8. aug. 2015

Framboisier uten melkeprodukter og gluten

Etter Fraisier kommer Framboisier,
herlig fransk Bringbærkake.








Kaken er relativt enkel å lage,
men krever litt organisering og tid.
Det vanskeligste er faktisk å velge mellom alle opskriftene,
det er mengde forskjellige fra de helt enkle til de mer kompliserte...
...som vanlig ble det litt fra flere kanter og jeg endte oppmed denne:

Framboisier

-ca 20 cm kake-

500 g bringbær

kakebunn (rullekake):
4 egg
50 g sukker
100 g mel (lupin og mandel)
1 toppet ts bakepulver


Bringbærfromasj:
2 dl bringbærsaft
2,5 dl mandelmelk
1 vaniljestang
6 gelatinplater
4 eggeplommer
50 g sukker
2,5 dl kremfløte

Topping:
1-2 dl bringbærsaft
1 geltinplate/ 1 g agar-agar

Pynt:
mintblader, kanelstang, bringbær...

Slik gjør du:

Kakebunn: 
Sett ovnen på 175 grader.
Ha bakepapir i en langpanne og smør med f.eks. kokosolje.
 Visp egg og sukker til stiv eggedosis, 
sikt inn mel og bakepulver (malte mandler behøver ikke å siktes).
Bland forsiktig og hell røren i langpanna.
Stekes i ca 10 minutter.
Legg ett bakepapir på benken og strø malte mandler på (istedet for sukker),
når kaken er ferdig velver du den over på papiret,
ta av formen men la bakepapiret ligge over så den ikke blir sprø.

Bringbær:
Behold ca 1/4 av de store og flotteste til pynt.
Kok opp resten med 1 dl vann.
Sil av vannet så du har bringbærsaft og bringbær.

Bringbærfromasj / Bavaroises:
Kok opp melk med vaniljestang: splitt og skrap ut frø,
(hvis du bruker agar-agar rører du inn den før oppkok).
Legg gelatinarkene i kaldt vann,
når melken er kokt opp rører du inn gelatinen,
husk å klemme ut vannet.
Visp eggeplommer og sukker til eggedosis (ikke stiv),
hell i den varme melkeblandingen mens du visper.
Ha blandingen tilbake i kjelen og varm opp under omrøring,
den skal tykne men må IKKE koke ca 85 grader.
Avkjøl.
Når den er kald visper du kremfløten til stiv krem og rører inn.
(du kan selvfølgelig bruke kokoskrem uten å vispe den opp).
(Hvis du bruker agar-agar er det bedre å røre inn fløten i den varme blandingen da agar-agar stivner ved høyere temperatur og det ikke blander seg godt nokk etterpå, som på mine bilder)

Sett kaken sammen:
Bruk en kakering på ca 20 cm, eller en springform som du setter på hodet 
(ikke riller nederst som vil lage spor i kaken når du løfter den av).
Stikk ut kakebunnen med ringen og la ligge i bunnen,
Sett de hele brigbærene rundt kanten.
Ha i ca 1/2 parten av fromasjen,
deretter de kokte bærene,
før du avslutter med fromasj.
Beregn mengden utifra høyden på formen,
det kan godt hene du har nok til noen småkaker ved siden av.
La det være igjen 1/2 cm til kanten.
Settes kjølig til stiv.







Topping/ gelelokk:
Legg gelatinarket i kaldt vann, 5 min.
Varm opp bringbærsaften og rør inn gelatinen.
(hvis du bruker agar-agar må den røres inn før oppvarming og kokes i 30 sekunder.
Helles forsiktig over den kalde kaken,
hvis fromasjen løser seg opp og lager hvit flak, 
venter du til den er stiv før du heller på resten.

Ved servering løsner du forsiktig kakeringen,
som til fraisier kan du godt ha smurt den med litt fett,
og varme opp ringen med en gassflamme før du løfter den av for ett perfekt resultat.

Pynt med noen mintblader (eller stevia) og hele bringbær etc.






Kan servees med ferske jordbær og kokoskrem,
fløtekrem osv.




Lykke til :-)
.


En enkel måte å følge bloggen på er å:
1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer
2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)


I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...
På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)



.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)