25. juni 2016

Juni i Kjøkkenhagen Min 2016

Grønnsakshagen i Juni er en fryd, alt gror og er snaaart ferdig til å spises,
ugresset også....

...dog er det mindre som er helt ferdig så litt grønnsaker blir det kjøpt også, 
et lite drivhus står derfor høyt på ønskelisten for å kunne forlenge sesongen til enkelte frysne planter som tomat, agurk og squash :-)

En som er ferdig er sommerkål, og den er kjempegod side dagene er lange ute blir den tilbredt helt enkelt i biter i stekeovnen med olivenolje og krydder, enkelt og godt :-)


I tilegg til flere kålplanter som er plantet i beddene er disse nye spirene klare til planting,
men hvor ? for nå er det fullt !
Ideen med å så i kasse var god, ingen gnagere har klart å ødelegge denne gangen :-)


Et lite overblikk fra ene kanten i begynnelsen av Juni, trillebåra full av ugress som jeg komposterer langs gjerdet til hestene for å dekke hull som katter bruker til å komme inn og derfor hunden til å komme ut :-P


Vakre agurkurt blomster som biene elsker er over alt, men de er fulle av odium (en soppsykdom) så nå må de bort, husk ikke i komposten da du ikke vil ha de tilbake i hagen. Derimot langs gjerdet til hestene får det gå bra, hestene spiser de opp og frøene sprer seg.


Sommerkålen på rad og rekke med ruccolasalaten i blomst bak. Den ble sådd for å beskytte kålen mot altice'r (svarte loppelignende skadedyr) Det har også virket gnske bra i tilegg til å vanne ofte -veldig ofte...


Tomtene er godt på vei siden de har lekt spøkelser hele våren og derfor vært beskyttet for kulde og regn, bare denne ene lille dvergen som har laget en merkelig blomst istedet for å bli stor plante,
hvis noen vet hvorfor så er det bare å kommentere ! ellers har bl.a. tomatene fått dekket jorda med blader fra den lille eikeskogen min, litt (mye) arbeid, men så tilfredstillende !


De andre tidligtomatene er godt på vei :-)


Litt av det som er høstet inn, reddik, spinat, løk, artichaut og masse forskjellige urter.


Slik ser Kiwi-blomster ut, vakre ?


Hagen litt senere i Juni, det vokser utrolig fort og det er vanskelig å holde tritt med ugresset, å dekke til jorda med halm og lignede hjelper både med å sinke ugresset, holde på fuktigheten, hindre muggsopper i fly rundt samt at de holder muldvarp og jordrotter unna grønnsakene (ser ut som det hjler ihvertfall) og til slutt råtner det å blir til ny jord -mye enklere en plastik...


Sykdommer og skadedyr er det mengder av i hagen, den biologiske tanken er at man må dele, det høres jo fint ut men når man mister 100% av nye salatplanter til sneglene eller ett tre blir fullstendig ødelagt av lus eller soppsykdom, da er det ikke lenger deling og man får lyst til å redde avlingen!!!
Da finnes det heldigvis 100-vis av gode kjærringråd, som f.eks. fermentert hvitløk. Utvannes og sprøytes på. likeledes å plante hvitløk rundt de gjldende trær og busker (skal gjøres i høst og vinter).


I Mai og Juni er det ikke bare kjøkkenhagen som skal vedlikeholdes, det er også tid for å slå høyet,
selvfølgelig er aldri været perfekt (selv her i syd Frankrike) og man må slå til når det ser ut som om det kan tørke, så hvis det blir for varmt blir høyet for tørt og knust i småbiter (masse støv) uansett blir det høy litt og litt, kjørt inn eller levert direkte: masse fysisk arbeid !
Chantelle sine bilder, da hun hjalp til med å trekke en og en liten høyball ned til der det var flatt nok til at lastebilen kunne lastes opp, det synes ikke så godt på bildet men det er utrolig bratt og godt over 30 grader, må innrømme at jeg ble litt solbrent på skuldrene...
,Ellers er det fin utsikt til den lille 'villagen' hvor vi bor...På en av kveldsturene møtte vi på disse de og andre har spist opp mer en tre hele jorder med erter,
100% skade, heldigvis er det jaktforeningen som betaler for skadene siden de ikke har klart å regulere viltbestanden, imens er det lov å jakte med kamera ;-)

Hestene får maten servert på fat, så gøy det hadde vært om de kunne hjulpet til med høyonna !


Noen av de nyere kålplantene (brokkoli) som er litt spist på...


 Auberginer med salat og grønne bønner på den ene siden, og stangselleri og grønne bønner på den andre siden: salaten er snart ferdig og gir mer plass til bønnene, mens stangsellerien har godt av å være litt inneklemt p.g.a. smaken.


Plutselig hadde jeg masse selvsådde tomatplanter, men hvor i huleste skal jeg plante dem og hvilke tomater var det nå igjen ???


Agurker er raske til å vokse, her er det mange på vei allerede og for noen daer siden var jeg uheldg og knakk av en som da allerede var 10 cm og ble brukt i salaten.


Nå har temperaturen stabilisert seg og tomatplantene har vokst seg ut av kondomene, dessuten må de vekk for at plantene skal gi frukt hehe helt logisk !


Et lite felt som ble ledig, dekkes med halm så jorda ikke tørker og mark etc kan jobbe,
deretter ble det i går sådd gulrot, pastinak, reddiker og rødbeter...

  Jordbæra er på sitt beste i Juni, selvom de fortsetter å gi bær videre utover, ingen sneglebroblemer etter at jorda ble dekt med lin-halm (stikker).


Solbæra er rett rundt hjørnet, det er rips'n også.


Whiskey patruljerer og lar ingen jordrotter være i fred...


Å ta vare på egne frø er smart, lærerikt og spenende, ikke minst ser man likheter med ville planter når de blomstrer. Enkelte vanskelige planter er også lettere å få til hvis de frør seg selv, bl.a. persille, så den skal nå få sitt faste sted og frø seg selv fremover... Dill og koriander gjør det uansett.


 Titou holder vakt, særlig over fuglene som selvfølgelig forsyner seg av alle frøene...Gresskar til  halloween har det kjempefint på møkkahaugen, dessuten spiser ikke hestene bladene så da har jeg fått litt ekstra plass til å plante, går nok ikke like bra med kål og salat hehe


I våres plantet vi masse klatreroser rundt gjærdet og her er en aldeles nydelig en :-)


En lilla artisjokk:


Blåbære kommer også:


Oversikt fra nordsiden....


Svarthyll blomster er i sesong i Norge, ikke glem at de er kjempesunne og du kan lage forskjellige drikker etc. let på bloggen og du finner ;-)


Kirsebær hos naboen, sure er de og høyt henger de = fuglemat....


Det var siste nytt fra meg i Juni :-)

...så får vi se hva Juli bringer ,

Ha en kjempefin sommer og kikk 

gjærne innom her på bloggen :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)