22. feb. 2013

Hjemmelaget Findus Lasagne

I disse tider kan man ikke være forsiktig nok ...

Det er på tide å lage Lasagne selv, ordentlig hjemmelaget Lasagne  ;-)


Det er mye mat som man kan lage på 1-2-3, dvs 10-15 minutter og hop på bordet :-)

Lasagne er ikke en av dem, innen man har laget pastaplater, hvit saus, kjøttsaus 
og stekt den i ovnen går det fort en time eller mer...

Skal det være hjemmelaget så skal det være hjemmelaget.... 
...er det det som er å være nerdete ?....

Men fortvil ikke, du kan kjøpe ferdig pastaplater, hvit saus på pose (eller bruke creme fraiche/rømme) og kjøttsaus på glass, men da kan du jo også like gjerne kjøpe ferdig lasagne fra Findus hihi

Her kommer oppskrift på alle de tre mystiske ingrediensene i Lasagne,
 så er det opptil deg om du vil kutte ned svingene....

Siden det nå er helg (og de fleste er hjemme fra jobb) er det kanskje tid til å lage en kjempeporsjon av hver ingrediens og deretter sette sammen lasagner i passe store frysbare aluminiums bokser , fryse ned, også har man ferdig lasagne i flere uker fremover. God idee ?




Dette trenger du til en stor Lasagne på ca 25x25 cm, ca 6-8 store porsjoner.

 

Pastaplater, ca 6-9 ettersom størrelsen.

8 dl Tomat-kjøtt saus

8 dl Hvit grunnsaus

Litt revet ost


Form som går i stekeovnen, stekeovn....


I utvalgt form skal du nå legge lag for lag av de forskjellige ingrediensene,
 i en 25x25 cm form fikk jeg 3 lag av hver.

Se under for oppskrift på hver enkelt.

Begynn med kjøttsaus, deretter pasta, så hvit saus, kjøttsaus, pasta, hvit saus, 
 kjøttsaus, pasta, hvit saus på toppen, strø med litt revet ost.  






Du må gjerne forandre rekkefølgen på lagene, men det første 'må' være saus og det siste hvit saus.
Stekes deretter i ovnen på 200 grader (180 varmluft) i ca 20-30 minutter,
 den skal bli litt brunn på toppen og boble... 
Hvis den kommer fra fryseren, kan du regne minst 40 minutter, ikke sett den for høyt i ovnen og legg over ett bakepapir hvis den blir for mørk.


Hjemmelaget Pasta

2 egg
ca 200 g mel
1/2 ts salt




Blandes sammen til en seig deig, hold igjen litt mel og tilsett hvis nødvendig alt, deigen skal være ganske tørr. Minst 10 minutter elting.
(porsjonen er for liten til en stor Kenwood, lag dobbel ;-) )
La ligge kjølig til utbaking.
Del deigen i 4 klumper.
Ha på mel.
Hvis du har pastamaskin  sveiver du plater først på det tykkeste og videre på tynnere og tynnere, 
husk å ha på mel for hver gang du sender dem igjennom...


Hvis du kjevler for hånd, er det bare å kjevle det skal bli veldig tynne plater.
Husk mel.

Hjemmelaget Tomat-Kjøttsaus


ca 400 g kjøttdeig
7 dl tomatsaus/tomat på boks
200 g grønnsaker som f.eks.: løk,paprika, squash, aubergine, tomater
5 hvitløkbåter
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1 ts tørkede urter (f.eks. timian)

Hvis du har ett kjøttstykke (okse, hest ;-) , svin eller vilt, kan du se HER hvordan du kverner kjøttdeig.

Stek kjøttdeigen, tilsett  grønnsaker kuttet i små terninger, stek videre til alt er varmt.
Ha i krydder og tomatsaus (hvis du har tomater på boks eller ferske må du gjerne tilsette litt tomatpure for å få sterkere tomatsmak). La koke inn til passe tykk saus, den skal ikke renne men kunne smøres lett utover.
Hvis du vil ha en vegetarisk Lasagne bruker du mer grønnsaker og ikke kjøttdeig ;-)


 

Hvit saus


50 gram smør
4 ss hvetemel
8 dl melk
1/2 ts salt
Pepper og muskatnøtt etter smak

Lag en hvit grunnsaus ved å smelte smøret i en kjele, tilsett melet og rør godt.
Når det begynner bruse/boble, før det blir brunt!, har du i litt og litt melk mens du rører.
La blandingen tykne og koke opp imellom hver gang du har i melk, fortsett til melken er brukt opp.
Tilsett salt og krydder og la koke under omrøring minst 5 minutter for at melsmaken skal bli borte.
Hvis du vil ha en enda mektigere lasagne kan du ha revet gulost i sausen ;-)





Hjemmelagd er Best !!!





-nå hvet du akkurat hva du har puttet i maten du serverer dine kjære :-)

Det kan være lurt og lage glass med tomatsaus når enten butikkene bugner av kortreiste og solmodne tomater, eller kjøkkenhagen er full. På lik linje er det fint å kunne kjøpe større partier med kjøtt, kverne og fryse ned. På denne måten kan du litt raskere sette sammen forskjellige middager hele året uten å bruke for mye tid på å lage 'ferdigmaten' selv, og du hvet akkurat hva du har tilsatt...


Diskusjonen som går om Findus og hestekjøtt i ferdigmaten, 
har ingenting med kvaliteten å gjøre, men at vi vil vite og velge hva vi spiser.

 Hest er Best på jordet og på kjøkkenbenken, det hestekjøttet som kommer fra slakteriene og havner i maten vår er kontrollert på lik linje med oksekjøtt, eller KUkjøtt men det er ikke pent og kalle dem okser for at vi skal tolerere å spise dem ;-)

Her er min på jordet og de er ikke født med tanke på oppdrett for salg av kjøtt ;-)


Og hvis du foretrekker dem på kjøkkenet:


Hestebiff med Fikensaus, oppskrift finner du HER



Ha en fin helg :-)

3 kommentarer:

  1. Veldig godt med lasagne, særlig når vi vet hva som er i den.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det slo meg at det måtte være mange der ute som nå trengte en hjemmelaget Lasagne ;-)

      Slett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)