4. mars 2016

Ukemeny 10/2016 Spis Sunt :-)

Ukens meny med vekt på sesongens ingredienser,
sunt og enkelt:


Lørdag

Raclette er kosemat :-)
Blå Raclette dvs. blå ost som er skjært i skiver og smeltet på bakepapir i ovnen,
eller på raclettemaskin...
... du kan bruke gule vanlige oster, brie/camembert, hvit geit etc.

Serveres med bakt gresskar eller søtpotet (istedet for poteter),
grønnkål, spekemat og masse kryddergrønt.



Søndag

Kalvefrikasse på den enkleste måten,
skjær kalvekjøtt i store terninger og brun i høy stekepanne (m/lokk) i ghee/kokosolje.
Når det er godt brunet har du på ønsket melk ( kokosmelk, rismel, havremelk, nøttemelk),
ha i litt og litt så det får tid til å koke opp når du synes det er passe menge lar du treke på svak varme,
mens du lager grønnsaker.
Kok/damp grønnsaker som f.eks. gulrot og purre.
Serveres med dill eller annet grønt.




Mandag

Torsk m/Purresmør
Skjær purre i ringer, smelt ghee i en panne m/lokk og ha i purreringer.
La putre noen minutter under lokk på svak varme, før du har i fiskefiletene.
De ternger fra 2- 10 minutter etter som størrelse og hvordan du vil ha dem.

Du kan f.eks. ha en litt større salat først eller gulrot, gresskar, kål ved siden av...




Tirsdag

Velote m/ (kjøtt-fisk)rester.
Har du kraft er det perfekt hvis ikke blir det smak av bare grønnsaker også,
lag en litt 'suppe på spiker' ta det du har av grønt som er på tide å bruke,
regner med at det du har er det dere liker ;-)

Skjær grønnsaker i små terninger og dekk med vann i en kjele,
kok til mørt, smak til med salt og pepper og andre krydder du liker,
husk du kan lage currysmak, eller provencesmak etc.

år det er kokt mørt tar du grønnsakene og kjører i mikser til det blir mos og blander deretter inn i kraften til en tykk suppe,
har du kjøtt-fiske rester kan du så varme det i biter rett i suppen før servering eller servere kaldt ved siden av (i salaten etc...)



Onsdag

Kylling/Kalkun m/ Appelsinsaus
Helstekt frittgående høne gir masse nyttige rester og ben til kraftkoking.
Appelsinsaus lager jeg av sitrusmarmeladen min tynnet ut med kraft fra stekingen.
Stor grønn salat ved siden av m/bl.a. bambus fra glass...
Til kylling er det også godt med erter, grønnkål etc så vi får se :-)



Torsdag

Fisk m/ Grønnkål og Sellerirot-mos



Fredag

Tandori Koteletter
Ja hvorfor ikke,
la koteletter laghvis med krydder
(Se HER for en hjemmelaget krydderblanding)
 blandet med kokosmelk i en form og stekte på lav varme i stekeovnen leenge.
Serveres med f.eks. blomkålris
som helt enkelt er blomkål hakket i maskin og stekt/dampet i kokosolje/ghee.








Middagene begynner ofte med en liten grønn salat,
gjærne innblandet Melkesyregjæret kål e.l. som erstatning for eddik i dressingen som da blir olivenolje, salt og pepper.




Frokost og Lunsj er også viktige måltider å planlegge,
de må gjærne være så enkle som middagsrester...
...eller du kan lage en komposert salat,
dvs mye grønt med fisk, egg eller kjøtt.

Jeg er fan av egg til lunsj og da gjærne sammen med litt fisk,
 som er vanskelig å få nok av til middag,
av en eller annen grunn er fryseren full av kjøtt...

Til frokost er mitt beste råd en fet kaffe eller min nye favoritt Golden Coffe,
etter en kopp varmt vann med masse revet ingefær og sitronsaft og en lite tsk honning :-)
...men er du sulten (et fenomen som oppstår av vaner eller ved å spise for lite fett til middag)
så er middagsrester, en fet proteinrik havregrøt, bær, nøtter og kokoskrem etc.
Gode alternativer...


Appelsinsesongen er på topp eller snart over,
vel du får dem hele året men....

...så hvorfor ikke lage Sitrusmarmelade ?

Skjær sitrusfrukter i tynne skiver og små biter,
kok opp med litt vann til det er mørt,
avkjøl litt og rør inn honning til det er akkurat IKKE for søt :-)

Jeg var så utrolig heldig å få sitrusfrukter rett fra korsika via snille naboer :-)





Bon Appétit :-)

.


En enkel måte å følge bloggen på er å:
1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer
2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)


I tilegg blir jeg veldig
 glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...
På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)



.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)