26. juli 2013

Portulakk - Pourpier

Yndlings-ugresset mitt ;-)
- godt, sunt, lett å plukke...


Pourpier og Pied de poule (hønseben) på fransk, pigweed og mange andre navn på engelsk, 
det latinske navnet er: Portulaca oleracea
 det eneste norske navnet jeg har funnet er portulakk, 
håper dere kan hjelpe meg med flere navn ;-)
Den er utbredt i alle verdensdeler og brukt i matlaging i over 2000 år, 
bl.a. i Hellas er den en fast del av kostholdet.

Her sammen med basilikumen min,
de er forøvrig både gode sammen og bra for kroppen ;-)



Portulakk er også brukt i medesin.
Den er spesielt kjent for sin beskyttende evne mot hjerteproblemer,
den er brukt både til å behandle og beskytte mot diabetes,
samt nervesystemet og andre sykdomer.
Saften kan brukes til å behandle øyebetennelser.
Frøene brukes mot innvollsorm ;-)
Stilk, blader og frø kan brukes. 
Rå, kokt, stekt. 
Kan også oppbevares i eddik.
-vitaminer og mineraler er best bevart uten koking, 
ellers anbefales det å kun forvelle den i 45 sekunder.

Inneholder bl.a. omega 3 +6
Mineraler: selen, jern, kobber, sodium, calcium, phosphore, magnesium, potassium. 
Antioksidanter.
En rekke vitaminer : A, B 1+2+3+6+9, C og E.
Store Norske Leksikon finner du HER
-men er finner du svært lite informasjon :-(

klikk HER for en nøyaktig oversikt over vitaminer, mineraler etc. per 100 g
-siden er på fransk men forståelig ;-)

Portulakk er dyrket i noen deler av Norge ;-)
-planten er spesielt interesant for sitt Omega 3 innhold
(styrker imunforsvaret mot betennelser)
-vistnok så har egg fra høner -foret på portulakk- et høyt innhold av omega 3 :-)





Denne planten, ofte kalt ugress er en fantastisk matkilde,
i tilegg så er den praktisk i hagen da den fungerer som bunndekke og ikke er vansklig å fjerne.

Oppskrifter kommer ;-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)