14. okt. 2012

Kvede brukes til konfekt, gele, syltetøy og Dessert Pai

Gammel litt glemt frukt som ser fristende ut på treet men ikke er noe spesielt lett å bite i , passer til koking ;-)

Ligner på pærer, hører til eplefamilie...




Derimot oppskrifter med kvede er vanskelig å finne på norske nettsider ;-) 
Da er mine franske lokale kokebøker gode å ha :) nå er kvede-godteri og gele i box ;-) 

Først og fremst må sies at kvede er steinharde og vanskelige å skrelle, rense, heldigvis så er det ikke nødvendig :)

Kvede Konfekt


Vask og del dem i 4, ha dem i en kjele og fyll på vann så det dekker akkurat. La koke i 45 minutter eller lenger hvis nødvendig. Fruktkjøttet skal enkelt kunne moses.


Sil av vannet , som du selvfølgelig ta vare på for å lage gele ;-) , la det renne godt av seg.

Mos fruktkjøttet igjennom en sil eller en 'greie' som er laget til formålet: står nå høyt på ønskelisten ;-) Etter iherdig arbeid fikk jeg alikevel presset ut 632 gram fruktmos av mine tre kveder: Bravo!


Mål opp lik mengde sukker, ha begge deler i en kjele og kok opp på middels varme, under omrøring, først for å blande alt sammen veldig godt deretter for å unngå at det brenner seg ;-)


La koke (og ikke glem å røre) til blandingen er mørknet litt, litt blankere og begynner å slippe kantene på kjelen. Ca 25 minutter, men har du en blanding på flere kg kan det ta lenger tid.

Når blandingen er ferdig spres den utover et fat, i skåler osv. poenget er at den bres utover i ett 2-3 cm tykt lag. Blandingen skal nå tørke i minst to uker, kanskje trenger den tre uker .... La stå i romtemperatur (men ikke for varmt) med ett papir, eller fluenetting over/ rundt seg. Men må ikke dekkes til med plast, blandingen skal tørke :) 


Etter at den lange ventetiden er over skjæres blandingen opp i små ruter (passe godbitstørrelse) med en skarp kniv. nå har du veldig søte rosa kvedegodbiter, rull de eventuelt i litt sukker så klistrer de seg ikke sammen ;-) Bilder kommer om to uker, men kan forsikre at blandingen smaker godt og har fått tommelen opp fra en innfødt ;-)

Kvede Gele




Vei kokevannet til kvedene og tilsett lik mengde sukker. Kok opp og la koke minst 12 minutter men aldri mer enn 18 minutter. Når du stikker en tresleiv i blandingen og løfter den opp skal den siste dråpen bli hengende, dette kalles dråpeprøven og viser at blandingen er ferdig ;-)


Gele'n helles i ett sterilisert glass (gjør dette klart på forhånd), sett på lokket og snu glassene på hodet, la de stå slik minst 24 timer før du rydder de på plass. Gele'n kan lagres hele vinteren.
Klikk her for mer opplysninger om å lage gele.

Kvede Pai med epler

 

 Hvis man ønsker å lage syltetøy er det samme fremgangsmåte som ved å lage konfekt, avslutt når blandingen har kokt ca 15 minutter før den blir for tykk. 
Kan med fordeles lages med kun halv sukkermengde ;-)

Kvede og Epler passer fint sammen (de er jo søsken) og må gjerne blandes i syltetøyet. 

Jeg tok av litt syltetøy for å lage søndagsdessert :)

I blandingen hadde jeg ett eple skjært i små terninger:

Skjær snitt i eplet so ett rutenett og deretter skjærer du bitene av ;-)


Blandes i kvedesyltetøyet, ha i en skvis sitronsaft.



Ta en paideig, helst hjemmelaget men det er såre enkelt og bruke en ferdigkjøpt ...


legg den flatt utover ett stekebrett og smør syltetøyet utover midten så det står igjen en 2-3 cm bred kant rundt det hele. Strø over hakkede mandler.


Stek i ovnen på 200 grader ca 20 minutter.




Bon Appètit !




2 kommentarer:

  1. Hei, kom over dette innlegget da jeg lette etter oppskrift med eldkvede. Lurer på om de er mulig å ha biter av "eplene" i julekaka.... Vet du noe om det?

    SvarSlett
    Svar
    1. Har aldri prøvd, men hvorfor ikke ;)

      Slett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)