11. des. 2013

Lussekatter av Surdeig

Har du ikke surdeig kan du bruke vanlig gjær ;-)
-eller se HER for oppskrift, historie og flere lussekattformer.

Pass på at du tar av en ekstra porsjon surdeig før du baker lussekattene,
eller du lager deigen i to omganger,
dette fordi du må ta av surdeig til neste baking før du blander i annet enn mel og vann.

Det er forøvrig lurt og alltid ha to surdeiger så har du en i reserve.

Jeg har brukt gurkemeie som er en billigere løsning enn safran,
(noen av oss er på budsjett, selvom det ikke er det 'riktge')
men også fordi gurkemeie har mange helsefordeler,
f.eks. mot leddgikt og med kulda kommer'n ;-)


Lussekatter av Surdeig


2 dl vann
1 egg
100 g smeltet smør
75 g agavesirup (1 dl sukker)
 150 g surdeig
ca 500 g mel
1/2 -1 ts gurkemeie/1 g safran
1 dl rosiner

Pynt:
1 egg 
rosiner



Ha alt flytende og surdeig i en bolle,
rør godt før du har i alt det tørre, inkl. rosiner,
 eller andre tørkede frukter.
La heve 10-12 timer.
 (hvis du bruker safran istedetfor gurkemeie må du varme opp vannet 
og la de ligge å trekke til  vannet er nedkjølt.)

 
Elt deigen på nytt og bak ut lussekatter.


La heve ca 2 timer på ett lunt sted, bruk gjerne ovnen som du har varmet opp noen minutter.

Sett   på ovnen (husk og ta kattene ut),
mens ovnen varmer seg opp smører du kattene med sammenvispet egg,
og pynter med rosiner.



 Stek de mens du passer på.


200 grader varmluft
8 - 10 minutter
(15 for større kringler)

Vi har mange kjente lussekatter,
velg noen du liker eller lag en av hver.

HER i fjorårets Lucia-innlegg skrev jeg litt om historie og forskjellige lussekatter,
med trinn for trinn bilder med mer.
Lussekatt/okse/bukk, hakekorsbrød, grisen, liljen, gutten, julefugl, katt og krone.
Samt syvhullskringle og tolvhullskringle.

I dag lager vi de samme,
 og noen til som ikke fikk være med i fjor:

 Gutt



Julevogn




Gullvogn



Ha en flott Santa Lucia dag :-)



.

Ha en fin Luciadag :-)
.

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer

2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)

I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...



På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)