19. sep. 2015

ABC om Spirer, små men fulle av livskraft...

Alle kan lage spirer,
det er sant at man trenger hage eller minst en balkong for å dyrke tomater og andre grønnsaker, 
men spirer kan alle lage,
t.o.m. de som er alene på en båt midt på havet ;-)

Det du trenger er helt enkelt frø, vann og ett egnet glass.
De trenger ikke sollys og vanlig innetemperatur er perfekt.
To små minutter morgen og kveld til skylling og de er ferdige før du får sagt spire, hehe...


Spirer inneholder det frøene og de voksne plantene har av
mineraler, vitaminer, enzymer, antioksidanter...
Ikke lett å finne helt nøyaktige tall,
og det vil helt sikket variere med hvor lenge de spirer, vann etc.
men f.eks. har jeg lest at brokkolispirer (bildet over) inneholder 10-100 ganger det en ferdig brokkoli gjør, igjen må man påpeke at man jo ikke ville spise 100-150 g spirer i ett måltid kanskje bare 10%.
Det er derfor en god sammenlikning med en vitamin-mineral pille:
en konsentrert form  av livsviktig næring.

NB: innlegget inneholder linker som kan oppfattes som reklame ;-)




Historie ?

Besrevet i Kinesisk historie for over 5000 år siden.
Nevnt i bibelen.
Det er sannsynlig at tradisjonen med å spire frø strekker seg langt tilbake i tid.
I første utgave av den kinesiske boken om 'medesin' fra 200-tallet (???),
er det nevnt sirede soya bønner.
Egypterne laget brød av spiret korn...
Øl og Whisky ble laget av spiret bygg i Europa.
I Afrika ble øl laget av spiret korn.
I Nord Pakistan er folket Hounzas  kjent for å bruke mye spirer og for å leve godt og lenge.
Besetningen på skip  er kjent for å unngå skjørbuk ved å spire frø, bønner og korn.

kilde: https://fr.wikipedia.org/wiki/Graine_germ%C3%A9e


Hvorfor lage spirer ?

Spiring av frø etc. har flere posetive sider:

Alle korn, frø, belgfrukter, nøtter etc har antinæringsstoffer som er naturens eget forsvarmekanisme. Dette forsvaret gjør at vi ikke kan fordøye dem som vi skal og de hindrer at kroppen tar opp næringsstoffer som magnesium, kalsium, ved spiring brytes dette ned og vi kan trygt spise frøet.

Når vi starter spireprosessen vekker vi til livet frøet,
den nye spiren har en enorm energireserve som for oss er næringsstoffer,
derfor øker næringsinnholdet ved spiring. Særlig vitaminer, men også proteiner, f.eks: har linser ett uffulstendig innhold av proteiner, de mangler aminosyren methionin, ved spiring dannes dette og spirede linser har 100% komplett protein.
Korn mangler f.eks. vitaminene A, C, D og B12, ved spiring dannes disse samt at flere B-vitaminer og vit E øker. Derfor kan vi si at spirer er naturlige små vitamin-mineralpiller.

Spirer er fulle av enzymer, vitaminer og mineraler. Under spiring forandrer enzymene karbohydratenene, fettet og proteinene så de blir enklere for oss å fordøye å ta opp i kroppen.

Ved spiring dannes antioksidanter.

Spirer inneholder planteøstrogener som kan være posetivt i overgangsalderen,
for å balansere våre egne hormoner.

David Sandoval oppsumerer det slik i boken Den grønne supermaten:

- gror i all slags klima
- like sunt som kjøtt
- ferdig på 3-4 dager
- gror uansett årstid
- trenger ikke jord og sol
- konkurerer med tomat i C-vitamin innhold
- ikke noe avfall i prouksjonen
- krever ikke koking

Hva kan jeg spire ?

Alle planter som har spiselige blader og stilker kan spises, f.eks. kål, spinat, løk etc. mes f.eks. tomat ikke kan spires for å spises.
Nøtter, korn, bønner, linser, frø kan spires.



Hvilke frø skal jeg velge til spiring ?

Frø etc. som ikke er behandlet med kjemiske midler (sprøyting mot mugg eller skadedyr),
ikke er varmebehandlet kan spires.



gresskarkjerner


kikerter

Rug-gress

Purre

Rødbet


Alfa-Alfa

Hvete

Mung bønner (kalt soyaspirer)
Gulrot
Brokkoli
Fenugrec

Solsikkefrø får du HER
Chiafrø får du HER
Frøblanding HER
Sennepsfrø får du HER
Rugkorn får du HER
Spiresett for Hvetegress med jord finner du HER



Hvordan skal jeg bruke spirer, rå eller kokt ?

De kan spises enten rå eller varmebehandlet.
Ved varmebehanling reduseres de fleste vitaminer og proteiner kan skades.
Rask steking som wok, eller raskt i stekepanna er det beste.
Enkelte som bønner og linser bør varmebehandles.
Esekielbrød er laget på en gammel oppskrift fra Det Gamle Testamentet,
kan kjøpes hos www.dengodebaker.no 


oppskrifter:

kikerter og hummus finner du HER
Rejuvalac: spiret og hermetiserte korn finner du HER
















Må jeg innvestere i spirekar ?

Nei, men skal du spire ofte kan det være praktisk.
Du kan bruke ett glass, myggnetting og strikk.


Hvis du har spiret litt allerede og du hvet at du kommer til å gjøre det ofte,
anbefaler jeg DENNE spirekassen fra Altshop som ligner på min.

Hvordan lager jeg spirer ?

1.
Frø etc. bløtlegges fra noen timer til ett døgn i romtemperatur
ca 1 ts små frø til 1 ss store frø
bønner, kikerter, linser i den mengden du skal bruke.
Ha de i ett glass og fyll på vann.



2.
Skyll de bløtelagte frøene godt,
bløtevannet inneholder antinæringsstoffet fytat og skal ikke brukes.
Sett glasset på skrå på hodet,
slik at gassen (karbondioksyd) som utvikles, og er tyngre enn luft, kan komme ut.
husk at de må ha lufttilgang og romtemperatur.




3.
 la stå i 3-12 dager, skylles 1-3 ganger i døgnet
Se skjema for de forskjellige frø etc.
Nøtter f.eks. brukes etter bløtlegging.




Kan spirer være helsefarlige ?

Ja og nei, i utganspunktet gjør de alle frø, korn, belgfrukter spiselige og mindre farlige og er derfor ikke helsefarlige. Det er alikevel ett frø vi må være forsiktig med og det er alfaalfa, alfaalfa inneholder en aminosyre kalt canavanine, dene KAN forstyrre immunsystemet og føre til leddgikt eller lupus, hvis det spises større mengder (hvor mye ???) Det kan også føre til reaksjoner hvor man reagerer på sol og blir brent av små mengder sol.
(kilde: Nourishing Traditions av Sally Fallon og egen erfaring HER.)

Brokkolispirer har vist seg å være forebyggende ved noen typer kreft ved at de inneholder krefthemmende stoffer og styrker slimhinnene i f.eks. munn og hals.


Bøker om spiring:

Hos grønn livsstil fant jeg en dansk bok om spirer HER
HER finner du det ammazon fat på Engelsk, litt større utvalg ;-)
Den Grønne Supermaten av David Sandoval finner du HER
(litt om spirer og mye om grønn helsemat)

Web sider - blogger - kilder :

http://www.ladepeche.fr/article/2015/04/21/2091545-pousses-brocoli-contiendraient-elles-arme-contre-cancer.html
http://vegecru.com/germination-lentille
http://vegecru.com/germination-fenugrec
http://www.cfaitmaison.com/germs/germination.html
http://products.mercola.com/sprouting-seeds/



Skjema med frø, bløtleggingstid, spiretid og hvordan de best brukes,
kommer i utskriftsvennelig versjon HER

Lykke til :-)
.

.

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer

2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)

I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...

På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)


.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)