27. sep. 2014

Ukemeny uke 40, Sunn mat for alle


Vi fortsetter med enn sunn og ukomplisert meny for uken som kommer ,
Paleo livsstil er vel også enkel matlagning hvis vi filosoferer litt over fortidens forfedre,
og ikke minst konservering av mat når den er i sesong,
for tiden er det bl.a. gresskar, nøtter, sopp og epler som høstes :-)

-ta handlinga i ro og fred på lørdag og du kan gjøre andre ting resten av uken :-)

Spis rent og naturlig :-)
dvs. å spise kun det du ser hva er!

 Naturlig mat er enkelt, sunt og godt ;-)



Menyforslaget passer til paleo og lavkarbo diett,
det vil si at det også er fornuftig mat for de med Diabetes.


Hvis du ikke vil spise helt Paleo-lavkarbo,
 er det bare å legge til
melkeprodukter, pasta, ris og poteter etc.
 for en helt vanlig diett ;-)

Har begynt på kostholdsveileder skolen
og i den forbindelsen lærer jeg mer om mer,
bl.a. var det nettopp ett seminar om karbohydrater hvor bl.a.
Gry Hammer fra bloggen Fra Jord til Bord foreleste,
og det kom her frem at ved å koke potetene og så avkjøle de så mistet de mye av stivelsen,
du kan deretter spise de kalde (potetsalat)
eller steke de og de har fortsatt mindre påvirkning på blodsukkeret :-)
Gode nyheter !!!!!!!

De fleste  middager er under 30 minutter, eller 10...
-i mangel av bål på kjøkkenet bruker vi stekeovn ;-)
Har du grillmuligheter, benytt sjangsen!


Til stekeing bruker jeg ghee (klarnet smør) og kokosolje.
Til salat, majones etc bruker jeg olivenolje.


Ukens meny:

Lørdag:


Det er grytekjøtt av okse på tilbud og de er fulle av sunt fett,
så det skal nå lages en kjempegryte med Bourgogne,
dvs Daube eller civet i Syd Frankrike.
Helt enkelt trekker jeg kjøttet i vin og tilsetter sesongens grønnsaker.
oppskrift på denne indisk inspirerte versjonen med gresskar kommer.


Søndag:

Vilt på søndag er det mest vanlige her i familien siden det jaktes,
og det blir fasan fra fryseren, valnøtter fra trærne og brokkoli fra hagen :-)
Tilbredt som HER





Mandag:

Dagens fisk blir hel kokt villaks,
trukket først i 10 minutter i litt vann,
legg kjøttet tilside og kok kraft på alt du har fjernet (skinn-bein etc)
med vitvin i ca 1 time.
Sil kraften og ha i ønskede grønnsaker,
her blir det purre (fra hagen).




Tirsdag:

Jeg er sikker på at dere ikke spiser nok innmat så en gang i uka 'må'
man servere lever eller blodpølse (blodklubb)! ;-)
Blodpølse stekt eller kald som du ønsker,
husk at ikke alle er ment for å spises kald men er den alerede kokt og hard så passer den til å serveres kald.
2 egg og  grønnsaker noe stekte og noen rå som til salat.
-aller helst melkesyregjæret-
-jeg steker nesten hver dag en rot med guurkemeie som er bra mot leddgikt.
En halv løk hører med til salaten.





Onsdag:

Sei blir det her,
men hvis dere har tilgang til f.eks. torsk så ikke la dere hindre av mitt snevre budsjett ;-)

Som vanlig en rask variant hvor jeg steker tilgjengelige grønnsaker først og så damper fisken oppå i 2 min,
lar stå i panna 5 minutter før det er klar til servering,
dvs tiden det tar å spise litt salat.
Grønnsakene jeg har fra hage er squash, aubergin og paprika...





Torsdag:

Torsdag blir ofte restedag,
men i dag blir det litt ekstra ;-)

Andebryst servert med sopp,
herlig fet and: kjempesunt!
Litt grønnsaker ved siden av. f.eks. grønne bønner...








Fredag:

Med andefett fra gårsdagens middag blir dagens litt kjedelig fiskemiddag kjempepopulær,
frosne seiblokker stekt/kokt i panna som i går stekte anda.
Rødkål stekt i litt andefett og tilsatt litt brunt sukker og eddik,
10-15 minutter surring under lokk...
servert med litt melkesyregjæret brokkoli.
-litt stekt fersk gurkemeie for ledda ;-)




Frokost-tips

Frokosttipset mitt ) er å droppe frokosten,
og sov litt lenger hihi
Ta en kopp kaffe og drikk vann,
eller kombucha og Vannkefir som jeg gjør.
Skal du ut og trene drikk en stor kopp kraft -buljong ca. en time før,
og husk at vi trenger salt, men uraffinert ekte salt ;-)
(selvfølgelig bare for voksne og friske mennesker)

Det kommer selvfølgelig en forklaring på dette når kveldene blir lengre,
men det hjelper på de siste to standhaftige kiloene ;-)
-og energien er på topp hele formiddagen ...



Lunsj-tips

Til Lunsj foreslår jeg  grønt, egg og fisk eller kjøtt.
Ikke glem litt melkesyregjæret kål eller annet.
Ofte er kjøttdelen lever (paté), kjøttpålegg eller blodpølse,
og fiskedelen kan være makrell i tomat, tunfisk
-slikledes kan de også lettvint brukes i  lunsjboksen...

Bor jo i Syd Frankrike og det er mange firmaer som jobber med vedlikehold og bygging av hus,
og mange av arbeiderne er spanske, portugisiske, marokkanere.
Når disse ha spist lunsj (selvfølgelig på arbeidsplassen, for her sløses det hverken med tid eller penger)
så ligger det alltid ansjosbokser igjen,
hadde jo vært trivelig om de ryddet bedre,
men kanskje det er ett lite hint om hva vi burde spise til lunsj ;-)



...egg og egg og egg,
bare må ha egg til lunsj og da er det best å spise plommen rå :-)
-grønnsaker i forskjellige farger,
litt rå, litt melkesyregjæret og som regel litt stekt med eggehvitten som ikke er med på bildet...


Jeg drikker Vannkefir før og til måltidene,



 og kombucha i mellom måltidene,
spesielt som frokost på tom mage det er da den gjør mest nytte.

Det står om KOMBUCHA i bladet 'Ren Mat'
og vi får masse forespørseler på scoby'r om dagen,
ikke nøl med å spørre dere også :-)

Anbefaler å teste med Bringbær,
både kombucha og Vannkefir blir sinnsykt godt !
-og har nå testet ingefær og curcuma (gurkemeie) med Kombucha og den slår alt !!!



Middagene er raske men de begynner 'alltid' med en salat.
Nesten alt kan brukes i en salat, 
men du behøver ikke mer enn 2-3 ingredienser for en enkel forrett/siderett til middagen.

SLIK lager jeg raskt en vinaigrette som holder til flere dager.
-og det er veldig sunt med litt olivenolje og eddik i begynnelsen av måltidet ;-)

Har du glemt å ta opp eller kjøpe inn til dagens middag så lag en komplett salat da vel,
f.eks. DENNE




Ukens Dessert 


Eplene modner og er klare til bruk.
Jeg må dra frem DENNE oppskriften på en eplepai med vaniljekrem,
den er IKKE hverken paleo eller lavkarbo,
full av både sukker og gluten,
men det skal jeg gjøre noe med og det kan vel dere prøve også ;-)
Sett sammen forskjellige oppskrifter (fra bloggen her eller andre) og lag denne sunn,
for den er bare himmelsk god :-)
-og post gjerne resultatet og hva dere gjorde i kommetarfeltet,
eller på facebooksiden min med bilde ;-)

Jeg fikk til en som ble supergod





Ukens prosjekt blir å melkesyregjære kål, samt koke kraft.
Kraft kan brukes til suppe, saus, koking av det meste eller bare som drikke.
Drikke den til frokost og det er alt du trenger :-)
HER finner du fremgangsmåten,
men helt enkelt koker du kraftbein i vann med eddik i,
kok dvs. trekk i flere døgn, har du fyr i vedovnen eller peis kan gryta stå akkurat passe nærme varmen til at den småputrer som i gamle dager, og fortsatt på gårder her i Frankrike :-)

Les HER om hvorfor og hvordan jeg melkesyegjærer

-i tilegg til å følge dette spisemønsteret tar jeg omega 3 og magnesium ;-)


Fakta om Paleo og mine erfaringer, kan du lese mer om HER.



Ønsker dere en stressfri herlig uke :-)



.

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer

2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)

I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...

På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)


.

3 kommentarer:

  1. Herlig meny :-)
    Legger du av noen fine fjær som jeg kan ta med hjem :-D
    Fant ikke oppskriften på den supergode eplekaken, du la visst ikke inn lenken. Men jeg har akkurat laget min egen. Riktignok med en skvett youghurt slik at jeg kunne bruke litt natron. Valnøtter, rosiner, litt sukrin. Finmalt havre, litt speltmel og kokosmel. 3 egg, litt Himalayasalt, 1/2 dl smeltetkokosolje og milg olivenoljeg. En liten håndfull hver av de tørre ingrediensene. Ha i en liten rektangulær form og sett eplebåter i rader nedi røren. 190 gr og ca 25 min. Kaffegjesten var veldig fornøyd.

    SvarSlett
  2. Beklager skrivefeilene, jeg skal love å sette på briller neste gang :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk skal du ha :-)

      ...skal legge inn linken, sorry...

      har laget en versjon uten gluten og melk som kommer på bloggen snart, men din høres spennende ut :-)

      går fint med stavefeil, mitt tastatur er ikke så greit det heller :-)

      Slett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)