17. nov. 2013

Grov Paté - Leverpostei

Det er jaktsesong og noen helger kommer det mye kjøtt inn på kjøkkenbenken,
denne gangen ble det skutt 5 villsvin og på 8 jegere + jordeiere ble det noen kg :-)



Til oss kom det ett stort lår og en ribbeside, fra ett dyr på 100 kg

Siden jeg lenge har ventet på nok kjøtt til å lage paté eller spekepølser,
var valget lett : Begge deler;-)


Kjøttfarse ble kvernet og resulterte i 8,5 kg + 2 kg lever.
Se HER om kverning av kjøtt.




Har tidligere laget paté etter en fransk oppskrift og norsk julepostei.
Begge to veldig gode med + og - sider.
Med utgangspunkt i disse to og noen timer leting på nettet,
kom jeg frem til to forskjellige metoder jeg ville prøve,
her er den ene:

 Grov Paté  av Vilt med Julefornemmelser


1 kg kvernet kjøtt
1 kg lever

2 medium løk
4 egg
3 ss smør
3 ss hvetemel
3 dl melk
6 ss akevitt
2 ss provencekrydder
1 ss malt allehånde
2 ss havsalt


Begynn med å lage hvit grunnsaus av smør-mel og melk, avkjøles.
Skjær løk i små biter.
Bland lever og kvernet kjøtt, helst for hånd.
-du kan bruke en kjøkkenmaskin med k-elementet/grind,
men resultatet blir en mye finere deig-mindre grov.


Bland inn resten av ingrediensene,
rør godt om til du er sikker på at alt er godt blandet.


Stek en liten prøvekake.
Avkjøl og smak, kryddersmakene blir svakere når den avkjøles.


Tilsett mer krydder hvis nødvendig.

Nå har du flere muligheter,
 steke pateen i vannbad for å bli spist med en gang,
 fryse ned blandingen for å bli brukt senere,
 eller hermetisere den i små glass for å tas opp utover vinteren.


Blandingen er nok til 3 brødformer eller 15  små glass.
(hvis du kun ønsker en porsjon til Jul, halver blandingen ;-)

Stekes i vannbad i stekeovnen på 200 grader i 45 minutter,
eller 175 grader i 1 1/2 time for brødformer, mindre former kortere tid.
Sjekk ved å stikke i pateen, kommer det klar saft er den ferdigstekt,
 kommer det blodfarget saft trenger den lenger tid.


Hermetiseres i 3 timer.
Se HER for fullstendig forklaring på hermetisering.



Patéen har en utpreget viltsmak som ikke på noen måte er gjemt bort av krydring eller utblanding.
Kan tåle mer allehånde og akevitt...
Den er litt løs noe som skyldes lite mel og lite fett,
tilsett en 1/2 kg fett grisekjøtt hvis du ønsker en fet paté,
eller 2 dl hvetemel... Hvis du ønsker den hard i konsistensen...

Jeg er fornøyd med den som den er, lett og smøre på brødskiva ;-)

Rundt bordet falt denne i smak hos de voksne,
 og den mildere varianten som du finner HER hos den yngre generasjonen.

Patéen kan lages med alle typer kjøtt.



En enkel måte å følge bloggen på er å like oss på Facebook :
www.facebook.com/GodtogSunt
 -alle nye innlegg blir satt opp der...

I tilegg blir jeg veldig glad for alle nye liker ;-)

2 kommentarer:

  1. Gratulerer med over 200 000 klikk. Gleder meg til helgen med nye innlegg

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk :-)

      Nye innlegg til helgen og helt fram til JUL Promis!!!

      Slett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)