25. apr. 2014

Ukemeny uke 18, Paleo og Lavkarbo inspirert...

 Naturlig mat er enkelt, sunt og godt ;-)

Nå som man kjenner på kroppen alle fordelene,
 er det  begynnelsen på ett nytt og bedre liv ;-)

Fakta om Paleo og mine erfaringer, 
kan du lese mer om HER.

Etter å ha 'skeiet ut' (med vilje) i en uke har energien sunket og flere andre ting kommet tilbake,
derfor er det heretter Naturlig Mat det blir mest av på bloggen,
men fortvil ikke dere som liker det søte for jeg kan ikke dy meg for å lage kaker og utskeielser innimellom når det er anledning, men kommer nok til å være veldig forsiktig selv med å fråtse i gluten og melkeholdige mat.

Vi er alle forskjellige det synes jo,
men etter min mening er vi også forskjellig i behov av drivstoff,
litt som biler hvor noen trenger bensin, andre diesel og enda noen som går på gpl eller strøm.

En bensinbil kan tåle og få diesel, men vil virke dårlig, kan sammenlignes med matinntoleranse...
En diesel bil kan overhode ikke gå på bensin, kall det en matallergi ;-)
For ikke å glemme hybridene som kan 'spise' både det ene og det andre...


Håper dere også har testet noen uker med Paleo,
ikke nøl med å kommentere hvis så er tilfelle ;-)
-og husk å introdusere mat som du ikke har spist og vil teste din intoleranse av forsiktig og kun ett produkt av gangen , spis litt i 4-5 dager og kjenn på kroppen om det er noen forandring (hodepine, trøtthet, fordøyelse osv) før du prøver neste...

Paleo- , Lavkarbo- Kosthold:

Hvis du ikke vil spise helt Paleo er det bare å legge til
melkeprodukter, pasta, ris og poteter etc.
 for en helt vanlig diett ;-)

De fleste  middager er under 30 minutter, eller 10...
-noen av disse er laget i CrockPot - Slow-coocker som står og putrer hele eller halve dagen :-)
...forøvrig vil en paleolivsstil være enkel matlagning siden den er inspirert av steinalderen...

Spis rent og naturlig :-)
dvs. å spise kun det du ser hva er!



Frokost
Frokost og Lunsj er selvfølgelig viktig å tenke på,
det er her det er lett å bomme.

Middagsrester er kjempebra til frokost,
bare og varme opp, tilsett ett egg hvis det ikke er nok ;-)

- Blomkål og kjøttdeig-rester, Tilsatt litt brokkoli, ett egg og persille...

Lunsj
Til Lunsj foreslår jeg å fortsette med masse grønt, egg og fisk eller kjøtt.

Ukas lunsj-høydepunkt for meg  er fortsatt  Aspargesomelett
som du finner HER,
bruk grønnsaker som er i sesong ;-)




Som tidligere nevnt tar jeg en teskje linolje for å spe på med omega 3,
men med mye kjøtt blir det ekstra viktig å få i seg omega 3!
Bland med sitronsaft og den går ned hos de fleste ;-)



Jeg drikker Vannkefir før og til måltidene,

 og kombucha i mellom måltidene.







Til 'alle' måltidene spiser jeg melkesyret mat,
dette gir masse verdifulle vitaminer og mineraler,
som f.eks. K2.




Våren er her og det betyr at det er masse spiselige planter som stikker hodet opp :-)
-ikke glem hestehov, brennesle, vassarve...





Middagene er raske men de begynner alltid med en salat:
grønn enkel salat hvis det er mye til hovedrett og en mer komplett salat hvis det er lite :-)

Prøv gjerne DENNE Paleodressingen til :-)



Ukens meny:



Lørdag
Indisk lammegryte med lammerester fra påsken er perfekt denne lørdagen. Den respekterer fint Paleo helt til risen som tilbehør, men litt ris går bra eller lag en grønnsaksblandin med nøytral smak da sausen er krydret.







Søndag : Ukens familie middag er Laks,
Lakserilletter er egentlig ett smørbart pålegg men sååå godt at hvis du lager en kjempeporsjon kan du bruke det til middag også ;-)
Server varmt med grønne grønnsaker til som, asparges, brokkoli...
Resten has i glass og avkjøles, så har du fisk til lunsjen i flere dager.





Mandag:
Flesk og duppe , eller Bacon-lettsaltet sideflesk med saus er populær middag, for å gjøre denne lavkarbo bruker du ikke hvetemel i sausen, du kan ha den som sjy eller spe med eggeplommer, eller litt potetmel da hvis du vil ;-)  Hvis du bruker litt melkeprodukter så ha gjerne i en yoghurt-rømme skvett... Velg grønnsaker fremfor poteter, men det er best å ha noe som kan knuses i sausen som gulrot, sellerirot, søtpotet etc. Oppskrift HER





Tirsdag:
Fiskesuppe HER fra Provence men forenklet,
bruk det du har av nedfryst fiskeavskjær og lag egen Rouille.
I stedet for sprøstekte brødterninger kan du jo servere med sprøstekte auberginterninger eller annet lurt ;-)
Endivieblader gjør seg godt som flattbrød eller suppeskje hihi




Onsdag:
Med kjøttboller laget av restekjøtt blir dette en fin spareuke i mellom påske og festdagene i Mai ;-)
Bruk kjøtt fra kraft eller suppekoking og lag DISSE bollene.
Kan brukes i DENNE Kinesiske kålsuppen eller med annet grønt tilbehør.





Torsdag
Hjemmelagde eller kjøpte fiskeboller-kaker, gir tirsdagsmiddagen rask og barnevennlig.
HER finner du fiskeboller i rekesaus, dropp gjerne fløten eller bruk yoghurt..
Grønnsaker som er i sesong...






Fredag:
Som enkel kosemat på en fredag holder jeg en knapp på DENNE Meatzza'n laget med kyllingkjøtt og det du måtte ha av grønnsaker, ost er en selvfølge fordi som kan spise litt av det ;-)







Til ukens prosjekt foreslår jeg å lage ghee,
slik har du sunt fett å steke i hele uken,
og eventuelt som tilbehør for de som ikke skal ha melkeproteiner.




Ukens Dessert

Etter å ha vært flink og fulgt Paleo - lavkarbo kosthold i mange uker,
fortjener vi en skikkelig god kake,
denne går greit ned hos meg uten at det ødelegger formen,
litt sukker som selvfølgelig kan byttes ut med noe sunnere ;-)






Ha en flott uke :-)
.

En enkel måte å følge bloggen på er å:
1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer
2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)
I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert av alle nye følgere, G+ og liker ;-)


.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)