3. nov. 2015

Golden Milk og Golden Pasta

Curcuma er kjent for sine betennelsesdempende egenskaper,
 og bør brukes flittig i maten,
ta eksempel av det indiske kjøkkenet.
Her er en drikk fra den Indiske medesin Ayurvedic.

Golden Milk er en kjempegod varm drikk,
med curcuma (gurkemeie),
perfekt nå som vinter-sesongen nærmer seg.


Utallige oppskrifter florerer på internett og maaange blogger har skrevet om den,
prinsippet er enkelt varm melk med gurkemeie med varierende tilegg.

Min favoritt består av sunne ingredienser og kan nytes med god samvittighet ;-)

Golden Milk

1 kopp/porsjon:
1 ts malt gurkemeie
1/8 ts malt pepper
1/2 ts malt kanel
1/8 ts malt chili
2 ss sitronsaft
2 dl kokosmelk
1 eggeplomme
1 ts honning

Bland krydder med sitronsaft,
røres ut i litt kokosmelk og deretter i resten av kokosmelka.
Varm opp til kokepunktet og la stå å trekke i 5 minutter.

Visp inn eggeplommen (kan utelates)
Smak til med honning,
og nyt den varmende drikken.

Godt ikke sant ?

Eggeplommen er for å tilføre komplette proteiner som er veldig nyttig hvis du bruker drikken som frokost eller etter en tur på ski (trening).
Honning er for å forberede smaken, særlig for de som liker litt søtt og kanel hjelper kroppen med å regulere blodsukkeret som blr påvirket av honninge, så de kan selvfølgelig droppes.
Du kan bruke bare pepper hvis du ikke liker chili.
Normalt brukes vann istedet for sitronsaft og vanlig melk.
Selvfølgelig kan du bruke fersk  gurkemeie.
men...
-du må bruke gurkemeie og pepper
-du må tilsette fett som kokosmelk/fett

For andre variasjoner kan du tilsette ingefær,
kardemomme, vanilje...
Bytt ut kokosmelk med nøttemelk...

HER finner du versjonen til Tradisjonskost.
og HER versjonen til Gry Hammer på bloggen Fra Jord til Bord
jeg ble inspirert HER hos mercola (engelsk) som også skriver mye om


Nå blir dette helt sikkert vinterens favoritt og da er det lurt og blande en litt stor porsjon med krydder som du oppbevarer i ett glass i kjøleskapet så er det bare å røre ut i melk og varme opp.

Golden Pasta

1 dl gurkemeie
2 ts pepper
2 ts chili
8 ts kanel
2 dl sitronsaft/kokosolje

Bland godt sammen og oppbevar kaldt i lukket glass,
bruk ca 1 ss per kopp melk.
Hvorvidt du bruker vann, sitronsaft eller kokosolje til å blande ut krydderet er smakssak.



Du kan lese HER hva jeg har skrevet om:
gurkemeie -  curcuma - turmeric og selvfølgelik linker til kilder.

Gurkemeie inneholder stoffet curcumin som i studier viser seg å være posetivt for en rekke lidelser, derav betennelse, revmatisme, fordøyelsen, sårbehandling, blodsukker m.m.
Kokosmelk/fett består bl.a. av 50% laurinsyre (fett) som kroppen gjør om til monolaurin, det ødelegger viruser som er beskyttet med ett fettlag, det kan være influensa, meslinger, HIV, hepes m.m. Mange studier støtter også teorien om at kokosfett bidrar til energi og vekktap. I tilegg er den rik på vitaminer som C,E, B og mineraler som bl.a. jern og mangan i tilegg til antioksidanter: Sunt!
.


En enkel måte å følge bloggen på er å:
1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer
2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)


I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...
På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)



.

2 kommentarer:

  1. Tusen takk for oversiktlig og allside info om Goldenmilk ! dette skal prøves :-)

    SvarSlett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)