23. aug. 2015

Ukemeny 35/2015

Travelt med oppstart etter ferien,
 skolen har begynt å greier,
da passer det med enn sunn og ukomplisert meny for uken som kommer ;-)

Hopp over forklaring og bilder ?
..gå rett til utskriftsvennelig versjon og handleliste HER

Spis rent og naturlig :-)
dvs. å spise kun det du ser hva er!

 Naturlig mat er enkelt, sunt og godt ;-)



Menyforslaget passer til paleo og lavkarbo diett,
det vil si at det også er fornuftig mat for de med Diabetes.


Hvis du ikke vil spise helt Paleo-lavkarbo,
 er det bare å legge til
melkeprodukter, pasta, ris og poteter etc.
 for en helt vanlig diett ;-)

De fleste  middager er under 30 minutter, eller 10...
-i mangel av bål på kjøkkenet bruker vi stekeovn ;-)
Har du grillmuligheter, benytt sjangsen!


Ukens meny:

Mandag:

Enkleste måten å lage middag på,
som samtidig gir veldig bra resultat når ingrediensene er gode ;-)
Er å steke på enkleste og raskeste måte,
vask og del opp valgte grønnsaker,
her er det grønne bønner og gulrøtter.
Ingefær er sunt og gir god sma, rives eller skjæres i tynne strimler.
varm litt ghee i stekepanna,
la småputre 5 minutter under lokk,
legg fiskefiletene oppå (sei) og la fortsette putringen i 2 minutter,
slå av varmen , men la stå med lokket på.
Når bordet er dekket er det bare å spise, ikke glem litt salt og pepper og eventuelt mer ghee.
Serveres med litt (hvitløk)majones.




Tirsdag:

Lever med stekt egg, squash og brokkoli,
stek først lever med grønnsaker og tilsett eggene når de steker på andre siden,
 eller tilslutt eller i flere panner/omganger hvis dere er mange til bords.
Salt og pepper og gjerne litt melkesyrede grønnsaker til.
Det er godt med en persillade til som er smør, hvitløk, persille og salt som er rørt sammen.






Onsdag:

Vill laksekotelett med sopp og ugress til,
selvfølgelig en stor salat eller andre stekte(eller rå) grønnsaker.
Stekes sammen eller i to forskjellige panner hvis dere er mange.
Raskt enkelt og godt :-)
-med litt (hvitløks)majones ??


Torsdag:

Slå til med mer fisk, det får vi jo ikke nok av,
velg makrell-ørret for å forandre litt eller det du måtte ha tilgjengelig.
Du kan lage panering av nøtter og rismel,
egg og sitron.
...også godt med hvitløks-majones hvis du lagde nok,
eller persillade fra tirsdagen...

HER finner du en av mine favoritter,
stek i ovnen med litt smør på og det er litt sunnere enn på sterk varme i olje.




Fredag:

Rask taco i dag eller rester hvis du har noe på lur.
Stekt kjøttdeig med kikerter, salat av tomat,løk og sylteagurk, mais til bortskjemte unger ;-)
 og det du måtte like til.
 Istedet for usunne tacoskjell kan du lage noen glutenfrie pannekaker, bruk mye egg, havremelk og mel som f.eks. nøttemel-rismel

HER har du oppskrift på ris-kokos pannekaker,
du kan selvfølgelig droppe grønn farge og bananfyll til tacos'n

HER er en versjon med spelt, anbefaler havre- eller mandelmelk...





Lørdag

Stekt biff-lammekotelett
det du måtte ha eller få tak i som passer til lommeboken, her ble det viltkjøtt fra frysere.
 Stekes raskt.
Server med f.eks. Aubergin som er godt stekt i masse olivenolje og brokkoli  som er dampet med i noen minutter, litt sopp og hvitløksmør.






Søndag

Søndag passer det med langtidskokt gryte, ihvertfall når været svikter, denne var med viltkjøtt fra fryseren, bruk suppekjøtt fra lam-vilt-okse... Tilsatt ville urter eller det du måtte ha, på bildet er det sopp marinert i olje og ville gulrøtter, ingefær, urter...
Bruk gjerne gulrot, selleri eller squash-aubergine etc.
det du måtte ha igjen på tampen av uken.



Frokost-tips

...dropp frokosten,
havregrøt med masse smør, nøtter, bær og kanel,
gresk youghurt med nøtter, bær og kanel,
egg i alle fasonger med kjøttrester og ost,
komplette proteiner med godt fett setter fettforbrenninga i gang.

Kaffe med kokosmelk eller kokosolje er veldig god frokost ;-)



Lunsj-tips

Til Lunsj foreslår jeg  masse grønt, egg og fisk eller kjøtt.
Masse salat og grønt fra hagen nå på sommeren,
gjerne rå - ukokt.
Ofte er kjøttdelen lever eller blodpølse som her:


Fisk kan være makrell i tomat, sardiner, tunfisk, fiskelever som her:


Har du ikke lyst til å planlegge lunsj er det beste rådet å lage store middagsporsjoner og spise restene til lunsj dagen etter, kaldt eller varmt med eller uten ett ekstra egg...



Jeg drikker Vannkefir før og mellom måltidene,


 og kombucha til måltidene,
gir litt ekstra hjelp til magesyren og fordøyelsen.

Anbefaler å teste med Bringbær og/eller ingefær
både kombucha og Vannkefir blir sinnsykt godt !




Sommeren går mot slutten,
 det betyr at det er mindre spiselige blader og mer spiselige blomster,
samt at sopp, bær og frukt er i høysesong.

Se HER for  spiselige vekster...





Middagene er raske men de begynner 'alltid' med en salat:
og ikke overraskende er det tomatsalat som gjelder om dagen,
de grønne salathodene synes det er varmt og har litt vanskelig for å bli ferdige,
noen blader her og der...
...men tomatene er modne, utrolig gode og saftige,





SLIK lager jeg raskt en vinaigrette som holder til flere dager.

HER finner du min grønne lukesalat ;-)



Ukens Dessert 


Med hjemmelaget syltetøy, kokoskrem (creme fraiche / gresk yoghurt) og nøtter lager du enkelt denne flotte norske desserten,
tilslørte bondepiker her med kirsebærsyltetøy,
men du kan selvfølgelig bruke de blandingene du har :-)
bjørnebær, solbær ...
siste utgave på bloggen HER



MELKESYREGJÆRING,
ukens prosjekt:

Grønnsakshagen har overflod av diverse grønnsaker og det er på tide å konservere disse for de lange vintermånedene hvor de ikke er å finne ferske i hagen :-)

Jeg har tidligere kokt og lagd forskjellige tomatsauser, ratatouille etc.

I år skal det for det meste Melkesyregjæres,
for en utrolig flott måte å konservere mat på,
hvordan har man kunne puttet den glemmeboken ???

Les HER om hvorfor og hvordan jeg melkesyegjærer,

Prøv kål og lag egen ekte og sunn surkål,
en enkel måte å komme i gang på.







Ha en flott uke :-)


Utskriftsvennlig versjon med frokost, lunsj, middag, snaks og handleliste finner du HER
.

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer

2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)

I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...

På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)


.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)