24. okt. 2014

Ukemeny 44, Paleo, Lavkarbo,

Vi fortsetter med enn sunn og ukomplisert meny for uken som kommer ,
ikke glem halloween på fredag...




Paleo livsstil er vel også enkel matlagning hvis vi filosoferer litt over fortidens forfedre,
og ikke minst konservering av mat når den er i sesong,
for tiden er det bl.a. gresskar, nøtter, sopp og epler som høstes :-)

-ta handlinga i ro og fred på lørdag og du kan gjøre andre ting resten av uken :-)

Spis rent og naturlig :-)
dvs. å spise kun det du ser hva er!

 Naturlig mat er enkelt, sunt og godt ;-)

Menyforslaget passer til paleo og lavkarbo diett,
det vil si at det også er fornuftig mat for de med diabetes og andre livvstilsykdommer...

Hvis du ikke vil spise helt Paleo-lavkarbo,
 er det bare å legge til
melkeprodukter, pasta, ris og poteter etc.
 for en helt vanlig diett ;-)

Har begynt på kostholdsveileder skolen
og i den forbindelsen lærer jeg mer om mer,
bl.a. var det nettopp ett seminar om karbohydrater hvor bl.a.
Gry Hammer fra bloggen Fra Jord til Bord foreleste,
og det kom her frem at ved å koke potetene og så avkjøle de så mistet de mye av stivelsen,
du kan deretter spise de kalde (potetsalat)
eller steke de og de har fortsatt mindre påvirkning på blodsukkeret :-)
Gode nyheter !

De fleste  middager er under 30 minutter, eller 10...
-i mangel av bål på kjøkkenet bruker vi stekeovn-plate ;-)
Har du grillmuligheter, benytt sjangsen!


Til stekeing bruker jeg ghee (klarnet smør) og kokosolje.
Til salat, majones etc bruker jeg olivenolje.
-jeg bruker også kaldpresset raspolje til majones...


Ukens meny:

Lørdag:

Planene er klare for lørdagsmiddagen,
 da jeg ble inspirert av matbazaren som selger Coq au vin fra Frankrike (i Norge),
så i dag blir det ekte coq au vin, oppskrift finner du HER





Søndag:

Det er slutten av eplesesongen her i Fankrike og i den forbindelse er det
Eplefestival, her kan man få kjøpt allverdens epler av lokale produsenter :-)


En Eplemeny er derfor på sin plass ;-)

Jeg foreslår en ostemarmorert svinestek,
med stekte eplebåter.
Hvis du som meg ikke bør ha ost,
kan du fylle den med ghee, hvitløk og urter ;-)
Inspirasjon HER







Mandag:

I dag baker vi en hel fiskepudding i ovnen,
så har vi litt til pålegg også ;-)

Jeg blandet ca 700 g fisk, 300g lever og to egg,
samt purre, salt og pepper, 40 min i oven på 175 grader om trent..
...ellers finner du en oppskrift på fiskefarse HER




Tirsdag:

Mange av middagene her i huset er veldig enkle,
da tar jeg 2-3 ferske grønnasaker, litt kjøtt eller fisk.
Grønnsakene skjæres i terninger eller skiver og kjøttet i strimer.
Stek kjøttet i ghee eller kokosolje, tilsett grønnsakene og la surre 5 minutter under lokk,
vil da ha litt saus er det bare å ha over litt fløte
(havrefløte f.eks. hvis du ikke skal ha melk)
la surre to minutter til og en velsmakende middag er ferdig.


her er det purreblader som er hakket og gulrøtter med en biff i strimler...

Onsdag:

Fiskekraft blir enda bedre med litt rekeskall så da er det jo en god unnskyldning til å ha litt reker,
med eggerøre blir det en hel middag hvor hele gjengen kan skrelle rekene til kraften ;-)


Fiskekraft trenger bare en time så den kan du fint koke mens dere ser på tv ,
eller hva nå enn er kveldsaktivitet hos dere :-)
Jeg brukte også en hel fisk som jeg først stekte 20 minutter i ovnen,
ta vare på filetene og hiv resten i kraftgryta...

Torsdag:

...slik har du kraft og fiskekjøtt til dagens middag,
rakere blir det jo ikke ;-)
Jeg kokte med purre og gresskar siden det er sunne grønnsaker og i sesong.


...mens ungene og mannen i huset fikk mast seg til å lage en pannekake til dessert,
stekte jeg met en av bare vispet egg,
litt ekte rørsukker på og jeg følte meg heldig som klarer å spise helsunt ;-)



Fredag:

...og Haloween !

En super Halloween meny blir denne:

Gresskarsuppe:
oppskriften finner du HER, men du sløyfer selvfølgelig potetene ;-)



deretter blir det DISSE pølser i Edderkoppdrakt,
det blir altså litt spagetti, men bruker du tjukke pølser
(helst hjemmelaget uten mel)
og blir det ikke mye per person ;-)




...og se dessert-tipset for en gulrotkake,
eller følg med på bloggen,
og se om det ikke kommer en ny oppskrift helt i tråd med Paleo :-)


Frokost-tips

Frokosttipset mitt ) er å droppe frokosten,
og sov litt lenger hihi
Ta en kopp kaffe og drikk vann,
eller kombucha og Vannkefir som jeg gjør.
Skal du ut og trene drikk en stor kopp kraft -buljong ca. en time før,
og husk at vi trenger salt, men uraffinert ekte salt ;-)
(selvfølgelig bare for voksne og friske mennesker, å droppe frokosten altså)

Det kommer selvfølgelig en forklaring på dette når kveldene blir lengre,
men det hjelper på de siste to standhaftige kiloene ;-)
-og energien er på topp hele formiddagen ...



Lunsj-tips

Til Lunsj foreslår jeg  grønt, egg og fisk eller kjøtt.
Ikke glem litt melkesyregjæret kål eller annet.
Ofte er kjøttdelen lever (paté), kjøttpålegg eller blodpølse,
og fiskedelen kan være makrell i tomat, tunfisk, fiskelever..
-slikledes kan de også lettvint brukes i  lunsjboksen...



Jeg drikker Vannkefir  hele dagen, det beste er å drikke ca 1/2 dl hver 1/2 time, men det kan jo være litt vanskelig å tenke på, så jeg fyller opp en 1/2 liters flaske også smådrikker jeg av den, hver gang jeg tenker på det og spesielt hvis jeg er fysisk aktiv, selvom det sevfølgelig er lettere å huske når jeg ikke gjør noe ;-)

 og kombucha rett før og til måltidene.
-har akkurat testet med hibiscusblomst : KJEMPEGODT og lekker farge ;-)


Ukens Dessert 

Må bli en kake til Haloween,
den beste på bloggen er nok DENNE gulrotkaken,
men den er laget med mel og sukker,
det er veldig lurt og bruke litt alternativer her ;-)
Jeg driver også tester paibunner om dagen da da det er så mye godt man kan lage med en paibunn,
har du en som er melfri og melkefri
(altså ikke bare glutenfritt mel, men andre alternative mel)
Så ikke nøl med å dele ;-)




Ukens prosjekt
...det blir å lage Pølser, spekepølser og gjerne annen spekemat, du finner mye om det her på bloggen.
når du skal lage spekepølser, anbefaler jeg DETTE innlegget som gir en god forklaring på hele prosessen og 4 forskjellige smaksvarianter.
Lykke til :-)





Fakta om Paleo og mine erfaringer, kan du lese mer om HER.



Ønsker dere enda en stressfri herlig uke ;-)



.

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer

2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)

I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...

På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)


.

2 kommentarer:

  1. "Jeg blandet ca 700 g fisk, 300g lever og to egg,
    samt purre, salt og pepper, 40 min i oven på 175 grader om trent..
    ...ellers finner du en oppskrift på fiskefarse HER"

    Hvilken fisk brukte du? Og hvilken lever?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei :-)

      Jeg brukte sei (var på tilbud) og levere fra 'Lotte' som visstnok er Lake på norsk, det er den eneste jeg får i fiskedisken, men tror du i Norge kan få f.eks. torskelever... Har du god tid er det en fordel å bruke vannbad og heller lenger steketid da leveren ikke tåler veldig høy temperatur, blir litt rød :-)

      Slett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)