25. feb. 2014

Kimchi - Melkesyregjæring

Kimchi er en melkesyregjæret blanding av grønnsaker og chili.

Tradisjonell rett fra Korea som serveres til 'alle' måltider.

I Korea sies den å være god for helsa ;-)



Kimchi kan lages på forskjellige måter,
en av de rettene som har like mange varianter som familier ...

De ingrediensene som går igjen er:
 kinakål, hvit reddik, hvitløk, rød chili, løk, fermenterte skalldyr, ingefær, salt og sukker.

Kimchi a la Maison Tranquille

    1 kinakål
      3 stilker stangselleri
        1 purre
          1 chili (helst rød)
            2 hvitløkbåter, hakket
              2 ts revet ingefær
                1 ts fiskesaus
                  1/2 ss paprikapulver
                    1/2 ss sesamfrø
                      1/2 ss sukker
                        100 g grovt havsalt


                        Dagen før:
                        Del opp kinakål i båter eller store stykker og legg i kaldt vann med ca 80 gram salt.
                        La ligge til dagen etter og skyll kålen godt, la renne av i ett dørslag.
                        Del opp stangselleri, purre, chili i små biter (ettersom du ønsker).
                        Bland hakket hvitløk, ingefær, paprikapulver, sesamfrø, sukker og 10 gram havsalt per kg ferdig blanding.
                        Bland inn fiskesausen i grønnsakene og deretter krydderblandingen bland godt.
                        Fordel blandingen i to steriliserte 7,5 dl glass eller ett stort glass.
                        (les HER om melkesyregjæring og egnede glass og fremgangsmåte generelt)



                        Glassene må stappes ordentlig så væsken i grønnsakene kommer ut.
                        Saften skal dekke grønnsakene, helst med 1-2 cm.
                        Hvis det ikke blir nok saft, etterfyller du med avkjølt kokt vann.

                        La stå i romtemperateur minst en uke, 
                        før du oppbevarer glassene ved ca 18-19 grader,
                        på ubestemt tid ;-)

                        Ferdig til å smakes på etter ca 3 uker,
                        hvis du greier å vente så lenge...


                        Prøv da vel :-)


                        En enkel måte å følge bloggen på er å:
                        1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
                        du melder deg på i feltet på høyre side:
                        Følgere-medlemmer
                        2) like oss på Facebook :
                        -alle nye innlegg blir satt opp der...
                        (men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)
                        I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert av alle nye følgere, G+ og liker ;-)

                        3 kommentarer:

                        1. Kimchi-pannekake fikk jeg av mine koreanske venner en gang, veldig godt!

                          SvarSlett
                        2. Høres kjempegodt ut :-)

                          skal prøve å finne ut litt om det så kanskje det blir neste prosjekt, hvis du ser dette så må du gjerne si litt mer om dem, fyll som farse eller blandet i røra f.eks. ...

                          Ha en flott uke :-)

                          SvarSlett
                          Svar
                          1. Tror det bare var helt vanlig pannekakerøre. De tok ihvertfall kimchien med røra i panna under steking. :)

                            Slett

                        ...til stor glede for bloggforfatteren :-)