21. okt. 2012

Stek, bakt i saltdeig - utrolig god og saftig

Finner ofte 'ideer' i bøker, blader , på internett... -hvem gjør ikke det ?

Har lenge sett på oppskrifter hvor kjøtt eller fisk er pakket inn i salt og bakt i ovnen. Veldig fristende, har  hatt lyst til å prøve, men har ikke hatt noen hel stor fisk eller stek samtidig med nok tid og kanskje mot til å prøve, det høres jo veldig salt ut... Og steketiden.. hjelp...

Til slutt, heldigvis, så falt brikkene på plass:

En liten stek av villsvin på 650 gram, skjært ut av ett lår og en fristende oppskrift på 'croute de sel'.
(neste gang skal jeg prøve med bare salt ! ) 
Oppskriften er nesten som saltdeig og jeg synes det var fint og kunne blande ut saltet litt,
 ja egentlig hadde jeg vel ikke nok grovt salt...


Den skal ikke stå så lenge i ovnen, 
så det kan være lurt og ha orden på de grønnsakene du vil servere ved siden av.

Ovnen varmes opp til 210 grader.
Min stek på 650 gram ble perfekt på 22 minutter + 15 minutter hvile.
En stek på 1,5 kg trenger 35 minutter + 15 minutter hvile, da vel og merke 'saignant' på fransk vis, legg til 10 minutter hvis du er litt redd for det utrykket.

Steken skal være romtemperert og det er valgfritt og krydre den, eventuelt stikke inn noen hvitløksbåter. 
Jeg hadde på tørket timian og pepper. Husk og IKKE salte ;-)

Deigen lages slik (porsjon som er passe til en stek på 1,5 kg) :

4 dl mel, 4 dl salt, 2 dl vann og 4 eggehvitter (du kan bruke to hele egg).

Alt blandes godt, kjevles ut i minst 1 cm tykkelse, legg steken på midten og brett deigen rundt, 
den skal være hermetisk tett. Hvis det er til fest må du gjerne pensle den med egg for å få en fin blank og gyllen overflate, men det påvirker ikke smaken...



 Settes inn i varm ovn  og stekes etter str og hvordan man ønsker den,
 min flate stek på 650 gram (lignet på en indrefilet) ble perfekt 
- på 22 minutter + 15 minutter hviletid.
Steika skal hvile 15 minutter etter endt steketid i saltfrakken sin, 
den fortsetter faktisk stekingen en stund, og som andre steiker blir den saftigere av å stå.


Hvis du nå vil imponere gjestene så ta med pakken til bordet, 
slå i sunn 'crout'n' og skjær steken i skiver på ett fat. 
Hvis det er en stor stek som har stekt 35 minutter eller mer,
er det mulig du trenger hammer for å komme til kjøttet ;-)


Server, med valgte grønnsaker, eventuelt saus etc.
Her ble det en deilig blå potetsalat med erter.


Kjempenydelig smak hvor alle sloss om de siste bitene, 
aldeles ikke for salt som flere rundt bordet var engstelige for. 
Står snart på menyen igjen, nå som jeg har sett at det er kjemperaskt og lettvint, 
og aldeles ikke skummelt :)

Bon Appétit !

4 kommentarer:

  1. Hei, bruner du steken før den legges i saltdeigen? Ser kjempegodt ut.
    Hilsen Christina

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei :-)

      Jeg har ikke stekt den først, beklager litt rotete oppsett ;-)

      Slett
  2. Kan også piske marengs med 1 god neve salt pr eggehvite og pakke det du skal steke inn i marengsen. Funker for både kjøtt og fisk.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei :-)

      Det hørtes veldig fornuftig ut og skal prøves, må jo være perfekt til fisk ,
      takk for tips !

      Slett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)