2. mai 2013

Brennesle

Brennesle er i følge mange en pest og plage,
 mens andre sier den er en av de flotteste gavene naturen har gitt oss ;-)



Man kan jo forstå begge sider av saken, men opptatt som jeg er av det naturlige så er det en av mine favoritter både på kjøkkenet og i kjøkkenhagen.

Alle kjenner vel til Brennesle som vokser nesten over hele verden.
Det er flere arter, men alle er spiselige.
En bitteliten beskrivelse alikevel ;-)
Plante som blir 50 cm til 1,5 meter.
Vokser rett opp med mørkegrønne blader som ender i en spiss, kantene er taggete.
 Hele planten er dekket med små brennhår som brenner...
Solide røtter som sprer seg i alle retninger og gir nye planter.


Den har igjennom tidene vært brukt til alt fra hudpleie til gjødsel...

Vi kjenner selvfølgelig til brenneslesuppe, men brennesle er mye mer enn det...


Først og fremst vil jeg nevne at den er rik på vitaminer og mineraler:

Vitamin A, B1, B 2, B5, C og K1.
Jern, kobber, magnesium, sink, kalium, kalsium, silisium, phosphore og potassium.
m.m.

http://urticamania.over-blog.com/article-32812586.html har en full oversikt.




Noen vil vel påpeke at den brenner, hvorav navnet, men ta på hansker ;-) og bruk saks...
Hvis det fuktig/regner så brenner den mindre, ei heller når den er tørket.
Jeg kjenner til noe av dens bruk i matveien og i kjøkkenhagen, for ikke å snakke om at det er en styrkedrikk for dyra. Jeg har hørt/lest at i skyllevann til håret fjerner den flass og har mange andre egenskaper, men det må dere lese mer om på de mange sidene på internett som skriver mer spesielt om dens bruk i medesin etc.
Her har du noen alternativer:



I kjøkkenhagen:

Forebygger sykdommer og gjødsler.
Legg en neve med brennesle i gropa hvor du planter bl.a. tomater.
Legg den i vann og bruk som gjødselvann, kommer tilbake til det under kjøkkenhagen i mai/juni.

På kjøkkenet:

Den kan brukes både fersk og tørket.

Fersk vasker du den og forveller i kokende vann.




 


I baking, supper, omeletter, stuinger ja i alt.

Den er enkel å tørke og kan således knuses og brukes i te, bakverk og mat hele året.

Spre den utover (etter vask) ett brett og la tørke i sola, legg gjerne over ett fluenett, eller på kjøkkenet.
Du kan også tørke den på svak varme i stekeovnen.


Etter at den er tørket kan du knuse den i en kjøkkenmaskin og ta vare på den i en luftett mørk boks.

Nå kan du lure litt brennesle i nesten alt du lager på kjøkkenet,
det være seg brød, supper eller pannekaker.

Oppskrifter kommer :-)




.


En enkel måte å følge bloggen på er å:
1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer
2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)


I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...
På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)



.

2 kommentarer:

  1. Takk for info!!! Brennesle er så spennende i mat :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for hyggelig kommentar :-)

      Brennesle er superenergi, helt gratis og gøy å bruke :-)

      -det kommer masse oppskrifter fremover ;-)

      Ha en flott dag !

      Slett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)