22. nov. 2017

Post 11 Planlegging av retter og mengder

Etter min mening et av de viktigste punktene for en vellykket fest, men så er jeg jo som bloggen viser litt over gjennomsnittet glad i kjøkkenet.

Det ble sagt i forrige post: du må velge mellom 
buffet eller 2-3-4 retters middag,
når du har bestemt deg er resten litt enklere, eller motsatt hehe, men etter forrige post har du sikkert klart for deg hva du vil.


En meny må være fristende, ikke for tunge retter og ikke for lette, man skal kunne danse etterpå og heller ikke gå hjem sulten. Velg rettene utifra hva du vil servere som drikke, årstid og tema. Ta hensyn til eventuelle allergier, ingen grunn til å servere rekecocktail til forrett hvis en av gjestene er allergisk, enkelte er så allergisk at selv kun kontakt ved tilberedning er farlig.
Fristende mat lager du ved å legge litt ekstra i presentasjon og pynt, selv potetmos kan være lekkert. Hvis det er jul og du har en fet tung hovedrett, er det lurt med en lett salat til forrett og kanskje en oppkvikkende hvilerett før dessert, ingen vits med ostefat osv.. Er tema for festen jakt og fisk er det dumt å ikke kunne servere vilt.

Buffet vil si at det er ett mangfold av retter, du skal kunne finne flere godbiter du har lyst til å smake på, men du vil ikke spise en hel porsjon av hver, og er det noe du ikke liker gjør det ikke noe siden det er så mye annet godt.
Buffet kan inneholde både kjøtt, fisk og grønnsaker eller du kan lage en fiskebuffet, kjøttbuffet etc. Enten du lager helt vegetarisk eller du lager kjøtt/fisk er det lurt å ha noen helt veganske retter for de eventuelle veganere som skjuler seg i mengden, det kan også være enkelte har en grunn til å unngå enkelte matgrupper i perioder (sykdom, medisiner, diett etc.)

Rettene kan følge ett tema eller blandes, lurt å også her ha både lette og tunge retter. Aporopo en buffet kan være både varm og kald, men på vinterstid er det selv i en ellers kald buffet ok med en varm gryterett eller varme sauser, suppe ?

For øyeblikket planlegger jeg en buffet til Nyttårsaften med ca. 40 personer, kanskje flere, kanskje færre. Det skal være en buffet med 'alt' som seg hør og bør til Nyttårsfeiring. Siden vi er mange og forskjellige, liten kommune hvor alle kjenner alle. Har jeg laget en liste med forskjellige valg i de forskjellige matgruppene, og ber hver enkelt ved påmelding å krysse av for det de ønsker å smake på, drikke etc. på den måten vet jeg at de fleste blir godt fornøyd og mette i løpet av kvelden. Sannsynligvis ville jeg fått omtrent samme resultat ved selv å ta avgjørelsen, men hittil er alle fornøyd med at de kan velge, tross alt er det en spleisefest.
Tenk også på  budsjettet du har, når du velger retter, prisen kan være veldig variabel. Et annet tips er at ved selvforsyning vil man som regel spise mindre kokte poteter enn man gjør hjemme, ergo mengden kjøtt kan gå opp etc. Serverer du gryte kan den enkelt spees med grønnsaker, er det kun oppskjæret kjøtt kan det fort bli tomt.Mengder er neste dilemma, men det er noen retningslinjer å se på.

Totalt spiser hver person mellom 500 og 700 gram, plus at man drikker en 1/2 liter, ja noen drikker mer, det er helt sikkert.
Fordelt på de forskjellige matgruppene blir det omtrent slik, selvfølgelig litt annerledes hvis det bare er vegetarianere eller paleo'fan...

100-125g animalsk (brutto: 200-250g)
125/150g grønnssaker (brutto: 250-300g)
50g saus
100g brød
50g ost
150g dessert
100g dessertsaus

Flere retningslinjer:
aperitif: 4-6 biter per person
1 baguette/3 personer
1 vinflaske/3 personer (?)
1 champagne flaske/6 personer
1 flaske jus eller brus/4 personer
Hele kaker kommer ann på størrelsen og om de er lette eller tunge

Da er det bare å gange opp å fordele på rettene. De som arrengerer store festiviteter sier at jo flere man er jo mindre spiser man og at man kan trekke fra 10%. Det gjør ikke jeg, jeg foretrekker å ha rester og gir bort til de som hjelper til etc. og legger derfor heller til litt og runder av oppover.

Til middag som serveres er det enkelt å regne antall hvis maten er i biter. Til en buffet hvor en rett er dyr, ergo populært og ikke så mye, for eksempel roastbiff, kan det være lurt å skjære skiver og eventuelt lage snitter, da kan man ikke ta 4 skiver i en jafs, litt trist hvis alle gjestene ikke får anledning til å ta, selv om det som regel er flere som heller velger noe annet.

Likeledes kan det være fristende å fylle en buffet med billige retter som pasta, ris, potetsalat, salat og salat, men når man forsyner seg tar man bare litt og de er som regel nesten urørte til slutt. Fordel eventuelt i porsjoner (små glass eller boller), det gir jo også litt variasjon i presentasjonen.

(jeg har ferdig forslag til liste på buffet og kanapeer, eneste hik er at de er på fransk, send en beskjed hvis du ønsker dem som mal for egen liste, word)Step 1 : Lag en oversikt HER
Step 2 : Valg av sted/lokale HER
Step 3 : Program/Agenda HER
Step 4 : Gjester, invitasjon HER
Step 5 : Budsjett HER
Step 6 : Sosiale mediaer HER
Step 7 : Utstyr HER
Step 8 : Musikk og underholdning HER
Step 9 : Dekorering HER
Step 10 : Mat og Servering HER

Step 12 : Planlegging, lister og tidsskjema i neste artikkel

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)