I Provence et Languedoc er det tradisjon for å ha 13 juledesserter på julaften.
Det høres skremmende mye ut, men etter litt nærmere forskning er det aldeles ikke uoverkommelig, ikke vanskelig å lage og ikke tungt eller mettende å spise.
De 13 dessertene er symbol for Jesus og de 12 disiplene hans.
Ikke en for mye og ikke en for lite.
De kalles 13 desserter men det er tørket frukt, nøtter, frisk frukt osv.,
det er derfor mye søtt men ikke mektig som det vi forbinder med desserter.
De 13 dessertene serveres etter måltidet og det er viktig å ta en bit / smake på alle 13.
Tradisjonen er at når måltiet er over skal de 13 dessertene og alle smuler bli stående på bordet, fritt for alle åndene i huset som beskytter familien.
Det er godt over 50 forskjellige varianter å velge imellom, men noen forandrer man ikke.
De deles i 4 kategorier:
Kaker, godteri, tørket frukt og fersk frukt.
De 6 første og den 13. er alltid de samme. Nr 7-12 kan du velge fritt i de 4 kategoriene.
Tørkede frukter er for de 4 Munkeordnene:
Nummer 1: Rosiner -for domenikanerne.
Nummer 2: Tørkede fikener -for fransikanerne.
Nummer 3 : Valnøtter -for Augustinerne
Nummer 4 : Mandler -for Carmerne
Nougat er for det gode og det onde.
Nummer 5: Hvit Nougat -for det gode
Nummer 6: Svart Nougat -for det onde.
Nummer 7-12 fritt valg, hos oss ble det i år:
Nummer 7: clementiner
Nummer 8: Bananer
Nummer 9: Kvedegele
Nummer 10: Marsipan.
Nummer 11: Chilisjokolade
Nummer 12: Mor Monsen muffins
Nummer 13 er alltid den samme på fransk heter den 'pompe à l'huile'
-oljepumpe...
Det er rett og slett en 'brioche' eller søt gjærdeig med olivenolje og appelsin, brødet skal også smøres med olivenolje når det kommer ut av ovnen. Nesten som vår Julekake.
Oppskrift til ett brød:
250 gram mel (ca 5 dl, ha i mer hvis deigen er for løs), 1/2 dl sukker, 1/2 pakke gjær, klype salt, 75 gram olivenolje 0,75 dl varmt vann.
Skall av en appelsin.
Lag gjærdeig, hev og stek som til julekake...
sorry har ikke tid til detaljene, men jeg har julekake på bloggen....
Stekes ca 15 minutter i 220 grader og smøres med olivenolje.
Passer fint på kaffebordet, og nr 7-12 kan være norske små julekaker.
Vi hadde moro av og lage ett juletre med godsakene, skal jobbe mer med det til neste år...
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
...til stor glede for bloggforfatteren :-)