6. mai 2015

Rejuvelac

Superenergi for de modige,
en av ingrediensene i Ann Wigmore's Hippocrates Diet...

Raw Food på sitt sunneste.




Ann Wigmore (1909-1994) er godt kjent i verdens helsemiljø,
utdannet som bl.a. ernæringsfysiolog og forfatter av flere gode bøker om emnet.
Hun står bak 'The Hippocrate Health Institute,
hvor det var dietten som lot kroppen lege seg fra diverse moderne livsstilsykdommer.

Rejuvalac var en av de tre grunnprinsippene eller ingrediensene i dietten hennes.

Hva er det som er så sunt med denne Rejuvalac'n ?

Jo, den inneholder en mengde med enzymer som hjelper fordøyelsesprosessen i tarmene våre.
Den inneholder alle vitaminer og mineraler som Hvete har i seg i en form vi kan ta opp i kroppen.
Kalsium, phosphore, Sodium, potassium, B2, B3...Antioksidanter, sporstoffer...
"I følge laboratorietester (av Harvey Lisle) er rejuvalac rik på proteiner, karbohydrater, dekstriner, sakkarider, melkesyrebakterier og aspergillus (soppbakterie). Den kan spalte store molekyler som glucose, amidon og glykogener" (1)


Rejuvalac er helt enkelt jus eller vann fra fermentering av hvetekorn (eller andre kornsorter),
og kan drikkes som det er eller brukes i andre oppskrifter. Jeg har kommet frem til at det beste er å fermentere den lenger enn de fleste kortversjonene, det gjør også at jeg kan oppbevare de i glassene så lenge jeg ønsker og derfor også lage flere porsjoner samtidig.
Utskriftsvennelig versjon finner du HER, med kun helt enkelt forklart fremgangsmåte, under får du med råd til hva du kan bruke når du ikke har det 'perfekte' utstyret.

Rejuvalac

-sylteglass med strikk til 7,5 dl-

1 dl hvetekorn til spiring (BIO)
Rent (filtrert) vann
(1/2 ts salt eller starter)


  1. Legg korn i bløtt i 24 timer. Hvis du ikke har en egnet spirekasse kan du ha de i glasset du skal bruke, dekk åpningen med ett litt fluenetting og strikk.
  2. Hell av vannet og skyll 1-2 ganger. Sett glasset på skrå, så vannet renner ut og luft kommer til, la stå å spire i 24-48 timer, skyll morgen og kveld.
  3. Når det er kommet spirer omtrent så store som selve kornet, NB: mine ble litt store på bildet! skyller du på nytt og tar vekk filteret eller har de i glasset hvis du brukte spirekasse. Ha på salt eller starter (eller ikke, de fleste oppskrifter er uten), fyll på med rent vann til 2 cm fra kanten. Ha på lokk med strikk eller ikke skru lokket hardt på hvis du bruker glass med skrukork, det skal kunne komme gass ut men ikke luft inn.
  4. La stå på benken i 3-5 dager i romtemperatur, den skal nå fermentere og det vil begynne å boble litt i glasset, det kan også renne litt over og det er lurt å ha ett brett under, lukter vont gjør det også ;-)
  5. Den kan nå oppbevares videre på benken eller i kjeller/bod til du skal bruke den.
  6. Filtreres og drikkes som den er eller med honning, du kan lage suppe/smothie, ost av frø, dressing etc.


Du kan bruke hvete, bygg eller rug.
Havre ?




De fermenterte korna som blir til overs kan tørkes, males og brukes til brød og grøt,
eller de ferske kan kokes i supper etc.
Selvfølgelig kan du også glede noen høner ;-)
-de var ganske gode å snackse også, tørre som ferske...


Husk at den hjelper på fordøyelsen og du må derfor begynne med små mengder,
for ikke å risikere å sitte på potta hele dagen ;-)
Etter hvert kan du ta større mengder uten å merke noen forskjell utenom at fordøyelsen er 'perfekt' :-)





Jeg brukte den til å lage smoothie av,
en skikkelig vitamin-mineralbombe,
oppskrift kommer :-)



Det er litt variasjoner fra oppskrift til oppskrift når man surfer på nettet og leser i forskjellige bøker.
Når det er sagt må det også sies at rejuvalac er tatt ut av dietten i Hippocrat Helsesenteret etter Ann Wigmores bortgang. Den ene grunnen er at man reagerer forskjellig på drikken og noen kan drikke ubegrenset, mens andre må kun ha små mengder. Grunn nummer to var at innholdet av de ønskede enzymene varierte fra gang til gang og var derfor vanskelig og dokumentere eller styre...

Du kan skrive ut kortutgaven av min oppskrift HER



Kilder:

(1)  http://veganbio.typepad.com/veg_anbio/2010/04/rejuvelac-la-boissonreine-dann-wigmore.html

Bøker:

The Hippocrates Diet and Health Program, Ann Wigmoore
The Green Foods Bible, David Sandoval


.


En enkel måte å følge bloggen på er å:
1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer
2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)


I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...
På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)



.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)