Søte i formen eller søte i smaken hihi
Vi er mitt i julestria så ikke noe utenomsnakk ;-)
Her er pepperkakedeig uten sukker som i tilegg er god, enkel og kjevle og stikke ut,
samt at den holder formen under steking og hever bittelitt,
den absoulutt beste med andre ord,
husk at krydder kan varieres etter eget ønske-tradisjon...
samt at den holder formen under steking og hever bittelitt,
den absoulutt beste med andre ord,
husk at krydder kan varieres etter eget ønske-tradisjon...
-vil du ha de glutenfrie bruk glutenfritt mel...
Inspirasjonsmusikk finner du HER
-Pepperkakebakesangen av Thorbjørn Egner...
Pepperkaker uten sukker
150 g smør
200 g agavesirup
100 g fløte
1 ss kanel
1 ts ingefær
1 ts nellik
1 ts gurkemeie
2 ts pepper
2 ts natron
ca. 250 g speltmel (eller annet)
Mel til utbaking.
Smelt smør sammen med sirup og fløte, kokes opp.
Ha i alt krydder samt natron, rør godt.
Tilsett mel til du får en deig som samler seg og slipper kantene,
så lite som mulig men så mye som trengs.
Jeg brukte 240 gram....
Deigen skal se slik ut:
La deigen stå og avkjøle seg,
rør den sammen når-hvis den skiller seg.
Når deigen er avkjølt settes den i kjøleskapet.
Lager du en flat pakke eller tynn pølse,
godt pakket inn i plast,
blir den fortere kald.
Når deigen er helt kald
-noen timer eller over natten, to dager hvis du har vært tidlig ute ;-) -
kan du begynne å kjevle og stikke ut Pepperkaker :-)
Ideel temperatur på kjøkkenet er 18 grader eller under,
de fleste problemer med utkjevling skyldes for varm romtemperatur ;-)
-forbered brett med bakepapir til å legge kakene på ...
Sett ovnen på 175 med varmluft eller 190 uten...
(eller vent med stekingen til alt er ferdig: anbefales)
Ta deigklumper på str med en stor neve,
rull de litt i mel, kna og varm de litt med hendene og begynn å kjevle,
husk mel på kjevle og underlag.
Jeg kjevler veldig tynt 2-3 mm, andre sverger til 5 mm,
dette velge du selv, men steketiden vil variere litt,
samt at str på pepperkakene også har litt å si,
jeg bruker relativt små former på ca 5 cm i diameter...
Fyll opp stekebrettene med lekre pepperkaker,
mine (2-3 mm tykke og 5 cm store) ble perfekte på 6 1/2 minutt...
Beregn fra 6-9 minutter ettersom tykkelse og størrelse...
Ett lite triks er å bake alt ferdig før du setter på ovnen,
slik holder du kjøkkenet kjølig, ikke noe stress om å bli ferdig osv.
Oppbevar de ferdige kakene på bakepapirstykker på str med stekebrettet så er det bare å gli de over ettersom stekingen går fremover...
NB : Beregn litt kortere tid på varme stekebrett ;-)
Nå kan du prøvesmake md en nytrukket kaffekopp ;-)
Hvis du vil lage pepperkaker til å sette på koppekanter eller pynt til dessertboller, er det helt enkelt uten kjøpt form: stikk ut ønsket pepperkakeform og skjær ett avlangt snitt på ca 20x5 mm ,
når du legger de på stekebrettet må du passe på at åpningen er rett...
Hvis du vil lage pepperkaker til å sette på koppekanter eller pynt til dessertboller, er det helt enkelt uten kjøpt form: stikk ut ønsket pepperkakeform og skjær ett avlangt snitt på ca 20x5 mm ,
når du legger de på stekebrettet må du passe på at åpningen er rett...
Av de alternative søttilsetningene sverger jeg til agavesirup, ingen bismak og deilig søt...
hitil har den oppført seg eksemplarisk, mangler å lage melisglasur så klart ;-)
...men når kakene er så lave på GI (agavesirup er på ca 5) så synes jeg ikke det gjør noe å pynte de med vanlig melis, men skal selvfølgelig teste ut ett par ideer....
Kos dere i Julestria :-)
En enkel måte å følge bloggen på er å like oss på Facebook :
www.facebook.com/GodtogSunt
-alle nye innlegg blir satt opp der...
I tilegg blir jeg veldig glad for alle nye liker ;-)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
...til stor glede for bloggforfatteren :-)