Frankrike var det veldig rart å se julepynt i rosa, lilla, gult etc. bare ett lite tips hvis du er veldig utradisjonell ;-)
Husk att hvitt som farge er veldig 'hardt' kryfarget, eggeskallfarget er veldig flott og gir mindre kontrast, f.eks. vil en hvit bryllupskjole synes bedre på bilder.

Apropo bilder, når du dekorerer og planlegger rommet, tenk på at det skal tas bilder, hvis bakgrunnene har flashy, rotete farger/ting synes det godt på bildet og hovedpersonen vil komme mindre frem. F.eks. når bryllupskaken skal skjæres opp: pass på at bordet med kaken står på ett sted hvor brudeparet har en nøytral bakgrunn, eller bakgrunnen er pyntet til bildet. Ta bilder på forhånd og se hva som er forstyrrende, kansje en vinduskarm i gal/sterk farge, en vase etc. skjul dette. Planlegg ett sted hvor det skal tas bilder, med uten stoler og dekorer dette til formålet. F.eks. ved dåp er det kos om alle gjestene får ett bilde av seg og dåpsbarnet, som selvfølgelig vil hylskrike før det er bildeseansen er ferdig, derfor må det også planlegges at dette gjøres når det er størst sansynlighet for at det ikke blir gråt, selvom det er midt i middagen, delt opp i grupper. Du kan selvføgelig ha forskjellige steder til fotografering, planlagte tepper, blomster, lenestoler, bilder, bakgrunner til fotogafering. Uansett lurt å gi noen i oppdrag å fotografere, morsomt å se på senere, og du glemmer det mest sannsynlig eller lar det være da du er opptatt med å dirigere, prate, ordne...Noen ideer, sikkert på den klassiske, tradisjonelle siden, da det er meg:

Barnebursdag: Masse farger som barnet liker, fra blå/rosa til de aller minste til rødt, gult, blått, grønt for smårollinger og i tenårene blir nok ønskene mer presise. dekor etter som vilke helter de er opptatt av, eller biler, dyr etc.
Rundt År voksen bursdag: Det er opp til hver enkelt, tid på året og hva du har tilgang til. Velg ett tema som. Roser, bøker, biler, traktor, dyr, grønnsaker, yrke, hobby, sport, musikk etc.
Barnedåp: Lys blå og lys rosa, med hvitt eller kryfarget underlag, tilegg i grå, sølv, gull, diamant/perler, ballonger, blomster, vimpler og det som finnes av dekorasjoner. Stort utvalg og mange ideer på nettet.
Konfirmasjon: Ferdig med lyseblått g rosa ;-) La konfirmanten velge farger og tema innen rimelighetens grenser.
Bryllup: Hvit, sølv, gull og diamant og sikkert noen til. Farge utover det velges av brudeparet og som regel skal dekorasjoner matche kjole, blomster, slips og mavebelte. Her også er internett en kjempekilde til inspirasjon, temaene er ofte kjærlighet, men kan også være kongelig, sommerlig, hav, fjell, natur, bonde, det er ingen grenser. Pyntegjenstader er gjærne i form av hjerter og stjerner. Blomster i riktige farger, f.eks. for preg av bonde er kornnek utrolig lekkert.
Hellige Trekongersdag: Blå og gull
Vinterfest: Hvitt, med pynt som snøkrystaller, innslag av  ønskede farger og elementer.
Pannekakedagen:
Lysfest som feirer at solen kommer tilbak, pannkaka symboliserer solen: Gult og hvitt
Kinesisk Nyttår: 
Kinesiske farger, varme fra orange, rosa, rød skalaen, symboler fra året man går inn i og draker
Fastelaven: Fjær i alle farger, hvite duker.
Morsdag: Fargen som mor liker og blomster som matcher eller motsatt.
Valentin's day: Rødt og hjerter.
Vaffeldagen:  Godt spørsmål ;)
Påske: Gult, orange og lys grønt. Kyllinger, høner, egg og kaniner til pynt.
Vårfest: Grønt og lyse farger, blomster til dekorasjon.
17. Mai: Rødt, hvitt og blått. Flagg og silkebånd.
Sommerfest: Grønt(natur) og blått (vann) med litt farger som minner om blomstereng. Blomster og objekter fra hav og strand.
Fårikålens dag: Høstfarger, lam og saue dekorasjoner. Saueskinn. Halmballer.
Verdens dag mot sløsing: Brukte farger og brukt pynt, ikke plastikk og engangskuvert.
Verdens Eggedag: 
Bruntoner, strie og eggeskallfarge. Pynt er høner og egg, husk at det finnes egg i flere farger.
Høstfest: Høstfarger og blader til pynt.
Epledagen: Høstfarger med epler og blader til pynt.
Grøtdagen: Lyse jordfarger, ris og kanel til pynt.
 Farsdag: Farger som far liker.
 Halloween: Orange og svart. Edderkopper, gresskar, hekser og spøkelser til pynt.
 Jul , julebord og juletrefest: 
Rødt, grønt, gull eller sølv. Hvitt er også blitt veldig populært og er lekkert.
Nyttårsaften: Blå/lilla/sort med gull eller sølv. Stjerner og klokker som er stilt fem på tolv.

Temaer har du fått ideer om i tekstene over og tidligere artikler, valgene er uendelige og kan være veldig presise som f.eks. Elvis eller upresise som rock fra 70' tallet. Farger kan være en farge med eller uten nyanser eller alt i rødtoner, regnbuen, hvitt. 

Dette må du bestemme utifra det du arrangerer:


F.eks. til en 50 årig singel mann kan man være litt vulgær og ha pupper som tema, populært og stilig med puppekake, streaptise eller den berømte mannequinen i kaka....

Til en/ei som liker jakt, er tema skog og dyr, gevær og gevir, hvis det ikke er noen antijakt i laget, ellers går det helt fint med skog, mark og ville dyr, eller fisk... Bruk skogsfarger som grønt og brunt og hent dekorasjon fra skogen: mose, grener... Fiskegarn til fisker: hengt på veggen, over bordet eller til duk på buffeten.Til ei lita hestefrelst jente, så er temaet uten tvil HEST er BEST!

Til et lite cookimonster, er cookiemonsteret base for valg av farger og kake.

Til ett Gullbryllup som er under planlegging er fargene kryfarget med gull, innslag av rødt i form av blomster. Bilder fra 50 år som kolasj på veggene.
Påske, kaninelskere eller dåp, kaniner er søte og får smilet frem. De kan godt ha pastellfarger tilpasset anledningen.

Til mormor som maler ville den perfekte pynten vært de siste maleriene, farger som matcher, malingstuber, pensler og staffelier. Kansje til og med beskyttelsesdress som antekk hehe

Til vår og sommerfester, bruk de herlige friske fargene og pynt både lokale og mat med ville blomster.

Kjøpe pynt eller lage dekorasjon ?

Se i budsjettet hva som kan dekkes, først må du trekke fra duker, servietter og kuvert utgifter. Deretter hvor mye skal til og hva skal pyntes, sett opp en prioritering, har du ett høyt budsjett se på hva som kan kjøpes, jeg liker ikke bruk og kast og holder litt på å se etter ting som kan brukes om igjen, eller ihvetfall gis bort. husk at pynt til store lokaler etc må være i stort format, det er ingen vits i å henge opp tre små kuler eller flagg i ett hjørne, tok mindre antall og større størelse. Mange har glede i å gjøre ting personlig, men husk at ofte må du kjøpe materiell til å lage ting, ikke alltid billigere.

Hvis budsjettet er brukt opp etter at dukene er på plass må du tenke, 
her er noen forslag til billig dekorasjon:

-Store pappesker pakket inn i ensfarget papir (papirduk kan være billig, gråpapir er kjempeflott eller avispapir, men det kommer an på valget du gjorde om farger. Disse kan stables på gulvet, i vinduer eller henges fra taket i grupper.
- Høy og halm baller er lekker pynt og ekstra sitteplasser, kan brukes etterpå.
-Kvister, mose, blader, stener, skjell, sand....
- Tomme (vin) flasker ka males og brukes til vaser, de kan skrives på...
- Du kan lage store rammer av trelister, stift på stoff eller papirduk og skriv en tekst, dekorer.
- Vimpler kan lages av pair eller stoff, lim på snor og heng op i taket, husk skikkelig størrelse her er også aluminiumspapir, gråpapir og avispapir stilig.
- Gamle (billige)  laken, duker og gardiner kan klippes i remser og knytes til sløyfer.
-foten på vinglass kan sprayes med snø, sølv eller gull.

Det var bare noen ideer rablet ned, hver fest sin planlegging og forslagslisten vil øke.

Step 1 : Lag en oversikt HER
Step 2 : Valg av sted/lokale HER
Step 3 : Program/Agenda HER
Step 4 Gjester, invitasjon HER
Step 5 : Budsjett HER
Step 6 :  Sosiale mediaer HER
Step 7 : Utstyr HER
Step 8 : Musikk og underholdning HER
Step 10 :  Mat i neste artikkel

2 kommentarer:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett
  2. As a sign of gratitude for how my husband was saved from Lymes, I decided to reach out to those still suffering from this.
    My husband suffered from Lymes and it was really tough and heartbreaking for me because he was my all and the symptoms were terrible, we tried various therapies prescribed by our neurologist but none could cure him. I searched for a cure and I saw testimony of so many people who were cured from Lymes , and so many others with similar body problems, and they left the contact of this doctor who had the herbal cure to Lymes. I never imagined Lymes had a cure not until I contacted him and he assured me my husband will be fine. I got the herbal medication he recommended and my husband used it and in one months he was fully okay even up till this moment he is so full of life.Lymes has a cure and it is a herbal cure contact the doctor for more info on drituaherbalcenter@gmail.com Dr Itua can cure Herpes,Hiv,Cancer,ALS,Copd,HPV,Lupus,MS,Diabetes, and other disease talk to Dr Itua on how to get the medication. Thanks for reading my testimony . https://drituaherbalcenter.com/shop/

    SvarSlett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)