12. sep. 2014

Ukemeny for alle, sunn, paleo, lavcarbo etc.


Vi fortsetter med enn sunn og ukomplisert meny for uken som kommer ,
Paleo livsstil er vel også enkel matlagning hvis vi filosoferer litt over fortidens forfedre,
og ikke minst konservering av mat når den er i sesong,
fortiden er det bl.a. tomater som høstes og bær som plukkes :-)

-ta handlinga i ro og fred på lørdag og du kan gjøre andre ting resten av uken :-)

Spis rent og naturlig :-)
dvs. å spise kun det du ser hva er!

 Naturlig mat er enkelt, sunt og godt ;-)



Menyforslaget passer til paleo og lavkarbo diett,
det vil si at det også er fornuftig mat for de med Diabetes.


Hvis du ikke vil spise helt Paleo-lavkarbo,
 er det bare å legge til
melkeprodukter, pasta, ris og poteter etc.
 for en helt vanlig diett ;-)

De fleste  middager er under 30 minutter, eller 10...
-i mangel av bål på kjøkkenet bruker vi stekeovn ;-)
Har du grillmuligheter, benytt sjangsen!

Til stekeing bruker jeg ghee (klarnet smør) og kokosolje.
Til salat, majones etc bruker jeg olivenolje.


Ukens meny:

Lørdag:

Jentene har fått dilla på denne innbakte vill-laksen,
og når de endelig liker fisk og vil ha det igjen så får de det ;-)
Flett baconskivene, legg fisk og det du måtte ønske av smak (løk, urter, fennikel)
Stek i varm ovn ca 15 minutter eller i stekepanne ....
Serveres med grønnsaker.








Søndag:

Fårikålsesongen er i gang og da er vel ett av høstens tradisjonelle måltider i boks ;-)
HER finner du min enkle versjon,
og hva med å bytte ut poteter med gresskar (eller søtpotet-gulrot)
eller hvis du vil ha poteter til så del de i båter og la de få en 48 timers melkesyregjæring,
se HER





Mandag:

Dagens fisk ble sei som så ofte,
det er en av de rimeligste og den er ikke oppdrettet :-)
Det enkleste og raskeste er pytt i panne versjonen,
det hindrer også kresne sjeler i å unngå ennkelte biter ;-)
Her har jeg stekt squash og aubergin i ghee.
Tilsatt cashew-nøtter og kokos, litt havremelk,
selvfølgelig salt og pepper før jeg legger fiskefileten oppå og lar de få 2-5 minutter under lokk dvs jeg lar det få skikkelig varme i 2 minutter og deretter står det under lokk til servering, perfekt konsistens på fisken.




Tirsdag:

I fare for at dere ikke spiser nok egg så får dere lunsjen min som middagsforslag:

Blodpølse stekt eller kald som du ønsker,
husk at ikke alle er ment for å spises varm,  er den alerede kokt og hard ,
så passer den til å serveres kald.
2 egg og masse grønnsaker noe stekte og noen rå som til salat.
Dette er en av mine mest spiste lunsjer og de er like gode hver gang,
husk å ikke steke eggeplommen!
-jeg steker nesten hver dag en rot med guurkemeie som er bra mot leddgikt.
En halv løk hører med til salaten.





Onsdag:

Noen som sa høst ?
Da er vel eplesesongen der også :-)
Fisk og syrlige epler passer godt sammen,
ørretfilet og eplesaus finner du HER
(husk å forberede poteter til fradagsmiddagen)



Torsdag:

Torsdag blir ofte restedag,
uansett så må man jo utnytte ressursene man har i fryseren,
hos meg blir det kjøttrester fra kraftkoking,
stekt i panne med nylaget tomatsaus
og rødkål fra hagen :-)





Fredag:

Panert fisk som fredagskos med DENNE sunne potetgratengen som bonus,
husk at potetene må forbredes på onsdag eller torsdag morgen ;-)
Grønne bønner til gjør middagen perfekt ...
Oppskrift på panert fisk finner dere HER


Frokost-tips

Frokosttipset mitt fra nå av (?) er å droppe frokosten,
ta en kopp kaffe og drikk vann,
eller kombucha og Vannkefir som jeg gjør.
(selvfølgelig bare for voksne og friske mennesker ;-)

Det kommer selvfølgelig en forklaring på dette når kveldene blir lengre,
men det hjelper på de siste to standhaftige kiloene ;-)
-og energien er på topp hele formiddagen ...



Lunsj-tips

Til Lunsj foreslår jeg  masse grønt, egg og fisk eller kjøtt.
Masse salat og grønt fra hagen nå på sommeren,
gjerne rå - ukokt.
Ofte er kjøttdelen lever eller blodpølse.





Jeg drikker Vannkefir før og til måltidene,



 og kombucha i mellom måltidene,
spesielt som frokost på tom mage det er da den gjør mest nytte.

Anbefaler å teste med Bringbær,
både kombucha og Vannkefir blir sinnsykt godt !



Middagene er raske men de begynner 'alltid' med en salat.
Nesten alt kan brukes i en salat, 
men du behøver ikke mer enn 2-3 ingredienser for en enkel forrett/siderett til middagen.

Den siste tiden er det blitt mye Gaspacho av friske grønnsaker fra hagen :-)
Se min oppskrift HER



SLIK lager jeg raskt en vinaigrette som holder til flere dager.



Ukens Dessert 


Sa jeg eplesesong,
da må det epler i desserten også,
du finner mange retter med epler hvis du søker på bloggen,
jeg skal lage DENNE enkle crumbelen,
med honning eller rått rørsukker istedetfor blomstersirup.




MELKESYREGJÆRING

Grønnsakshagen har overflod av diverse grønnsaker og det er på tide å konservere disse for de lange vintermånedene hvor de ikke er å finne ferske i hagen :-)

Jeg har tidligere kokt og lagd forskjellige tomatsauser, ratatouille etc.

I år skal det for det meste Melkesyregjæres,
for en utrolig flott måte å konservere mat på,
hvordan har man kunne puttet den glemmeboken ???

Les HER om hvorfor og hvordan jeg melkesyegjærer,

Melkesyre gjæret sopp er litt mer komplisert,
da den må blandes med andre grønnsaker,
se HER for en liten sopp-pickels :-)


Ukens prosjekt blir å fortsette med å konservere grønnsaker fra hagen,
tomater i melkesyregjæring,
klassisk hermetisert tomatsaus og rødkål som skal melkesyregjæres.


- litt stolt! da det er første året jeg har fått til å dyrke kål,
de er nå store og ser ut som de du kjøper istedet for bittesmå og oppspiste :-)
De nyplantede kålplantene er allerede store å flotte,
kommer snart i en oppdatering fra Kjøkkenhagen min ;-)

Fakta om Paleo og mine erfaringer, kan du lese mer om HER.



Ønsker dere en stressfri herlig uke :-)



.

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer

2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)

I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...

På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)


.

4 kommentarer:

  1. Så mye spennende oppskrifter :)

    SvarSlett
  2. Hvor får du tak i villaks? Og vet du om en smaksnøytral olivenolje?

    SvarSlett
  3. Villaks kjøper jeg frossen i butikkene (Frankrike) de kommer fra 'pacifique ocean', så altfor langt unna, ikke norsk laks og smaken er veldig 'blass', men den er fisket, de er små også, to fileter veier 500g. Ellers er det kun norsk oppdrettslaks og ørret som også er oppdrett...

    Jeg hvet ikke om en smaksnøytral olivenolje, ihvertfall ikke en som er bio og 1. gangs kaldpresset, men har hørt at de franske har mindre smak enn f.eks. de italienske og greske.

    Hvis du ikke liker olivenolje, kan du jo bare bruke små mengder blandet med ghee og kokosolje, som regel er det snakk om tilvenning og man må prøve minst 10 ganger før man kan si med hånden på hjertet at det der liker jeg ikke :-)

    Majones kan lages med ghee (finnes på bloggen), men den blir nesten så hard som smør og må smøres på brødskiva, men sunt alternativ til smør :-)

    SvarSlett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)