7. mars 2013

Mørdeig, Tertedeig, 1-2-3 Deig

Terte eller tarte er mye brukt i franske desserter, 
her kommer en standard med vaniljekrem og frisk frukt og Jordbær...
 Ikke til å motstå ;-)

Denne standardoppskriften eren av de oppskriftene dere bør lære utenatt ;-)


Nå har jeg enda en gang bevist overfor meg selv at,
det ikke tar mer enn 5 minutter og at det ikke er slitsomt,
det verste er vel litt mer oppvask en om den komme ferdig i en rull ;-)



Ferdig vaniljekrem eller:

HER er  oppskriften...

Det finnes mange forskjellige oppskrifter på tertedeig, men ser man nøye på dem er de alle en såkalt mørdeig, laget etter 1-2-3 prinsippet, det er lettere å huske en deig som er enkelt satt sammen, derfor holder jeg meg til denne istedetfor å forandre littegrann her og der og gjøre den nesten ugjennkjennelig. Så må mann selvfølgelig justere der man må, mel kan være forskjellig, smør er forskjellig, man trenger kansje litt mer mel hvis man har i eggeplomme osv. Videre er det mulig å tilsette smak som f.eks. kanel, ingefær, appelsinskall...
Man kan bytte ut mel med malte nøtter, og er det vanskelig å kjevle ja så trykker vi den ut, dropper du sukkeret får du en vanlig paideig...
...og kjevler du inn smøret blir det butterdeig...

 Søt Tertedeig

50 g melis/ sukker
100 g smør
150 g mel
eventuelt en eggeplomme

og slik gjør du:

Skjær smør i terninger og ha det i en kjøkkenmaskin med melis'n, eller brett opp ermene ;-)
La maskinen gå til det er godt blandet (du kan nå ha i eggeplommen eller lage deigen videre uten egg), ha i mel til du har en fast deig.
Det kan være lurt og kna siste delen for hånd, iallefall følg med så ikke maskinen sliter seg ut.

Ta deigen ut og har du dårlig tid kan den trykkes direkte ut i en paiform, 
ellers ruller du den i plast og lar hvile i kjøleskapet/fryseren.


 Når den skal brukes kan du lettvint kjevle den ut med litt mel (eller melis),
man kan også rulle ut imellom to bakepapir, hvis man ikke er imot sløsing :-)



Sjokoladeterte etter 1-2-3 prinsippet


50 g melis
100 g smør
150 g mel og sjokoladepulver
1 eggeplomme


-samme fremgangsmåte-

Når deigen er kjevlet ut:
Legg deigen i en paiform eller ønsket form (porsjonsformer).

Du har nå muligheten til å steke den uten fyll eller fylle den og steke.
Prikk den med en gaffel hvis den skal stekes uten fyll, ha over ett bakepapir og hell i ris.
Stek den på 180 grader i ca 10 minutter, ta deretter vekk bakepapiret med ris og stek ca 10 minutter til ti den er gylden og fin. Nå er den klar til å fylles.


Hvis du vil steke fyllet, har du i ønsket fyll og steker,
pass på at det ikke er for fuktig, ha eventuelt litt semulegryn i bunnen ;-)



Husk at du kan bruke deigrester til å pynte med eller til kjeks, skjær trykk ut f.eks. blader...






Våres ble her fyllt med vaniljekrem og deretter pyntet med frukt (dynket med sitron).
For så å spises med en gang :-) 

Denne kaken er ofte å få kjøpt hos bakeren, da med litt gele over frukt og bær, 
slik at de holder seg bedre, det er forøvrig veldig godt, og søtt ;-)

Gelen kan du koke av f.eks. 1 dl sitronsaft, 4 ss sukker, agar-agar / gelatinpulver.
La den avkjøles litt før den helles over den avkjølte kaken.

Genial måte å få i seg den siste av de fem om dagen ....



 Bon Appétit !

 Den brukes også i sitronterte, med appelsinfyll eller sjokolade...



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)