22. nov. 2015

Tips for en bedre 'dagen derpå' : fyllesjuk - kveis - veisalgie

I åresvis har det florert med tips om hvordan man unngår 'dagen derpå' symptomer,
antagelig like lenge som det er laget alkohol har man også kurert 'fyllesjuke'...

Fra urtete i gode gamle dager til en boks cola i dagens nye verden...

Men hva skal man gjøre da ?
Svaret kan være litt forskjellig fra person til peson, men felles er:



  • at kroppen  trenger å få ut avfallstoffer
  • at du er sliten pga manglende søvn
  • dehydratert da alkohol er vanndrivende (hodepinen ?)
  • vannløselige vitaminer er skyllt ut
= kroppen trenger hvile og påfyll av næring






Dette kan du gjøre før, under og etter utskeielsen:

FØR:

  • spis fet mat: det vil forsinke opptak av alkohol og beskytte fordøyelseskanalen.
  • få i deg godt med vitaminer: 1 gram vit C, 400 mg B6, + Multivitamin


UNDER:

  • drikk langsomt: 1 alkoholenhet pr time.
  • drikk minst like mye vann imellom hver drink (gjerne med sitron)
  • det er lurt å spise litt men prioriter alkalisk mat som grønnsaker, eple, egg, nøtter og rosiner, unngå: karbohydratrike matvarer: kornprodukter, samt melkeprodukter som begge er syredannende.
  • hold deg til en type alkohol
  • unngå drinker med kullsyre
  • ha det gøy, og få deg litt frisk luft innimellom.


ETTER:

  • drikk 1 stort glass vann med sitron (eller mer)
  • ta 400 mg B6 vitamin
  • drikk en urtete med løvetann og/eller mariatistel og camomille med honning
  • sov uten lys og bråk så lenge du kan.
DAGEN DERPÅ:
  • drikk vann med sitron
  • drikk urtete med løvetann og/eller mariatistel, ingefær, sitron, mynte og honning
  • ta 1 gram vit C, 400 mg B6, magnesium og selen samt en multivitamin.
  • hvis du må ha smertestillende ta ibuprofen.
  • unngå aspirin, kaffe, te, cola og sjokolade (koffein)
  • prioriter alkalisk mat som grønnsaker, eple, egg, nøtter og rosiner, unngå: karbohydratrike matvarer: kornprodukter, samt melkeprodukter som begge er syredannende.
  • buljong gir god næring og bedre form
Ett godt kjærringråd hvis formen er veldig dårlig:
kok opp vann med 2 knuste hvitløkbåter, et laurbærblad, 1 ss olivenolje.
Ha en eggeplomme i suppeskålen er krus og hell blandingen over, rør godt og spis med skje.

Ett Ayurvedi råd er Kitchari : rissuppe som du fikk oppskriften på HER

Fyllesyke - kveis - veisalgie:

På Fransk ble ordet 'veisalgie' innført som et medesinsk ord på tilstanden fyllesjuk eller 'gueule de bois' : tømmermen....
Ordet  ble til fra det Norske ordet 'kveis' som foruten å bety rundorm i fisk, betyr fyllesjuk eller 'mark i hodet' + det greske ordet 'algia' som betyr smerte = veisalgie

Symptomer på fyllesyke - veisalgie:
  • vondt i hodet
  • kvalme
  • diaré
  • dårlig apetitt
  • skjelvinger
  • energimangel , 'fatigue'
-i mer alvårlige tilfeller kan man få hjertebank, pulsfall når man reiser seg, synsforstyrrelser m.m.

Hva skjer i kroppen:

Leveren fordøyer alkoholen og forvandler den til forskjellige kjemiske substanser, bl.a. acétaldéhyde som gjør deg kvalm, og det kan ta opptil 24 timer før den blir til acetat som er mer behagelig. På sitt beste kan leveren eliminere 1 alkoholenhet i timen (ett glass vin, en øl, en rink etc.), og da må den ikke være opptatt med sine andre funksjoner som f.eks. å eliminere blodsukkeret.

Alkohol er vanndrivende og alle vannløselige vitaminer forsvinner derfor raskere ut av kroppen, samt at kropen bruker mer mineraler og vitaminer når den jobber med avgiftning etc. Det er derfor viktig å drikke mye vann for å få opp vanbalansen i kroppen. Lavt vannivå = hodepine.

Kroppen vår har (bør ha) en konstant pH verdi som er ganske nærme nøytral eller litt basisk, alkholen forsurer kroppen og det er ikke alltid den greier å få opp pH verdien rakt nok. Dvs at vi blir 'sure' og derfor bør prioritere basisk/alkalisk mat som spinat, brokkoli, epler, mandler, gulrot, agurk, selleri, tomat, potet,løk, rosiner og egg. Samtidig unngå: melkeprodukter, kornprodukter, kjøtt og fisk. Drikk gjerne litt natron blandet ut i vann, ha litt natron i grønnsakssuppa etc. Sitron er basisk i kroppen og er derfor ett godt råd samt at den inneholder C-vitaminer.


Da hvet du og jeg litt mer om fyllesjuke ;-)




Kilder:
http://www.nob-ordbok.uio.no/KVEIS
http://www.passeportsante.net/fr/Actualites/Dossiers/Fiche.aspx?doc=gueule_bois_do
http://www.poisonapplet.com/bien-etre/eviter-la-gueule-de-bois.html
.

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer

2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)

I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...

På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)


.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)