7. juni 2013

Groblad - Plantain - Kaninører

Groblad er en kjent plante i Norge,
og de fleste hvet at den leger sår.

Det er flere typer groblad, den mest kjente i Norge heter Plantago major på latinsk,
du ser den på bilde nederst på siden.
Det første bilde er den jeg ser mest av med latinsk navn: Plantago lanceolata
De hører til familien: Kjempeblad.

Både blader og blomsterknopper er spiselige.

Næringsinnhold: bl.a. proteiner, potassium, kalsium, jern, sink, vitaminene A, B2 og C


Betennelseshemmende! Helbreder sår og sår som ikke vil gro ;-)
Kan gnis på insektstikk for å lindre i likhet med eddik, som man ikke alltid har i nærheten.
Blader og bomsterknopper kan brukes (må ikke spises av gravide). Helt unge blader har en smak av kantarell, som du bevarer ved en lett varmebehanding, ypperlig til sauser. Kan også brukes i salater. Eldre blader brukes som grønnsaker. Bomsterknoppene kan brukes i salater eller stekes lett i smør :-)
Kan spises ferske i salater osv. eller kokt på samme måte som spinat.




Les mer om groblad på siden rolv.no HER

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)