15. okt. 2014

Melkesyregjæret Tomatketchup

 Tomater i lange baner,
og det er bra for er det mye man bruker mye av i matlagning så er det tomater,
enten det er i salater, supper, pizza, kjøttsaus  etc.


Hermetisering er alltid sikkert som konserveringsmetode,
i tilegg er varmebehandlede tomater sunt :-)

Jeg har alikevel prøvd å melkesyregjære tomater i år,
og ikke minst 'ratatouille' blandinger,
med den hensikt å koke dem før servering,
det er jo tre timer koking spart ;-)



Tomatketchup er etterspurt her i huset,
og det florerer av melkesyregjærede ketchup-oppskrifter
både på norske og franske blogger,
så etter å ha lest maaange kom jeg frem til denne:
-men husk at her er det opp til hver enkelt hvilke smaker man liker;-)

Melkesyregjæret Ketchup

3 kg tomater
3 ts melkesyrgjæringsvann
3 hvitløkfedd
3 ts sennep
2 ss eddik
1 ss brunt sukker
1 ts havsalt
1 ts pepper
1 ts chili
1 ss paprikapulver
1 ss tørket timian
1/4 ts kanel
1/4 ts muscat

Du trenger 4 små glass med gummistrikk.

Vask tomatene.
Kok opp en kjele med vann, mens du skjærer ett kryss i enden av tomatene.
Dypp tomatene i det kokende vannet og fisk de opp så fort du ser at skinnet løsner.
Fjern alt skinn og del tomatene i to.
Skrap ut frø og saft med en liten teskje (kan brukes til tomatsaft ;-)
 Kjør det kjøttet som er igjen i en kjøkkenmaskin med kniv eller i en purepresse.
Legg den moste massen i en finmasket sil over en bolle og la stå over natten.
Jeg tok og kokte halvparten i 3 minutter da det ifølge en oppskrift det ville få ut mer vann,
som dere ser er på bildene ble det helt likt, det snåle var at fargen på saften ble forskjellig...
-men hvorfor ikke siden tomat er helt ok kokt...

Bland inn melkesyresaft, presset hvitløk og krydder...

Ha på steriliserte rene glass,
lukk igjen og la stå på benke i romtemperatur,
hvor lenge varierer mye..
Jeg brukte de fleste etter 1,2,3 dager og har tatt vare på ett par for å teste etter noen mnd.
nrmalt må jo melkesyregjæreprosessen gå en stund før du får de sunne effektene...






















Melkesyregjæring kan du lese mer om HER


.

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer

2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)

I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...

På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)

.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)