9. okt. 2014

Eplekake av Surdeig

Ny surdeigsrunde er på gang,
nå er det vel godt over ett halvt år som jeg ikke har værken spist eller bakt brød,
men er nå bakelysten og litt karb's kan vi jo spise,
men da helst med ett minimum av gluten...

Surdeigsbaking gjør at glutenmengden er mye mindre 
og ved bruk av speltmel er den redusert enda litt til.


Derfor har jeg startet en ny surdeigstarter,
den blåste opp og ble superaktiv med en gang
(for så å sovne helt da det ble kaldere :-P )

Jeg tok derfor halvparten og satte en deig.

Blandet ca en dl med surdeig med 1 dl vann og ca 200 g speltmel,
men her kan d bruke ett standarforhold eller blande inn mel til den har passe konsistens,
som jeg gjorde.


Vask og skjær epler i båter (jeg brukte 3 ),
bland eplebåtene med brunt ekte sukker og kanel,
ca 1 ts kanel og sukker ettersom du vil ha det søtt eller ikke.
Jeg brukte ca 2 ss og det ble ikke søtt,
fordelen er at det ikke er for søtt for oss som ikke liker det,
 og de andre kan strø litt oppå når de spiser :-)

Ha deigen i en smurt springform (eller brødform),
dytt eplebåtene nedi,
ha over plastfolie og glem den,
den trenger hele dagen, eller natten for å heve,
men det kommer ann på surdeigen,
min stakkars var jo helt ny uten erfaring...

Stekes som brød, 210 grader i ca 30 minutter på min 22 cm springform,
men pass på det kan hende 20 er nok eller for en stor form du trenger kanskje 40...
Bank på toppen og er det en hul lyd er den ok :-)






Brød er jo litt tørt og ikke var det noe fett i heller,
så jeg smurte ett tykt lag med kokosfett på og med litt brunt sukker og kanel,
var den en kjempegod eplekake :-)





Bon Appétit :-)

.

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer

2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)

I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...

På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)

2 kommentarer:

  1. Tåler surdeigsstarteren min å stå lenge i kjøleskapet uten påfyll?
    Jeg er redd at jeg har "mishandlet" den for egentlig så får jeg urolig mage av surdeigsbrød.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tror de bør ha påfyll hver uke, en liten oppfriskning ;-)

      ...men er ikke noen ekspert, kanskje du rett og slett ikke skal ha så mye karbohydrater, det er jo bare gluten som blir redusert ved å bruke surdeig...

      Et annet spørsmål er jo hvor store skivene er og hvor mange det blir per måltid ???

      Ikke lett å begrense karbohydrat-inntaket, lurt og skrive ned å notere alt du spiser i løpet av noen dager for å få en oversikt :-)

      Slett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)