6. mar. 2013

Hestebiff på sitt beste

Det må vel være en godt bevart hemmelighet som nå har sluppet ut av sekken,
 ja jeg mener hvor godt hestekjøtt er ;-)

I Frankrike har hestekjøtt alltid populært, og hvorfor det ? 
Vel, det er naturlig å tro at med ett kjøkken som det Franske , så hvet de hva som er godt ;-)

De siste ukene har diskusjonene gått heftig, 
men ikke om at man ikke kan spise Hest, nei men om det å lure forbrukerne... 
 Hestekjøttsalget forøvrig har gått opp over 10%, ikke dårlig :-) 
Det gir rom for å fortsette å avle på utdøende trekkhestraser ;-)

En egen kjede med hestekjøttslaktere er på de fleste marked i Frankrike, så ser du en vogn so heter Chevaline, ja da selger de bare hestekjøtt! Dessverre er det for min skrante lommebok litt dyrt, og som om ikke det er nok er det enormt lang kø -les ventetid- for å få det du vil, men kommer du først foran i køen så kan du få nykvernet kjøtt av de bitene du ønsker, ved siden av både biff og suppekjøtt...

Heldigvis fant jeg en flott hestebiff på tilbud på butikken, en 'Rumpsteak' veldig franskt hihi


Det er forøvrig det møreste stykke kjøtt jeg har fått noen gang, med nydelig smak og ikke minst konsistens, en fryd å skjære i.

Det er sikkert mange måter å steke en biff for å få ett perfekt resultat, men etter å ha prøvd de fleste er det metoden til min franske venn som er BEST...  

Kjøttet snittes i overflaten, f.eks. i ruter, dette for å kunne steke kjøttet raskere, jo mindre tid det varmebehandles jo bedre holder det på mørheten. Selvfølgelig så blir ikke en seig biff mør av det, det må en viss kvalitet til i utgangspunktet. En fordel til er at den ikke krøller seg i pann og den blir kokt istedetfor stekt.
Ja har du grillen tilgjenglig så nøl ikke med å fyre opp ;-)
Kjøttet skal ha romtemperatur, så skal det spises samme dag som det blir kjøpt så er det ingen grunn til å legge den i kjøleskapet, skal den tines så ta den ut dagen før og legg i kjøleskapet for en langsom opptining, deretter noen timer på kjøkkenbenken for å få romtemperatur. Jeg har på urter, helst timian men også provenceurter, pepper men IKKE salt.


Før du begynner å steke biffen må du ha alt tilbehør ferdig og folket til bords...

Varm opp stekepanna til veldig varmt, ha i litt olje og en klatt med smør (gjerne klarnet smør).
Ha i en biff av gangen for ikke å kjølne ned stekepanna, når du snur den første har du i neste osv. Hvis du har en stor stekepanne, kan du selvfølgelig ha to med en gang. 

Mine biffer på 1 1/2 cm fikk ca ett minutt på hver side, for å beholde midten blodig, 
såkalt 'saignant', jo mer du steker jo mindre mør...
Legg de rett på ett fat og ha på salt, gjærne blandet i smør med hvitløk og persille.

 De har godt av å hvile noen minutter, du rekker å steke flere ;-) , 
men så bør de serveres, man venter man på biffen og ikke omvent :-)

Her er biffen klar til å snus, når den så steker på andre siden vil det piple rød saft frem, og det fortsetter når du legger den på fatet, da er den litt mindre enn medium...
Personlig foretrekker jeg biffer på 1-2 cm bare så vidt stekt, da blir ikke overflaten for stekt og midten kald, mens koteletter vil jeg ha minst 4 cm ;-)


Her ble hestebiffen servert med aspargesbønner og Roquefortsaus, aldeles nydelig, men sausen ble fort skrapt vekk fra kjøttet som var mer en perfekt og blandet med aspargesbønnene ;-) Men til en vanlig kjedelig biff så anbefaler jeg roquefortsaus: Kjempegod!

Altfor godt til å la bli kald mens jeg strever etter det perfekte bildet ;-)


Hvis du enda ikke er overbevist om at Hest er Best så kan du selvfølgelig følge samme fremgangsmåten med oksekjøtt, eller får du tak i elgkjøtt så er det veldig likt hestekjøtt.

For mange år siden hørte jeg at de meste elgkjøttet på restauranter egentlig var hestekjøtt, men om det er sant det hvet jeg ikke ;-)

Bon Appétit !




I nærmeste fremtid kommer enda en biff, Biff Tartare -kjempepopulært i Frankrike, 
Canneloni av pannekaker og en superrask Lasagne, selvfølgelig med hestekjøtt.

Hestekjøtt er mørt, litt søtere en oksekjøtt, næringsmessig veldig bra, proteiner, flere B-vitaminer, og ikke minst høyt jerninnhold som er lett å ta opp. Bør spise rått ;-)

Ja du gjettet riktig, jeg drømmer om å ta opp igjen hesteavl, savner alle de søte føllene...
-og er man sikker på at de går til en snill eier, dvs at de ikke blir innespærret i en stall, får leve i flokk, ikke blir dratt i munnen og slått, ei heller får sår rygg, ja da er livet godt ;-)





3 kommentarer:

  1. Kulturforskjellene er tydelige, men mediehysteriet har tydeligvis fått fart på hestekjøttomsetningen i Norge. :)
    Flotte tips du kommer med her!

    SvarSlett
    Svar
    1. Sant så sant !

      Like bra at det setter fart i noe.
      Håper de snart finner ut noe med kaninkjøtt også :-)

      Takk for kommentar og ha en fin dag :-)

      Slett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)