28. jan. 2017

Melkesyregjæring av grønnsaker og hvorfor...

 Fermentering av mat og drikke blir mer og mer populært. Artikler om hvordan og hvorfor florerer i aviser, blader og blogger, melkesyregjærings teknikken kommer tilbake!

Samtidig blir det mer og mer prat om hvor viktig det er med en god bakterieflora i tarmen. Forskningsresultater viser at høyst sannsynlig er mange av våre 'normale' plager og moderne sykdommer pga av dårlig funksjon i tarmen og såkalt lekk tarm, IBS.

Disse to 'nye' motene henger sammen, fermentert mat er lett fordøylig og irriterer ikke tarmen, samtidig som den tilfører gode, livsviktige bakterier til systemet vårt.

Hvis vi skal koke alle skriveriene ned til en kort og forståelig setning blir det:

Melkesyregjæret mat er lett fordøyelig og sunt. Hvis du har følelsen av at ikke alt er som det skal, uopplagt, magetrøbbel, dårlig konsentrasjon, dårlig immunforsvar, hodepine, stress, sykdom uten forklaring eller hva som helst som ikke er normalt. Kan det være lurt å gi tarmen og fordøyelsen en periode med lettere arbeid og muigheten til å reparere seg selv. Er det noe kroppen vår er flink til er det å fornye seg og reparere ødelagte celler, men den må få anledning.

Det er mulig det er mange veier å velge igjennom, men vilken skal man velge er mitt store spørsmål, mellom, foodmap, gaps, histaminer, lavkarbo, metabolsk diett, vegetarisk og Pirkepetter's tradisjonskost...
...kan man spise alt og ingenting, så hva skal man da tro på ?

Jeg har bestemt meg for å ta noen uker med noe tilnærmet gaps og tradisjonskost. Tar utganspunkt i at tarmen er lekk og spiser (prøver) lettfordøyelig mat, samtidig som jeg prøver å tilføre mye næringsstoffer til reparering og oppbygging: virker det ? det vet jeg ikke, dårlig sikt i tarmen hehe, men energien er høyere enn de tidligere uken og det er tydelig at kroppen skiller ut giftstoffer i form av svette, fett hår etc. , husk at man blir værre før det blir bedre og hold motet oppe.

Siden jeg føler meg bedre og man uansett har godt av en pause så tenkte jeg å dele de forskjellige knepene med dere og håper dere blir inspirert til å prøve.

Kraftkoking er (synes jeg) det viktigste, ren kjøttkraft på bein, fremgangsmåte på det finner du HER og det er bare å sette igang, gå på jakt hos slakteren hvis fryseren ikke allerede er full.

...deretter skal vi melkesyregjære grønnsaker, både for å få i oss riktige bakterier (probiotika) og kunne spise grønnsaker uten at de skaper merarbeid og trøbbel i fordøyelsen.

Hvis du vil lese grundig hvordan du gjør det kan du det HER, eller også kjøpe e-boken min hvor alt er samlet og med oppskrifter på hva du kan bruke de til og FAQ: ABC om Melkesyregjæring HER.

Hvis du vil slippe mye lesning og bare komme igang, tar du det du har av grønnsaker eller kjøper f.eks, hodekål, gresskar, rødbeter, pastinakk, hvite reddiker, stangselleri, ris etc.
I tilegg trenger du uraffinert salt, hav eller fjell men uten tilsetninger samt syltetøyglass med strikk (se bildet)

Prinsippet er enkelt:

 Metode 1 Hele biter lagt i lake: Kok opp vann, avkjøle og røre inn 30 g salt per liter vann (uraffinert hav eller fjellsalt). Skjær grønnsaker i terninger og ha på glassene, hell over saltlake (avkjølt) til ca 2 cm fra kanten.

Metode 2: Rasp grønnsaker som hodekål, gulrot, gresskar etc. tilsett 10 gram salt per kg og rør og stamp til det kommer ut væske, la det stå å væske ett kvarter før du dytter godt ned i glassene, væsken skal stå over grønnsakene når du kommer til toppen, ellers fyller du på med litt saltlake.


Felles for begge metodene: sett på strikk og lukk igjen, sett de på ett brett og la de stå i romtemperatur. Fermenteringen begynner etter noen dager, du vil se at det bobler og noe glass vil boble over (derfor de står på brett).

Du kan blande og legge ned grønnsaker som du vil, tilsette urter og krydder for å gi smak.Hvis de skal brukes til mat for tarmbakteriene bør de stå ca 3 uker før du begynner å spise av blandingene, du spiser 1-3 ss per måltid som ett tilegg. Til det anbefales f.eks. KIMCHI, men alle blandinger vil ha samme effekt.


Når du vil bruke grønnsakene i middager kan du gjøre det etter noen dager, og jeg anbefaler å gjøre det i begynnelsen fordi det etterhvert blir veldig surt og man vil trenge en tilvenning til smaken (særlig de familiemedlemmene som ikke er motivert) i tilegg til å ta de tidlig kan du skylle dem i 1-3 vann for å få vekk syrligheten, tilogmed koke opp og bytte vann, -feel free... De fleste vil nå rope stop! fordi alle næringsstoffene blir skyldt bort og ja det er sant, men nå var poenget og kunne ha lett fordøyelige grønnsaker i maten...


...du kan selvfølgelig spise bare kraft med kjøtt og egg og masse fett :-D
Fermentering kan du også gjøre med ris og poteter som som regel er utelukket i dietter. Til korn og frø bruker du surdeig og frø og nøtter legges i vann med litt surdeig eller eddik, men det kommer i neste kapittel.

Da er det bare å sette igang, med det du har eller løp og kjøp, fint om du bruker økologisk for å unngå giftstoffer, eventuelt må du skrelle og uansett vaske godt. Ett lite tips er å etterhvert ta vare på litt jus fra gang til gang å bruke som starter da blir det ett lite forsprang for melkeyrebakteriene og det er få muligheter til at noe går galt, inntil du har den muligheten begynn med kål og bruk laken fra disse til neste, du kan også blande inn litt kål i de andre grønnsakene, spesielt til rødbeter som har lite egne bakterier, er det sommer når du leser dette kan du bruke blader fra en (usprøytet) solbærbusk.

Lykke til med fermentering :-)
.

.

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) på Instagram: #godtogsunt

2) like oss på Facebook :

3) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side: Følgere-medlemmer


Iallefall blir jeg veldig  glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...

På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)