Har du rester av lammekjøtt etter Påskelammet ?
...da er du heldig !!!
Det er masse gode retter å trylle frem med litt lammerester,
her kommer ett par av mine ferske forslag ;-)
Først og fremst må jeg oppfordre til å ta vare på ben, fett og alle tilsyneltende ubrukelige deler hvis du er så heldig å få ett helt/halvt dyr på benken.
Uansett så tar man vare på bene fra lår, bog eller ribber,
sammen med mindre kjøttrester og fete ubrukelige sider koker du kraft :-)
Legg alt i en gryte stor nok til det du har,
ha på en dl med eddik og fyll på med vann til det dekker.
Sett på laveste varme og la stå å simre en hel dag eller natt,
eller aller helst to døgn...
Sil kraften over i en bolle og sett kaldt til avkjøling,
plukk av alle kjøttrester og gi benrester til en snill hund ;-)
Når kraften er kald ligger fettet på toppen,
og det er bare å skrape av så har du flott fett å steke i,
eller ha på grønnsaker i de nærmeste dagene fremover.
Kjøttrester fra kraftkokingen eller fra stek, ribber etc.
bruker jeg for det meste til enkle panneretter.
Grønnsaker skjæres opp og stekes på svak varme i masse (lamme) fett,
tilsett kjøttbitene og server når alt er vamt og grønnsakene så vidt kokt.
Lurt å legge på lokk så de blir mer dampet enn stekt,
har du kraft tilsett litt i pannen før du setter på lokket.
Forslag 1: Fennikel, purre og persille, kjøttrester
Forslag 2: Søtpotet, blomkål og purre, kjøttrester
Forslag 3: Asparges og persille, lammeribber.
Forslag 4: Rosenkål og rester av stek med tomatsaus og persillepesto
Forslag 5: Kjøtt, squash, fennikel og løk. Paprika krydder.
Forslag 6: Kjøtt, stangselleri, fennikel og løk. Indisk krydder.
Forslag 7: Kjøtt, grønnkål og brokkoli.
servert med egg og litt tomatsaus.
Forslag 8 : Suppe
Lammesuppe er luksus,
her ble det en kremet variant.
Til en 'stor' porsjon brukte jeg:
Grønn Lammesuppe
1 liter grønnsaker:
aspargesstenger, selleri topper, purregrønt
1 liter lammekraft
2-3 dl kokoskrem
salt-pepper-cumin
Kok opp grønnsaker
(du kan bruke det du har og liker, gjene spinat)
og la koke i ca 15 minutter.
Kjør blandingen i en mikser og sil eller press den igjennom en sil,
særlig bunnen av aspargesene er det mange harde tråder i,
som må fjernes.
Tilsett salt (1 ts), Cumin (1 ts) og pepper (1/2 ts).
Lurt å smake til før du tilsetter alt,
er det salt og/eller krydder i kraften må du smake først!
Krydderet kan du bestemme selv,
eller bruke bare litt salt (pepper)...
Rør godt og tilsett kokoskrem,
varm opp og den er klar til servering...
Serveres med lammekjøtt, aspargestopper, kokt egg, pesto, grillede spirer....
Sil kraften over i en bolle og sett kaldt til avkjøling,
plukk av alle kjøttrester og gi benrester til en snill hund ;-)
Når kraften er kald ligger fettet på toppen,
og det er bare å skrape av så har du flott fett å steke i,
eller ha på grønnsaker i de nærmeste dagene fremover.
Kjøttrester fra kraftkokingen eller fra stek, ribber etc.
bruker jeg for det meste til enkle panneretter.
Grønnsaker skjæres opp og stekes på svak varme i masse (lamme) fett,
tilsett kjøttbitene og server når alt er vamt og grønnsakene så vidt kokt.
Lurt å legge på lokk så de blir mer dampet enn stekt,
har du kraft tilsett litt i pannen før du setter på lokket.
Forslag 1: Fennikel, purre og persille, kjøttrester
Forslag 2: Søtpotet, blomkål og purre, kjøttrester
Forslag 3: Asparges og persille, lammeribber.
Forslag 4: Rosenkål og rester av stek med tomatsaus og persillepesto
Forslag 5: Kjøtt, squash, fennikel og løk. Paprika krydder.
Forslag 6: Kjøtt, stangselleri, fennikel og løk. Indisk krydder.
Forslag 7: Kjøtt, grønnkål og brokkoli.
servert med egg og litt tomatsaus.
Forslag 8 : Suppe
Lammesuppe er luksus,
her ble det en kremet variant.
Til en 'stor' porsjon brukte jeg:
Grønn Lammesuppe
1 liter grønnsaker:
aspargesstenger, selleri topper, purregrønt
1 liter lammekraft
2-3 dl kokoskrem
salt-pepper-cumin
Kok opp grønnsaker
(du kan bruke det du har og liker, gjene spinat)
og la koke i ca 15 minutter.
Kjør blandingen i en mikser og sil eller press den igjennom en sil,
særlig bunnen av aspargesene er det mange harde tråder i,
som må fjernes.
Tilsett salt (1 ts), Cumin (1 ts) og pepper (1/2 ts).
Lurt å smake til før du tilsetter alt,
er det salt og/eller krydder i kraften må du smake først!
Krydderet kan du bestemme selv,
eller bruke bare litt salt (pepper)...
Rør godt og tilsett kokoskrem,
varm opp og den er klar til servering...
Serveres med lammekjøtt, aspargestopper, kokt egg, pesto, grillede spirer....
Ha en fin restemiddag :-)
.
.
En enkel måte å følge bloggen på er å:
1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer
2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)
I tilegg blir jeg veldig
glad og inspirert
av alle nye følgere, G+ og liker...
På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)
.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
...til stor glede for bloggforfatteren :-)