6. sep. 2014

Paleo ukemeny er sunt og enkelt uke 37


Vi fortsetter med enn sunn og ukomplisert meny for uken som kommer ,
Paleo livsstil er vel også enkel matlagning hvis vi filosoferer litt over fortidens forfedre,
og ikke minst konservering av mat når den er i sesong,
fortiden er det bl.a. tomater som høstes og bær som plukkes :-)

-ta handlinga i ro og fred på lørdag og du kan gjøre andre ting resten av uken :-)

Spis rent og naturlig :-)
dvs. å spise kun det du ser hva er!

 Naturlig mat er enkelt, sunt og godt ;-)



Menyforslaget passer til paleo og lavkarbo diett,
det vil si at det også er fornuftig mat for de med Diabetes.


Hvis du ikke vil spise helt Paleo-lavkarbo,
 er det bare å legge til
melkeprodukter, pasta, ris og poteter etc.
 for en helt vanlig diett ;-)

De fleste  middager er under 30 minutter, eller 10...
-i mangel av bål på kjøkkenet bruker vi stekeovn ;-)
Har du grillmuligheter, benytt sjangsen!


Ukens meny:

Lørdag:

Chantelle har bestemt at det blir hamburgere denne lørdagen :-)
Hamburgerbrødene lages selvfølgelig med grønnsaker og mel uten gluten,
f.eks. DISSE squash-brødene.

Burgerne lages av selvkværnet kjøtt eller ferdigkjøpte.

Tomat, ost, løk, salatblader, sylteagurk er snacks tilbehør.

Tomatsaus er kokt og hermetisert, klar til bruk.

Det blir også Pommes Frites, chips eller French Fries,
men de skjærer jeg opp to dager i forvegen og lar de stå i saltvann i romtemperatur,
dette er begynnelsen på melkesyregjæring og vil spise opp litt-mye (?) av sukkeret i potetene
jeg håper slikledes at jeg kan kalle de sunnere ;-)







Søndag:

Da var det leeeenge siden vi har hatt kaninkjøtt,
burde stå på menyen hver uke ;-)
Prøv DENNE perfekte septembergryten med både solbær og sopp.
Grønnsaker etter hva du har, brokkoli og gulrot er alltid godt.




Mandag:

Dagen for fisk, her blir det laksekotelett med kantareller fra søndagens skogstur.
Oppskrift på Bourdeau kantareller finner du HER




Tirsdag:

Fisk kan vi og bør vi spise ofte så vi slår til med en hvit en denne gangen, servert med pesto finner du oppskrift til HER, peston er laget av reddikgress men du kan lage den av basilikum, ugress ups grønne vekster ;-) eller det du måtte ha for hånden...
Servert med grønne bønner eller enda bdre grønt sjøgress som salicorn er i sesong.






Onsdag:

Salat til middag er friskt, enkelt og godt.
Utvid den med litt fisk eller kjøtt og flere grønnsaker (rå eller kokt) en deilig vinaigrette og middagen er i boks :-)
Her er det bifftomat med stekt lever og rå kantarell.
Den beste vinaigretten finner du HER.



Torsdag:


Litt fisk igjen, stek en fiskefilet til hver person og server DENNE fargeglade blandingen til.
Den kan forøvrig estatte salate og du kan heller servere en grei kraftsuppe med grønnsaker til forrett.



Fredag:

Kyllingsnitsel er snacks på en fredag, 
servert med grønne bønner eller det du måtte ha igjen av grønnsaker.
Oppskrift finner du HER


Frokost-tips

Frokosttipset mitt fra nå av (?) er å droppe frokosten,
ta en kopp kaffe og drikk vann,
eller kombucha og Vannkefir som jeg gjør.
Det kommer selvfølgelig en forklaring på dette når kveldene blir lengre,
men det hjelper på de siste to standhaftige kiloene ;-)
-og energien er på topp hele formiddagen ...



Lunsj-tips

Til Lunsj foreslår jeg  masse grønt, egg og fisk eller kjøtt.
Masse salat og grønt fra hagen nå på sommeren,
gjerne rå - ukokt.
Ofte er kjøttdelen lever eller blodpølse som her:






Jeg drikker Vannkefir før og til måltidene,



 og kombucha i mellom måltidene,
spesielt som frokost på tom mage det er da den gjør mest nytte.

Anbefaler å teste med Bringbær,
både kombucha og Vannkefir blir sinnsykt godt !



Middagene er raske men de begynner alltid med en salat:
og ikke overraskende er det tomatsalat som gjelder om dagen,
de grønne salathodene synes det er varmt og har litt vanskelig for å bli ferdige,
noen blader her og der...
...men tomatene som har begynt å modnes er utrolig gode og saftige,

Den siste tiden er det blitt mye Gaspachio av friske grønnsaker fra hagen :-)





SLIK lager jeg raskt en vinaigrette som holder til flere dager.

HER finner du min grønne lukesalat ;-)



Ukens Dessert 


Arme riddere kan lages med bær i sesong,
kokoskrem og nøttestrø :-)


MELKESYREGJÆRING

Grønnsakshagen har overflod av diverse grønnsaker og det er på tide å konservere disse for de lange vintermånedene hvor de ikke er å finne ferske i hagen :-)

Jeg har tidligere kokt og lagd forskjellige tomatsauser, ratatouille etc.

I år skal det for det meste Melkesyregjæres,
for en utrolig flott måte å konservere mat på,
hvordan har man kunne puttet den glemmeboken ???

Les HER om hvorfor og hvordan jeg melkesyegjærer,

Melkesyre gjæret sopp er litt mer komplisert,
da den må blandes med andre grønnsaker,
se HER for en liten sopp-pickels :-)





Fakta om Paleo og mine erfaringer, kan du lese mer om HER.



Ha en flott uke :-)



.

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer

2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)

I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...

På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)


.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)