8. mars 2013

8. Mars Meny

Bortsett fra hos meg da, for kjøkkenet mitt deler jeg ikke, 
det er godt vi ikke har slik dag for mannfolket ;-)

Oppfordrer alle menn til å svinge seg på kjøkkenet i dag og varte opp med en imponerende meny, satt sammen av mine superenkleste men alikevel imponerende retter ;-)

4 retters på 30 minutter + innkjøp ;-)

Det er bare å late som du har brukt halve dagen på å planlegge, 
deretter resten av dagen på innkjøp, forberedelser og tilberedning.

8. Mars Meny


Se under for handleliste og gjennomføring...

Start med en fantastisk enkel Salat: det enkle er ofte det beste ;-)

Hjertesalat, cherrytomater, valnøtter og paté.
En superenkel vinaigrette.

Hovedrett: Hestebiff eller okse/vilt...
Se HER for hvorda du steker den.
Servert med Roquefortsaus, se HER for hvordan du lager den.
Som grønnsaker anbefaler jeg Brokkoli dampet i Mikroovnen.
Servert med rundstykker / Baguette.

Ost m/druer









Epledessert med is

Rask epledessert





Planlegging og tilberedning:

Handleliste:

Her til fire personer, er dere bare to del den i to, er dere 6 legg til 1/2 ;-)

på vinmonopolet:
En god rødvin, eikelagret
sherry/portvin (hvis du ikke har)
hos slakteren:
4 biffer på ca 125 gram, 1,5 cm tykke
100 gram paté
hos bakeren:
1 baguette eller 4 rundstykker
i kolonialen:
tørket timian/urter
4 epler
druer
1 brokkoli (500 g)
1 hjertesalat
1 pk cherrytomater/2 tomater
1 pk valnøtter
mandelflak
Roquefort ost
2 valgfrie oster
1 beger creme fraiche
1 boks vaniljeIS

-jeg har ikke tatt med sukker/honning, kanel, salt, pepper, olivenolje, eddik, matolje eller smør.

Først forberedes alt som kan forberedes, enten det er to timer til middag eller rett før middag ;-)
Aller først åpner man og smaker på vinen ;-)
Begynn med å forberede biffene, skjær noen snitt i kjøttet, ha på  timian og pepper, la de ligge i romtemperatur. Ta frem stekepanna, ha i litt olje og litt smør.
Bland sammen roquefortsausen av: ett beger creme fraiche, 100 gram roquefortost i biter, 1 neve hakkede valnøtter, 5 ss portvin/sherry/søt vin og litt pepper. Sett til side.
 Vask og del eplene i to 'kok' de i microovnen i 5 minutter (ha litt vann i bollen). Sett de på ett ildfast fat, ha på sukker/honning, ett dryss kanel og mandelflak, sett til side.
Vask salat, tomater, dele dem opp og ha i salatbolle, tilsett halve valnøtter. Bland dressingen /vinaigrette :
1 ss eddik, 3 ss olivenolje litt salt og pepper. (hvis du vil raffinere den litt: en presset hvitløkbåt, 1 ts sennep og 1 ts sukker). Ha over salaten.
Vask og del opp brokkoli'n, ha i en bolle, ha over noen biter med smør og salt.
Gjør ferdig ostefatet, hele oster hvis du har liten tid eller oppdelt som på bildet hvis du har god tid, med eller uten pynt, bare noen druer gjør susen...
Dekk bordet eller deleger det til eventuelle barn ;-)
Det var alt som kan forberedes, dette burde ta 20-30 minutter ettersom hvor kjent du er på kjøkkenet, nå er det klart for neste etappe, 5 min før man spiser.
Sett  ovnen på 200 grader (til desserten).
Fordel salat og pate på tallerkenene.
Sett rundstykkene og vinen på bordet.
Sett brokkoli'n i microovnen på 6 minutter.

Maten er ferdig !!!!!

Sett  på stekepanna, husk gass går eventuelt raskere enn elektrisk.
Begynn og spise salaten (spis litt fortere enn de andre, og hold ett lite øye med stekepanna, den skal ikke begynne å ryke kraftig)...
 
På tide å steke biff (husk at det er alltid vi som venter på biffen og ikke biffen som venter på å bli spist).
Legg den eller de to første biffene i panna (mellomstor panne 1, stor panne 2: det er viktig at stekepanna ikke mister temperaturen)...
---sett desserten i stekeovnen---

Etter ett minutt snur du den/de og legger i neste, 1 minutt og den/de første er ferdig: legg på fat, legg i neste biff...
---ta ut desserten-
...fortsett med å steke biffer til du er ferdig. 
Server fatet med biff og brokkoli'n som venter i micro'n.
Hvor er potetene: nei de er byttet ut med rundstykker/baguette ;-)
Hvis biffen er for rød er panna fortsatt varm ;-)


Når biffen er fortært tar du frem ostefatet...

...deretter desserten og IS'en fra fryseren....

Enkelt, ikke sant ?

Et lite tips til for de som har barn: gjør det til barnas jobb å dekke bordet, faste dager på hver, og hver enkelt setter sine tallerkener i oppvaskmaskinen, ingen oppvaskmaskin ? : fyll i vaskevan og hver enkelt vasker sitt rot! Ett tips til ? Husk at brødet er der for å fylle magen, men også for å gjøre ren tallerkenen, ren tallerken = ren oppvaskmaskin / vann. Likestilling ;-) ...og ikke minst: er tallerkenen ren er det ingen grunn for å bytte den ut immelom hver rett ;-)



Hvis ferdigmaten kom med likestillingskampen så må vi innrømme feilen,

 og slå ett slag for enkelt og hjemmlaget ;-)



3 kommentarer:

  1. Oj, jeg blir helt andpusten, men med litt konsentrasjon skulle mennene i våre liv fikse det her. Hvis hestebiffen må bestilles, er det sikkert greit med "vanlig" biff.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er bare å trekke pusten dypt, og lese nøye, det er faktisk lettere enn å kjøpe alt ferdig.

      Ett par detaljer kan gjøres enda enklere som f.eks å servere biffen med en smørklatt istedet for roquefortsausen...
      Kjøpe en pose med ferdig kuttet salat og droppe pateen...
      Jordbær til isen istedetfor epledessert...

      Alt er mulig og det er raskt !
      Hvis ferdigmaten kom med likestillingskampen så må vi innrømme feilen og slå ett slag for enkelt og hjemmlaget ;-)

      Ha en fin dag !

      Slett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)