3. feb. 2017

Ukemeny 6/2017 Godt for tarmen !

Tarmen er i fokus for tiden og det kommer fler og fler forskningsrapporter som bekrefter at mye av vår helse bestemmes nettopp i tarmen. Både store deler av immunforsvaret og nervesystemet vårt bor der og er avhengig av en god bakterieflora. Noen artikler går så langt at de mener de fleste sykdommer vi sliter med kommer av dårlig tarmflora og at opp til 90 % av oss kan ha en dårlig bakterieflora i tarmen (delte artikkelen på facebook siden til Godt og Sunt , men husker ikke hvilken, ja hukommelsen er også noe som påvirkes av tarmen ;-)

Det høres jo da lettvint ut: bare å spise god mat for de gode bakteriene i tarmen...
...ja, men det er det ikke mye enighet om hva er, så da er vi vel nesten like langt:
her kommer i hvertfall mitt forslag til en god meny for tarmen og de med IBS.


Den lureste og tryggeste maten du bør inkludere:
-kraft
-melkesyregjærede grønnsaker
-godt fett
-næringsrikt kjøtt fra beitedyr
-innmat
-fisk (ikke oppdrett)

Hvor vidt du bør spise andre matvarer kommer an på hva du får tak i og om du har store lekkasjer i tarmen eller ikke. En litt 'halvfaste' med mye kraftbasert mat er uansett sunt for alle :-)

Derfor bør du forberede allerede i dag masse kraftben til en stor gryte som base for hele ukemenyen, 2-3 kg med forskjellige ben, helst ku, sau eller økologisk gris eller fugl. du må gjerne blande og fortrekker du fisk kjøper du hel fisk fra havet (ikke oppdrett).

Videre en stor paté / leverpostei gir godt med B-vitaminer og lunsj/frokost til hele uken.

Har du mulighet til å få tak i rå melk kan du lage yoghurt eller kefir, ellers er smør og ost av rå melk god mat.

Helgen er perfekt til litt ekstra matlaging. Vel hvis man liker å tusle på kjøkkenet da, men fortvil ikke jeg foreslår å lage kraft og paté, men det er kjempeenkelt, promis!!!


KRAFT: Ha alt du har av ben i en gryte ha å ca. 2-3 dl eddik og fyll på med vann til det dekker. La stå 2-3 timer eller natten over. Sett på ovnen på lav temperatur og la koke opp (deretter lar du stå å putre i minst 12 timer men gjerne ett par døgn, du kan ha i suppekjøtt som du bruker etterhvert eller bruke av kraften, fyll på med vann hvis nødvendig. Veldig fint om du har i krydder urter og selvfølgelig kan du tilsette salt og pepper (evnt. når du skal bruke kraften), uten salt er smaken litt emmen eller død, så lurt og sunt å salte godt med ekte uraffinert salt. Når den har putret ferdig er det bare å sile av kraften og fettet, skrape alt kjøtt av bena. Kraft i en bolle (glass) og kjøtt i en annen, til bruk igjennom hele uken.

PATE: Lever, hjerte, nyrer og lunger kan brukes. Jeg har her brukt lever og hjerte (rådyr) og ett rulleskinn fra villsvin. Hvis du ikke har hjerte kan du bruke litt kvernet kjøtt (kjøttdeig). Skjær alt i småbiter (unntatt rulleskinn hvis du har: helt unødvendig, så ikke fly byen rundt) Hakkes i kjøkkenmaskin med kniv, tilsett krydder f.eks: 2 ts allehånde, 2 ts nellik, 2 ts pepper og 4 ts salt per kg, provencekrydder, hvitløk etc er også godt og sunt. Ha alt i en ildfast form (rulleskinn rundt kantene) og bak i 120 grader i vannbad: ha kokende vann i en større form og deretter formen med pate i vannet) i ca 2 timer, den kan godt være litt rosa i midten: dvs. att det pipler litt rødt når du stikker i den.


Ukemeny:

Lørdag med familielunsj og enten det er hjemme eller på tur er en god omelett næringsrik mat, fyll den gjerne med bacon og løk, på bildet er det trøfler, men ok det er ikke hver-dags-mat... Litt salat, spekemat og god ost.Til middag foreslår jeg grove pølser grillet på peisen eller i stekeovn. Disse er fra Korsika og med lever. Men kan du få grove rett fra slakteren er det topp, eller hvorfor ikke en hamburger av rent kjøtt. Som tilbehør er en grønn stuing eller surkål (om du har på lager) godt. Nå som kraften har kokt litt kan du også koke litt ris i litt av den, bare nydelig.Søndag blir det til lunsj paté den må jo testes lunken hvis den akkurat er stekt eller kald: like god! Salat og god ost, kanskje litt yoghurt hvis du fikk det.
Til middag er midt forslag en god gresskarsuppe, ja kokt på kraft, helst med melkesyregjæret gresskar (se nederst) men har du ikke det bruker du fersk og så kan du lage glass til senere med resten. Servert med en god klump smør og litt grønne urter.

Mandag , paté til lunsj, en stor god skive med godt smør, noen salatblader og agurkskiver ved siden av. Kokt ris (i kraft) med grønnkål , igjen er det fint om den er fermentert. med stekt biff eller kalkunfileter...

Tirsdag blir det spekemat, avokado, smør og ost til lunsj (må jo ikke bli lei av paté :-D
Suppe til middag jeg sa jo en 'halvfaste' meny så supper på kraft er supermat. Litt kålrot, løk og gurkemeie i suppa og ett eller to bløtkokte egg, litt grønt dryss for å gi preg av gourmetmat.

Onsdag,  grønnsaker i terninger kokt i mye grønnsaker, med lever eller pate varmet i kokosmelk.
Til middag kraften fra grønnsakene med spekemat og egg,
selvfølgelig kan du bytte om hvis det er enklere med jobb. (suppe/kraft kan has med i termos.
Torsdag med suppe til lunsj, rester eller kok ny med masse løk. Jeg har den gjerne over en tykk skive med pate så blir det varm lunsj.
En ekstra god stor hamburger av økologisk 'grass-fed' beef, noen snåle røtter fra hagen som heter oki de peru, men du kan bruke andre grønnsaker eller løk, purre etc. ..til middag.


Fredag med ny suppe til lunsj og er det rester av pateen er den godt følge , eller spekemat. Fredagskvelden er tid for litt kos og hvorfor ikke en tapas eller taco servering, med forskjellige ingredienser-retter som hver enkelt spiser som de vil:
kokte egg, spekepølse, røre med stekt (i fett fra kraftgryta) rødbet, løk og poteter. Sitronskiver, grønne urter og salatblader. Fermentert (eller ikke) tomatsaus/ketchup. Avocado, valnøtter, godt smør, yoghurt med bær etc.

Hvis du ikke fikk med deg hva melkesyregjæring var så kan du kikke på det i DETTE innlegget og eventuelt fordype deg mer, men det enkleste er å bare hoppe i det ;-)Ha en fantastisk uke :-)


.

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) på Instagram: #godtogsunt

2) like oss på Facebook :

3) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side: Følgere-medlemmer


Iallefall blir jeg veldig  glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...

På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)