Yndlings-ugresset mitt ;-)
- godt, sunt, lett å plukke...
det latinske navnet er: Portulaca oleracea,
det eneste norske navnet jeg har funnet er portulakk,
håper dere kan hjelpe meg med flere navn ;-)
Den er utbredt i alle verdensdeler og brukt i matlaging i over 2000 år,
bl.a. i Hellas er den en fast del av kostholdet.
Her sammen med basilikumen min,
de er forøvrig både gode sammen og bra for kroppen ;-)
Her sammen med basilikumen min,
de er forøvrig både gode sammen og bra for kroppen ;-)
Portulakk er også brukt i medesin.
Den er spesielt kjent for sin beskyttende evne mot hjerteproblemer,
den er brukt både til å behandle og beskytte mot diabetes,
samt nervesystemet og andre sykdomer.
Saften kan brukes til å behandle øyebetennelser.
Frøene brukes mot innvollsorm ;-)
Stilk, blader og frø kan brukes.
Rå, kokt, stekt.
Kan også oppbevares i eddik.
-vitaminer og mineraler er best bevart uten koking,
ellers anbefales det å kun forvelle den i 45 sekunder.
Inneholder
bl.a. omega 3 +6
Mineraler: selen, jern, kobber, sodium, calcium,
phosphore, magnesium, potassium.
Antioksidanter.
En rekke vitaminer : A, B 1+2+3+6+9, C og E.
Store Norske Leksikon finner du HER
-men er finner du svært lite informasjon :-(
klikk HER for en nøyaktig oversikt over vitaminer, mineraler etc. per 100 g
-siden er på fransk men forståelig ;-)
klikk HER for en nøyaktig oversikt over vitaminer, mineraler etc. per 100 g
-siden er på fransk men forståelig ;-)
Portulakk er dyrket i noen deler av Norge ;-)
-planten er spesielt interesant for sitt Omega 3 innhold
(styrker imunforsvaret mot betennelser)
-vistnok så har egg fra høner -foret på portulakk- et høyt innhold av omega 3 :-)
Denne planten, ofte kalt ugress er en fantastisk matkilde,
i tilegg så er den praktisk i hagen da den fungerer som bunndekke og ikke er vansklig å fjerne.
Oppskrifter kommer ;-)
Oppskrifter kommer ;-)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
...til stor glede for bloggforfatteren :-)