Vi bor veldig nære spanskegrensen og paëlla er fast innslag på store sommerfester og andre fester.
Et imponerende syn når de lager kvadratmeter store paëllaer på gazbluss ute.
Paëlla
er både hverdagsrett og festrett, den kan lages rimelig og dyr.
Paëlla er fint balansert mellom kjøtt/fisk, grønnsaker og karbohydrater:
tallerkenmodellen: 1/3 kjøtt, hvitt kjøtt eller fisk, 1/3 poteter, ris eller pasta og 1/3 grønnsaker:sunt.
Og sist men ikke minst synes jeg chili passer veldig godt til ingredienser som liker langkoking.
Paëlla er fint balansert mellom kjøtt/fisk, grønnsaker og karbohydrater:
tallerkenmodellen: 1/3 kjøtt, hvitt kjøtt eller fisk, 1/3 poteter, ris eller pasta og 1/3 grønnsaker:sunt.
Og sist men ikke minst synes jeg chili passer veldig godt til ingredienser som liker langkoking.
Chili Paëlla med Kanin à la Maison Tranquille
Her er en liste over ingredienser jeg har brukt,
nok til minst 6 personer,
jeg har i parentes tatt med alternativer til ingrediensene,
hvis man f.eks. ikke har alle ingredienser tilgjengelig eller lager den til fest :-)
700 g Kaninbakpart (Kylling)
50 g spekeskinke (chorizo)
325 gram gambas / scampi (reker)
500 gram skalldyrblanding uten skall (ferske blåskjell, blekksprut, reker osv.)
3 dl rund Ris (paëlla ris, grøt ris)
500 gram paprika
500 gram asparges (aspargesbønner, grønne erter)
2-3 tomater
et helt hode med hvitløk
1 grønn sterk chili og en rød chili, f.eks fra madagaskar. (chilikrydder eller saus)
1 ts pepper
2 ts paprikapulver (evt paëlla krydder)
2 ts tørket timian (en neve fersk timian, evt provencekrydder)
2 ts gurkemeie
3 ss persilleblanding (hakket persille)
Grovt sjøsalt og god Olivenolje
5 dl kaninkraft, 2 1/2 dl hvitvin (vann, kyllingkraft)
Slik gjorde jeg det:
Siden jeg tok meg god tid,
delte jeg opp og forberedte alle ingrediensene på forhånd.
delte jeg opp og forberedte alle ingrediensene på forhånd.
Så fikk jeg også litt tid til å ta bilder ;-)
Kaninen (evnt. kylling) ble delt i biter på størrelse med tomater,
hell olivenolje og strø salt over.
hell olivenolje og strø salt over.
Grønnsakene
ble skjært i terninger (jeg tok aspargestoppene til side).
Hvitløkbåtene ble skrelt.
Chili'n ble beholdt hel: den går i oppløsning allikevel...
Hvitløkbåtene ble skrelt.
Chili'n ble beholdt hel: den går i oppløsning allikevel...
Varm Olivenolje i trykkkoker eller paêlla panne / stekepanne 34 cm = 5 personer,
når det er godt varmt brunes kaninbitene (kylling-) på alle kanter,
deretter has i spekeskinka (evnt. chorizo).
Nå skal grønnsakene tilsettes en og en,
salter og lar steke 1-2 min mellom hver; i denne rekkefølgen:
Paprika, Asparges, Tomat, Hvitløk.
Tilsett mer olivenolje.
Deretter tilsettes krydder, raspet ingefær, persille og chili.
Rør rundt og la steke under omrøring i minst 2 minutter.
Så kommer turen til risen, hell den i panna og rør godt ,la den steke litt i oljen.
Deretter
tilsettes 5 dl kaninkraft
(kylling- eller vann,
hvis man bruker vann skal helst kjøttbitene brunes i minst 20 min for å gi maks smak)
og 2 1/2 dl hvitvin,
hvis man bruker åpen paëlla panne trenger man 2 1/2 dl mer væske
(til fest går det fint med 3 ss cognac i tilegg).
Rør godt om.
(kylling- eller vann,
hvis man bruker vann skal helst kjøttbitene brunes i minst 20 min for å gi maks smak)
og 2 1/2 dl hvitvin,
hvis man bruker åpen paëlla panne trenger man 2 1/2 dl mer væske
(til fest går det fint med 3 ss cognac i tilegg).
Rør godt om.
Nå settes lokket på
(i trykkokeren (varmen på fullt) og når den begynner å dampe,
skal den stå i 9 minutter (varmen på svakt) før man slår av platen og slipper ut trykket.)
I en paëlla panne og uten lokk kan man regne 40 min.
Ta
av lokket og tilsett all sjømaten:
skalldyrblandingen røres inn og scampi (må gjerne skrelle halen) og skjell
+ aspargestopper legges på toppen.
Trykkkoker: Sett på lokket, varmen på fullt og når det begynner å dampe (trykket er oppe)
så slår man av platen og lar den stå 2 min før man slipper ut trykket/dampen:
kan med fordel gjøres ute ;-)
skalldyrblandingen røres inn og scampi (må gjerne skrelle halen) og skjell
+ aspargestopper legges på toppen.
Trykkkoker: Sett på lokket, varmen på fullt og når det begynner å dampe (trykket er oppe)
så slår man av platen og lar den stå 2 min før man slipper ut trykket/dampen:
kan med fordel gjøres ute ;-)
I en paëlla panne skal det koke til skalldyrene er rosa.
Her
hos oss er det en liten salat først,
i dag med godt og sunt ugress fra hagen
og rødbet med en hvit balsamicoedikk, olivenolje, salt og pepper.
Nybakt grov baguette.
i dag med godt og sunt ugress fra hagen
og rødbet med en hvit balsamicoedikk, olivenolje, salt og pepper.
Nybakt grov baguette.
Så er Chili paëllaen klar til servering,
hos oss ble det med en god Merlot,
men jeg kan absolutt anbefale øl eller rett og slett vann til hverdags.
Jordbær og Ananas med mintsirup er deilig etter ett spicy måltid :-)
Bon Appètit !
En enkel måte å følge bloggen på er å like oss på Facebook : www.facebook.com/GodtogSunt -alle nye innlegg blir satt opp der... I tilegg blir jeg veldig glad for alle nye liker ;-)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
...til stor glede for bloggforfatteren :-)