21. nov. 2015

Kitchari Rissuppe

En gang i blant er det lurt å hjelpe fordøyelsessystemet med å eliminere stoffer som ikke har noe å gjøre i kroppen. Dette kalles veldig populært DETOX og er ett stort felt med mange forsjellige metoder og mål, som vi skal prate mer om på nyåret ;-)

Nå før Jul fikk jeg lyst til å dele denne typiske ayurveda detox-retten, Ayurveda er Indisk medesin hvor maten er medesin, akkurat som Kinesisk medesin, dog alikevel forskjellige.


Kitchari er helt enkelt en rissuppe og kan brukes til både endags detox eller i flere dager opptil 1-2 uker. For lengre kurer er det vanlig å tilsette litt grønnsaker som f.eks. stangselleri. Hvis du allerede praktiserer intermediar faste (ikke spiser frokost) kan det være ideelt og bytte ut lunsj og middag med kitchari. Ideelt sett kutter du ut alt annet snacks og drikke hvis du ønsker å rense kroppen litt, spesielt nyttig nå fremover imellom Julebord og Julemat, mer om det senere ;-)

Slik lager du min variant av rissuppe:


Kitchari

(nok til 1 person på en dag)

1 dl Ris
1 dl Mungbønner eller linser

2 ss ghee eller kokosolje

1 ss ekte salt
1 ss spisskumminfrø
1 ts korianderfrø
1 ts pepper

2 gurkemeierøtter (2 ts pulver)
2 cm ingefær

1, 5 liter kraft (eller vann)

Slik gjør du:

Rens ris og bønner (linser) i minst 4-5 vann, vannet skal bli klart når du rører rundt. La så ris og bønner ligge i vann over natten (helst), skyll.

Varm ghee eller kokosolje i en kjele og ha i krydder (du kan knuse dem litt), når de er varme men før de brunes har du i ris/bønner og rører rundt, ha i kraft (eller vann).

Skjær opp gurkemeie i skiver og ingfær i smått (eller rives) ha i og sett på lokk, la småputre ca 45 minutter, ris og bønner skal omtrent gå i oppløsning, tilsett mer vann/kraft hvis det blir for lite.

Du kan selv velge om du vil ha suppen flytende eller mer som puré, når du varmer opp til neste mål er det bare å tilsette litt vann og/eller ghee.
Server som den er eller med litt ghee og friske krydderurter,
spis langsomt og tygg godt :-)

Orginaloppskriften er med mung-bønner (uten skall), men hvis du ikke får tak i det kan du bruke linser (poenget er at det tilsammen med ris'n blir komplette proteiner.


 God Helg :-)Hvis du vil lese mer om kitchari:

http://www.allaboutfasting.com/kitchari.html

http://www.ayurved.no/blogg/kitchari-oppskrift/

https://www.ayurveda.com/online_resource/kitchari_recipe.html

https://ayungdari.wordpress.com/2013/02/15/recette-ayurvedique-le-kitchari/

.

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer

2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)

I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...

På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)


.

2 kommentarer:

 1. Ris :D Ja,,,Suppe...nei.. Er ikkenoe suppe paa de bildene her :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei anonym :-)

   Det har du helt rett i ;-) som nevnt kan du velge å ha den tykkere, særlig det som varmes opp til sist, eller tas først ved bruk av hullsleiv blir tykkere, smak og behag, men det navnet jeg fant var nå suppe da ...

   Uansett veldig godt, og jammen skal jeg lage meg det for de neste dagene, hadde helt glemt denne i en litt for uoversiktelig gruppe av oppskrifter :-)

   Slett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)