Det er ikke tvil om at fermetering er i ferd med å bli kjempepopulært,
og gøy er det at gamle tradisjoner igjen blir dagligdags...
Bli med på den sunne bølgen og lag surkål til Jul,
både til julematen og som gaver :-)
Melkesyregjæring er en enkel og energisparende måte å oppbevare mat på,
ikke bare bevares alle vitaminer og minreraler men det dannes en bakteriekultur,
som hjelper fordøyelsesystemet vårt med fordøyelse og immunsystemet vårt.
Du kan lese mer om melkesyregjæring i DETTE innlegget.
og gøy er det at gamle tradisjoner igjen blir dagligdags...
Bli med på den sunne bølgen og lag surkål til Jul,
både til julematen og som gaver :-)
Melkesyregjæring er en enkel og energisparende måte å oppbevare mat på,
ikke bare bevares alle vitaminer og minreraler men det dannes en bakteriekultur,
som hjelper fordøyelsesystemet vårt med fordøyelse og immunsystemet vårt.
Du kan lese mer om melkesyregjæring i DETTE innlegget.
Melkesyregjæring av Surkål
1 kilo hodekål
2 glass som tar 3/4 liter
2 ss Spisskummin eller karve
10 g salt
Glass:
Det må være glass til oppbevaring av mat,
typen norges-glass, det er viktig at det ikke lukkes med ett metalllokk,
dette vil reagere med melkesyren...
typen norges-glass, det er viktig at det ikke lukkes med ett metalllokk,
dette vil reagere med melkesyren...
Glass med gummistrikk er perfekt,
de er tette nok til ikke å slippe inn luft,
men ikke så tette at karbongassen ikke kommer ut ;-)
(fåes bl.a. kjøpt på IKEA
(fåes bl.a. kjøpt på IKEA
Vask glassene,
det beste er å sterilisere dem i kokende vann,
la de tørke opp ned på en rist.
Ta vekk de ytterste bladene på kålhodet, unngå å vaske hvis det ikke er helt nødvendig.
Ta vare på 2 hele blader.
Ta vekk stilken og rasp fint resten av kålen,
enten med ostehøvel, rasp for hånd eller maskin.
-eller med kniv i fine jevne strimler (men da får du mindre saft).
Bruk havsalt som ikke er behandlet eller tilsatt noen form for E-stoffer e.l.
Kun rent salt....
-dette er viktig, da tilsetninger i saltet kan gi dårlig smak til det ferdige produktet.
Vei kålen og blad inn 10 gram salt og en ss spisskumin pr kg kål.
Bruk henda og kna kålen til det kommer ut saft.
Bruk henda og kna kålen til det kommer ut saft.
Nå kan du begynne å fylle glassene,
med hjelp av en tresleiv,
eller en morter-redskap dytte kålen ned i glasset,
det vil sive ut kålsaft, fortsett og press-dytt til saften dekker kålen.
Fyll på med kokt avkjølt vann hvis det ikke er nok saft i kålen.
Fyll på med kokt avkjølt vann hvis det ikke er nok saft i kålen.
Lukk igjen glassene (med gummistrikk) så det blir lufttett.
Sett dem på ett fat, de kan komme til å boble over...
La de stå i romtemperatur i en uke.
Glassene vil få bobler i seg og bli litt levende, hvis de begynner å plystre er det helt normalt...
Det er isåfall ikke kålen som synger, men karbongassen som stikker av...
Hvis glassene renner over er det bare å tørke opp,
ikke ta opp glassene, dette er helt normalt.
Det er også helt normalt at kålen flyter opp,
ingen panikk, så lenge du har glass med gummistrikk kommer det ikke luft inn og kan derfor ikke bli mugg eller andre uønskede bakterier.
Har du andre glass er det mulig å åpne å dytte ned kålen samt legge noe tungt og rent på toppen,
men jeg anbefaler å ikke røre.
Det er også helt normalt at kålen flyter opp,
ingen panikk, så lenge du har glass med gummistrikk kommer det ikke luft inn og kan derfor ikke bli mugg eller andre uønskede bakterier.
Har du andre glass er det mulig å åpne å dytte ned kålen samt legge noe tungt og rent på toppen,
men jeg anbefaler å ikke røre.
Etter første uken, kan du sette glassene på ett kjøligere sted, helst 15-17 grader,
men de kan også få plass i kjøleskapet,
jo kaldere temperatur jo saktere går fermantasjonen.
Totalt varer gjæreprosessen i 3-6 uker,
da er det tid for prøvesmaking.
Hvis du har dårlig tid er det lov å spise allerede etter 1 uke ;-)
Hvis du har dårlig tid er det lov å spise allerede etter 1 uke ;-)
Her ble det 3 uker i romtemperatur 19-21 grader: Perfekt ;-)
Surkålen spises aller helst kald og naturell,
men det er fullt mulig å varme den opp,
f.eks. til julemiddagen ;-)
-veldig bra for fordøyelsen f.eks. ved fete julemiddager...
Verdier av Vitaminer som faktisk har økt i antall under fermanteringen,
vil synke ved oppvarming...
Husk å smake før du tilsetter salt!
Kjempegodt !
-litt surt og masse smak, anbefaler cuminfrø og rød kål Nam Nam...
Personlig er jeg helt fasinert av denne metoden,
jeg hermetisere jo mye men dette er enda bedre,
bevarer alle vitaminer og mineraler og enkelte vitaminer øker i prosessen...
Bare en(to) ting å si PRØV og DEL !
Den perfekte førjulsgave eller vertinnegave ;-)
En enkel måte å følge bloggen på er å:
1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer
2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)
I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert
av alle nye følgere, G+ og liker...
På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)
.
av alle nye følgere, G+ og liker...
På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)
.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
...til stor glede for bloggforfatteren :-)