23. juli 2012

Haricots Vert

Når bønnene kommer ja da kommer de, først 1 kg så 3 kg... 
Det er godt de er kjempegode :-)
Den letteste og mest populære måten å servere de på,
 er helt enkelt lettkokt med smør, urter, hvitløk og salt.

Lettkokt med hvit saus (jeg bruker creme fraiche) og ett eller to kokte egg i biter...


 De er også populære i omelett med bacon (evnt potetrester e.l.) og løk.Blir det rester kan de brukes i en grateng...

Og når det er fler enn vi kan spise opp da tas de vare på til vinteren:
De kan kokes lett og fryses ned eller man kan hermetisere dem.

Konservering:

Det aller beste er å fryse de ned: forvelles i 1-2 min, ha dem i kaldt vann for å stoppe kokeprosessen, deretter må de få ligge å dryppe i en sil/dørslag  til de er tørre og så kan de legges i fryseposer/bokser og fryses ned.
Når man har for liten plass i fryseren er hermetisering ett godt alternativ: Vask og kok ønskede glass (du trenger relativt store glass. Forvell bønnene som beskrevet over. Legg glasset på høykant og legg bønnene i glasset så de blir stående, så mange som mulig, eller begynn i bunnen og legg de langs kanten -bøy dem til... Jeg delte de i to for å få plass til litt til. Kok opp saltlake i forholde 20 gram pr liter, hell laken over bønnene opptil 2 cm fra kanten.  Ha på lokk, sett glassene i en stor kjele dekk med vann til minst tre cm over glassene og kok opp, la småkoke i tre timer (for store glass).3 kommentarer:

 1. Tusen takk, på tide å blåse liv i denne forsømte kunsten, spesielt med tanke på tiden vi lever i.

  SvarSlett
 2. Hei Hege, jeg har hatt veldig mye nytte og glede av bloggen din - surtout parce que je passe/passais pas mal de temps en france..... Spennende franske oppskrifter, men ikke minst solide kunnskaper i langttidsoppbevarng av grønnsaker. Men plutselig forsvant du liksom. OK, jeg 'resirkulerer' artiklene på bloggen din, men jeg savner deg! Lyst å ta bloggen opp igjen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Merci beaucoup pour tes mots, ça me fait très plaisir !!! Det ble ett langt opphold i forbindelse med flytting og mangel pâ inspirasjon, har ofte lyst til â begynne igjen, vanskelig â fâ tid (tar mye tid) og siden barna har flyttet ut blir det mye mindre matlaging :) men tusen takk for kommentar!

   Slett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)