I dag er det:
Fete de Chandeleur i Frankrike
dvs Lysfest, av religiøs opprinelse...
Fete de Chandeleur i Frankrike
dvs Lysfest, av religiøs opprinelse...
Litt Historie ;-)
I Europe (nord), var bjørnen gjenstand for en kult som sprer seg fra antikken til hjertet av middelalderen. De germanske folkene, skandinavisk, og i mindre grad Celtic feirer utgivelsen av bjørn dvale i slutten av januar eller tidlig februar. Men den datoen som var den viktigste: 24. januar ble feiret i mesteparten av Europa. Dette var øyeblikket da bjørnen kom ut av hiet sitt for å se om været var. Denne festivalen var preget av en bjørn kostymer eller forkledninger, simulerte voldtekter og bortføring av unge jenter.
Den katolske
kirke forsøkte lenge å utrydde hedensk tilbedelse. For å gjøre dette,
innførte de festen for Presentasjon av Jesus i tempelet som blir feiret
den 2. februar, som tilsvarer festen for rensing av Jomfru Maria.
Imidlertid fortsatte feiringen av bjørnen og avkastningen av lys i bål
og andre prosesjoner med fakler. Pave Gelasius i det femte århundre,
innførte derfor festen av stearinlys : chandeleur.
I dag er dette
blitt Pannekakefest fordi den runde gjylne/gule pannekaka minner om
solen..
Så i dag spises de pannekaker i alle franske hjem....
Her er
derfor en Fransk oppskrift på de gule solsymbolene:
"Vi kan ikke lage en omelett uten å knuse egg" som det sies,
og du kan ikke lage pannekaker uten en god pannekakerør!
De grunnleggende ingrediensene i en Pannekakerøre:
mel, melk, egg
+ som regel litt fett...
Helt enkelt kan det gjøres x3
dvs: 300g mel, 3/4 liter melk, 3 egg og 3 ss olje = 3x5 pannekaker...
+ som regel litt fett...
Helt enkelt kan det gjøres x3
dvs: 300g mel, 3/4 liter melk, 3 egg og 3 ss olje = 3x5 pannekaker...
Man lager en brønn i midten og inkorporerer væske (pisket egg og
melk ...),
røra skal ikke piskes men røres ;-) ,
jeg fikk det fint til med lav fart på kenwooden, lat ? nei... ikke egentlig...
røra skal ikke piskes men røres ;-) ,
jeg fikk det fint til med lav fart på kenwooden, lat ? nei... ikke egentlig...
Etter å ha vilt minst 30 min. så er røren klar!
Det
er selvfølgelig like mange forskjellge pannekakerører som det er
familier.
her er noen av de forskjellige smakstilsetninger man kan ha i
røren:
... Appelsinblomst ekstrakt ( :-( ), Vanilje, eller alkohol som
calvados
eller som her i syd hvor man har i en klunk med rom ;-)
eller som her i syd hvor man har i en klunk med rom ;-)
ca 30 pannekaker
500 gram mel / en drøy liter
6 egg
1 liter melk
1/2 ts salt
1/2 dl (1 ;-) ) Rom / cognac
1/2 dl olje/smør/ghee
Den
'beste' måten å steke pannekaker på er med takke,
hvis man ikke har egen pannekakepanne!
hvis man ikke har egen pannekakepanne!
(men for oss med vanlig stekepannekake så blir det flotte pannekaker også ;-)
- røra helles i midten og man drar den utover med en
slags trepinne eller ved å vri på panna.
-lur liten sak,
bør ligge i vann mellom hver pannekake for at røra ikke skal sette seg fast ...
-stekes på begge sider,
-lur liten sak,
bør ligge i vann mellom hver pannekake for at røra ikke skal sette seg fast ...
har man på ønsket fyll og
bretter den sammen på midten deretter en gang til,
man får da en trekant
hvor fyllet ikke renner ut i enden...
Oppskrift på hjemmelaget sjokoladepålegg finner dere HER
-bortsett fra når jeg klusser til å legger syltetøyet oppå ;-)
ha en fin Lysfest!!
Oppskrift på appelsinmarmelade finner dere her, kjempegodt med nylaget syltetøy på nylagde pannekaker... Selvom de andre 5 rundt bordet sverger til sjokoladepålegg, kun til pannekakefesten !!!
Litt mer om denne pannekakefesten :-)
Dans la tradition on fait sauter les crêpes de la main droite en tenant une pièce d'or (ou de monnaie) dans la main gauche. La crêpe doit atterrir correctement dans la poêle, ce qui amènera la prospérité toute l'année...
På norsk:
Tradisjonen sier at man må snu pannekaka
ved å vippe stekepanna med høyrehanda
(det er vel alle barns drøm...) ,
man må holde ett gullstykke (pengestykke) i venstre hånd.
Pannekaka må falle ned på riktig side (den som ikke er stekt enda)
for å bringe lykke resten av året ;-)
Ett visdomsord på denne lysdagen:
À la Chandeleur, l'hiver se meurt ou prend vigueur.
På Norsk: På Lysdagen, vinteren dør eller blir tøff.
eller:
Si la chandelle est belle et claire,
nous avons l'hiver derrière.
På Norsk:
Hvis på Lysdagen det er pent og klart,
vinteren ligger bak oss.
Her er det varmt om dagen det ligger på 5 om morgenen og 10-15 på ettermiddagen,
men det regner mye og jeg skulle gjerne hatt litt frost ihvertfall om morgenen,
men i dag er det meldt sol så jeg krysser fingrene :-)
I fjor regnet det på Pannekakedagen og vi fikk ikke sommer før i slutten av Juni :-(
Håper det er pent hver der hvor dere bor :-)
Oppskrift på appelsinmarmelade finner dere her, kjempegodt med nylaget syltetøy på nylagde pannekaker... Selvom de andre 5 rundt bordet sverger til sjokoladepålegg, kun til pannekakefesten !!!
Litt mer om denne pannekakefesten :-)
Dans la tradition on fait sauter les crêpes de la main droite en tenant une pièce d'or (ou de monnaie) dans la main gauche. La crêpe doit atterrir correctement dans la poêle, ce qui amènera la prospérité toute l'année...
På norsk:
Tradisjonen sier at man må snu pannekaka
ved å vippe stekepanna med høyrehanda
(det er vel alle barns drøm...) ,
man må holde ett gullstykke (pengestykke) i venstre hånd.
Pannekaka må falle ned på riktig side (den som ikke er stekt enda)
for å bringe lykke resten av året ;-)
Ett visdomsord på denne lysdagen:
À la Chandeleur, l'hiver se meurt ou prend vigueur.
På Norsk: På Lysdagen, vinteren dør eller blir tøff.
eller:
Si la chandelle est belle et claire,
nous avons l'hiver derrière.
På Norsk:
Hvis på Lysdagen det er pent og klart,
vinteren ligger bak oss.
Her er det varmt om dagen det ligger på 5 om morgenen og 10-15 på ettermiddagen,
men det regner mye og jeg skulle gjerne hatt litt frost ihvertfall om morgenen,
men i dag er det meldt sol så jeg krysser fingrene :-)
I fjor regnet det på Pannekakedagen og vi fikk ikke sommer før i slutten av Juni :-(
Håper det er pent hver der hvor dere bor :-)
HER finner du glutenfrie pannekaker av bokhvete.
HER finner du Crêpes Suzette, kjent fransk dessert.
HER finner dere rispannekaker med kokosmelk.
HER finner du en pannekake med Roquefort.
...og Pannekake Canneloni finner du HER
En enkel måte å følge bloggen på er å:
1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer
2)
like oss på
Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)
I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert av alle nye følgere, G+ og liker ;-)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
...til stor glede for bloggforfatteren :-)