27. sep. 2015

Ukemeny 40/2015, Sunn mat...

Mandag

Stekte kjøttbiter med grønnkål og gresskarmos.

Kjøtt skjæres i små biter/strimer og stekes raskt på middels varme, jo varmere kjøttet blir jo seigere blir det, så de bør stekes så raskt at varmen ikke kommer inn til kjernen altså litt blodig som en god biff... Salt og pepper.
Grønnkål klippes/skjæres i små strimler og dampes i litt ghee/kokosolje med f.eks. spisskummin og korianderfrø... salt og pepper.
Greskarmos lages ved å koke/dampe gresskar i terninger (som potetmos) eller du kan bake større biter i ovnen. Mos f.eks. i en mikser og bland inn salt, pepper, muskatnøtt (spisskumin, paprika, urter etc) og masse smør, varm opp igjen i en kjele (super å lage mye av og ha klar til oppvarming).


Tirsdag

Ovnstekt ørret-laks.
med ovnstekt paprika og squash til.

Sett ovnen på 160 grader.
Del squash i skiver og paprika i biter  og ha på ett stekebrett, strø over med salt, pepper, provenskrydder og olivenolje. La brettet få 20 minutter i ovnen.
Legg fiskefileten på  stekebrettet (eller ett eget fat) med skinnet ned og strø over med det du ønsker av krydder, litt sitronsaft og olivenolje (eller ghee/kokosolje).
Stek 20 minutter til, fisken skal slippe skinnet.
Server gjerne med hjemmelaget urtepesto eller majones.




Onsdag

Tomatsaus (beriket med løk, hvitløk, squash, aubergine, krydder)
og stekt egg. evnt spekeskinke eller stekt bacon.

Skjær tomater i terninger eller hakk de i en kjøkkenmaskin, gjør det samme med de andre grønnsakene og løk.
Varm ghee i en kjele og tilsett auberginer, stek de litt og tilsett mer ghee hvis det blir tørt, tilsett de andre grønnsakene i tur og orden, ha på krydder f.eks. provencekrydder og til slutt tomater. Kok opp og la putre noen minutter, smak til med salt. Stek egg som du liker dem og eventuelt bacon eller nyt litt spekeskinke til.



Torsdag

ovnstekt torsk med godt krydder, 
stekt fennikel og søtpotet/gulrot som tilbehør.
Legg torskefileter eller koteletter i et fat, ha på ghee og krydder f.eks. paprika, urter, hel koriander...
Sett de i ovnen på 180 grader ca 15 minutter ettersom tykkelse.
Skjær søtpotet eller gulrot i terninger stek disse i ghee, mens du skjærer fennikel i tynne skiver, ha i panna og stek på svak varm under lokk i 5-10 minutter, ha på 2 ss eddik og 1 ss honning/sukker, litt vann og varm godt opp.




Fredag

Karbonade med kålmiks.

Bruk ren kjøttdeig med så høy fettprosent som mulig, bland inn salt, pepper og provencekrydder.
Form karbonader og stek på middels varme i ghee.
Velg 1-3 forskjellig typer kål (på bildet er det brokkoli og romanesco skudd med pourpier, skjæres i smått og stekes raskt i ghee, gjerne med litt hvitløk og ingefær...




Lørdag

Grov kjøttpølse med stekte potet- og gulrotbåter.
Skjær poteter i båter, gulrot i staver (du kan også bruke søtpotet og kålrot).

Legg alt på ett steebrett, bland inn olje og krydder (pommes frites krydder, provencekrydder , salt )
Stek på 200 grader i 20-30 minutter, har dy tynne pølser kan du vente med disse til de 10 siste minuttene.


Søndag

Soupe au Pistou

oppskrift HER
En ekte fransk grønnsakssuppe som vi tilsetter litt kjøtt, koker du kraft er det en super base, ta kjøttet fra bena og kraft og tilsett det du har av grønnsaker (helst de som er i sesong), det blir kål, grønne bønner og andre bønner (må være bløtelagte eller hermetikk), paprika, squash, gresskar, løk.
Pistou er helt enkelt pesto (basilikum, hvitløk, salt og olivenolje).
Server suppen med pesto ved siden av.





Lunsj

Jeg synes det er en god regel å spise kjøtt til lunsj når det er fisk til middag og motsatt,
eller bare egg som proteinkilde. Grønnsaker blir enten middagsrester eller jeg lager en salat eventuelt steker raskt noen 'steke'grønnsaker.



Frokost



Fet kaffe også kalt Bulletproof coffe har tatt helt av i Paleo og lavkarbo verdenen,
og det er ikke så rart for vi er mange som ikke tenker på frokost først om morgenen.
Det kan jo også diskuteres om frokost er såååå viktig,
det er nå snålt at man er i bedre form før frokost en etter da  ???

Ta en kikk HER og les hvordan du lager super morgen kaffe ;-)

...og er du av de som koser seg med frokost har du noen frslag her :


 Hjemmelaget musli med kiwi og kokoskrem.








 Havregrøt md frø, nøtter, gojibær, eggeplomme og kanel









 Surdeigspannekake (1 ss surdeig /1 egg)
med bær og valnøtter









Bær, nøtter, kokosmelk med kanel







Frokost smoothie med grønnkål, sitron, agurk, valnøtter, spirulina og ingefær.







Ukens kake:

Bjørnebær Kake

-som selvfølgelig kan lages med blåbær, bringbær etc.



oppskrift og link til utskrift HER


Ukens prosjekt:

Kraft

Hos meg er det lenge side jeg har kokt kraft, det er liksom ikke helt sommermat her i varmen, til tross for at den kan brukes kald i bl.a. gaspachio. Så nå skal det lages kraft, har sagt fra at nå vil jeg ha masse margben, det slaktes hver 3 mnd og jeg håper de denne gangen forstår at jeg virkelig vil ha beina så kan de andre få indrefilet hehe ...og kjenner du en elgjeger (hjort) så be på dine knær om å få ben de er stappfulle av gull ;-)



Å koke kraft er superenkelt, det mest kompliserte er å akseptere at den kjelen skal stå på plata så lenge og gassovn går ikke, her må det eliktrisk kokeplate eller enda bedre disse moderne hvor du bestemmer temperaturen selv. Jeg skal teste stekeovnen denne gangen.

Alt du trenger er kjøttben, eddik og vann.
Legg kjøtt og ben eller bare ben i en kjele, tilsett vann til det dekker eller så stor kjele er +  1/2 - 1 dl eddik pr liter vann.
Du kan også ha i krydderurter som laurbærblad, timian, rosmarin, oregano etc.
Jeg har også ofte i salt og pepper etter en stund men det er ikke nødvenig.
La stå over natta eller noen timer og kok sakte opp og skum av.
Nå skal gryta stå og simre på mellom 80-90 grader i minimum 12 timer, men det aller beste er om den kan få ca 48 timer, jo lenger den står jo mer mineraler blir trukket ut av bena som blir mykere og mykere, det er ikke noe i veien for at den står så lenge som 72 timer og sikkert lenger også...

Du kan lese mer HER

Ha en flott Høstuke :-)

Du finner den utskriftsvennelige versjonen HER med lunsjfoslag og handleliste.





.

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer

2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)

I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...

På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)


.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)