5. des. 2013

Julekake av surdeig

 Å bake med surdeig er gøy og mindre styr enn med vanlig gjær.

Etter å ha laget noen brød,
som kommer i ett eget innlegg etter at julestyret er over...

...fikk jeg lyst til å prøve annen gjærbakst, da passet det å begynne med Julekake.


Julekake av surdeig


ca 400 gram hvetemel
150 gram surdeig

75 gram agavesirup (honning)

1 klype salt

1 ts kardemomme 
1 ts kanel

100 g smeltet smør, avkjøl

Konjakkvann fra bløtlegging av bær


2 egg
litt vann for å få 2 dl væske

 1 1/2  dl tørket frukt i små biter
f.eks: aprikos-svisker-fikener


Fremgangsmåten kommer litt ann på om du har en ekstra surdeig,
eller skal ta av en bit til neste bakeomgang...

Alternativ 1:
Hvis du ikke skal ta av surdeig etter første heving.

Ha alt det våte i en bakebolle inkludert surdeig,
bland godt så surdeigen løser seg opp i vannet.
Tilsett resten og elt godt i ca 10 min,
hold igjen litt mel og tilsett til du har en passe deig 
(som boller-brød).

Sett til heving 8-12timer i vanlig-kald temperatur.


 Alternativ 2:

Hvis du skal ta vare på surdeigskulturen.

Ha i 2 dl vann og surdeig i bakebollen, rør godt.
Ha i mel til du har en litt løs deig.
Dekk til å la heve  i 12-24 timer.

Ta av en bit deig til fremtidig baking.

Smelt smør og bland inn sirup, krydder, egg og tørket frukt.
Bland dette inn i deigen og spe med mel til du har en passe konsistens på deigen.

Felles for begge alternativer.

Form deigen til ett brød, eller ha i brødform, rundform etc.

Sett til heving på ett lunt sted til den har økt ca 1/3.


Forvarm ovnen til 220 grader.

Smør toppen med vispet egg.

Stek i 45-60 minutter ettersom str.
Slå ned ovnen til 200 etter 10 minutter,
 og legg eventuelt over ett bakepapir hvis det blir for brunt...

Bon Appetit :-)






- hvis du ikke har surdeig, bruk vanlig gjær ;-)

(oppskrift på surdeig kommer på nyåret :-)


En enkel måte å følge bloggen på er å like oss på Facebook :
www.facebook.com/GodtogSunt
 -alle nye innlegg blir satt opp der...

I tilegg blir jeg veldig glad for alle nye liker ;-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)