19. mars 2016

Fermenterte og Naturlig Fargede Egg

Det er Påske og Egg= Påske ;-)
...derfor spiser vi egg i de fleste former, fasonger og partnerskap,
men har du smakt fermenterte egg ?






Hvorfor skal vi koke eggene for så å fermentere de noen dager,
når vi bare kan spise de med en gang varme å gode rett fra gryta ???

Helt enig hvis jeg bare skal ha ett kokt egg så spiser jeg det varmt og nykokt !
...men hvis jeg ikke kan spise de med en gang fordi de skal være med på hytta uten kokemuligheter eller kalde til lunsj, eller jeg vil farge dem ja da er de best fermentert ;-)

Fermenterte egg lukter ikke vondt som kokte kalde egg tatt med i sekken,
og fermenterte egg er morsomt faste i fasken...

Jeg postet for noen år siden hvordan farge egg til påske,
gøy men med kjøpte matfarger (lurt ???) så det er med stor glede at dere her får oppskrift på rosa, røde, gule og blå egg uten noen kjøpte (farlige ?) kunstige farger...

Fermenterte  Egg

du trenger :

sylteglass med strikk
egg
30 g uraffinert salt
1 liter kokt vann
4 ss starter
(smakstilsetning)

Starter: fra melkesyregjærede grønnsaker/whey/kombucha
Forslag til smakstilsetning: dill, pepper, nellik, gressløk, hvitløk etc.

Farge: rødbeter, gurkemeie, spirulina, solbær, rødkål.

Kok eggene, de kan godt være bløtkokte, avkjøl i kaldt vann til de er kalde.
Du må kunne skrelle de uten å ødelegge det hvite.

Vannet kokes, avkjøles. Rør inn salt (30 g/ 2 ss fint salt per liter) og rør inn starter (4 ss / liter),
ha eggene i sylteglass(ene) du kan lage forskjellige farger eller en ettersom du ønsker og planlegger å bruke de. ha i vann og ingrediens for ønsket farge (se under),
samt eventuelt smak.
Vannet skal dekke eggene.
Lukk igjen og la stå i romtemperatur 2-3 dager før du setter dem i kjøleskapet.
Eggene på bildet har stått 2 1/2 dag i romtemperatur og 2-3 dager i kjøleskapet.

Farger:

  • malt gurkemeie gir nydelig gulfarge, lurt å røre inn i vannet mens det er varmt.
  • rødbet gir den peneste rosafargen,ferske rødbeter i skiver/terninger.
  • rødkål gir veldig mørk burgunderød fare, jeg brukte fermentert rødkål
  • solbær gir den rødeste fargen, mine var fermenterte.
  • Blåbær har jeg ikke prøvd men gir helt sikkert en nyanse i mørk rødt
  • Spirulina pulver ga overraskende lyseblå egg og jeg som ville ha grønne...
  • Spinat burde gi grønne egg, må testes...
Hvis du lurer på om det ikke gir smak til egget er svaret ja, men heller litt morsomt en sjenerende. 
Du får sterkere farger jo lenger du lar eggene ligge.






Siden jeg ikke fikk til grønne egg ble det grønn salat,
kanskje enda vakrere :-)


Eggene kan serveres hele som til en vanlig lunsj,
eller oppdelt i en salat,
eller som Oeuf Mimosa på Fransk eller Devild eggs på Engelsk.
Perfekte til aperitif, tapasbord og forretter,
eggene deles i to, skrap ut plommen som du knuser med ønsket smakstilsetning:
Oeuf Mimosa blandes med tunfisk og/eller majones.
Devild eggs kan fylles med det du måtte finne på:
-avocado, chili, sennep, oliven, sylteagurk, røkelaks, bacon...

Lykke til med Farging av Egg :-)
.

En enkel måte å følge bloggen på er å:
1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer
2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)


I tilegg blir jeg veldig
 glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...
På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)

1 kommentar:

...til stor glede for bloggforfatteren :-)