22. aug. 2014

Superenkel Ukemeny for uke 35

Travelt med oppstart etter ferien,
 skolen har begynt å greier,
da passer det med enn sunn og ukomplisert meny for uken som kommer ;-)

-ta handlinga i ro og fred på lørdag og du kan gjøre andre ting resten av uken :-)

Spis rent og naturlig :-)
dvs. å spise kun det du ser hva er!

 Naturlig mat er enkelt, sunt og godt ;-)



Menyforslaget passer til paleo og lavkarbo diett,
det vil si at det også er fornuftig mat for de med Diabetes.


Hvis du ikke vil spise helt Paleo-lavkarbo,
 er det bare å legge til
melkeprodukter, pasta, ris og poteter etc.
 for en helt vanlig diett ;-)

De fleste  middager er under 30 minutter, eller 10...
-i mangel av bål på kjøkkenet bruker vi stekeovn ;-)
Har du grillmuligheter, benytt sjangsen!


Ukens meny:

Lørdag

Stekt biff-andebryst-indrefilet av det du måtte ha eller få tak i som passer til lommebken, her ble det viltkjøtt fra frysere. Stekes raskt. server med f.eks. brokkoli som er dampet i noen minutter, litt sopp og hvitløksmør.






Søndag

Søndag passer det med langtidskokt gryte, ihvertfall når været svikter, denne var med viltkjøtt fra fryseren, bruk suppekjøtt fra lam-vilt-okse... Tilsatt ville urter eller det du måtte ha, på bildet er det sopp marinert i olje og ville gulrøtter, ingefær, urter...
Bruk gjerne gulrot, selleri eller squash-aubergine etc.




Mandag:

Enkleste måten å lage middag på,
som samtidig gir veldig bra resultat når ingrediensene er gode ;-)
Er å steke på enkleste og raskeste måte,
vask og del opp valgte grønnsaker,
her er det grønne bønner og gulrøtter,
varm litt ghee i stekepanna,
la småputre 5 minutter under lokk,
legg fiskefiletene oppå (sei) og la fortsette putringen i 2 minutter,
slå av varmen , men la stå med lokket på.
Når bordet er dekket er det bare å spise, ikke glem litt salt og pepper og eventuelt mer ghee.




Tirsdag:

Lever med stekt egg, tomat og andre småstekte grønnsaker,
stek først lever med grønnsaker og tilsett eggene når de steker på andre siden, eller tilslutt.
Salt og pepper og gjerne litt melkesyrede grønnsaker til.






Onsdag:

Vill laksekotelett med sopp og ugress til,
selvfølgelig en stor salat eller andre stekte(eller rå) grønnsaker.
Stekes sammen eller i to forskjellige panner hvis dere er mange.
Raskt enkelt og godt :-)




Torsdag:

Rask taco i dag eller rester hvis du har noe på lur.
Stekt kjøttdeig med kikerter, salat av tomat,løk og sylteagurk, mais til bortskjemte unger ;-) og det du måtte like til. Istedet for usunne tacoskjell kan du lage noen glutenfrie pannekaker, bruk mye egg, havremelk og mel som f.eks. bokhvetemel.



Fredag:

Fisk i kokossaus.
Stek squash, sopp, aubergin (eller de du måtte ha i kjøleskapet), tilsett krydder, kokosmelk, sitron etc.
kok godt opp, legg fiskefiletene øverst,
lokk på panna og surr i to minutter.
Slå av varmen , men behold lokket på til servering.





Frokost-tips

Frokosttipset mitt fra nå av (?) er å droppe frokosten,
ta en kopp kaffe og drikk vann,
eller kombucha og Vannkefir som jeg gjør.
Det kommer selvfølgelig en forklaring på dette når kveldene blir lengre,
men det hjelper på de siste to standhaftige kiloene ;-)
-og energien er på topp hele formiddagen ...



Lunsj-tips

Til Lunsj foreslår jeg  masse grønt, egg og fisk eller kjøtt.
Masse salat og grønt fra hagen nå på sommeren,
gjerne rå - ukokt.
Ofte er kjøttdelen lever eller blodpølse som her:






Jeg drikker Vannkefir før og til måltidene,


 og kombucha i mellom måltidene,
spesielt som frokost på tom mage det er da den gjør mest nytte.

Anbefaler å teste med Bringbær,
både kombucha og Vannkefir blir sinnsykt godt !




Sommeren er her og det betyr at det er mindre spiselige blader og mer spiselige blomster,
samt at bær og frukt er i høysesong.

Se HER for  spiselige vekster...





Middagene er raske men de begynner alltid med en salat:
og ikke overraskende er det tomatsalat som gjelder om dagen,
de grønne salathodene synes det er varmt og har litt vanskelig for å bli ferdige,
noen blader her og der...
...men tomatene som har begynt å modnes er utrolig gode og saftige,





SLIK lager jeg raskt en vinaigrette som holder til flere dager.

HER finner du min grønne lukesalat ;-)



Ukens Dessert 


Med hjemmelaget syltetøy, litt krem og nøtter lager du enkelt denne flotte norske desserten,
tilslørte bondepiker her med kirsebærsyltetøy, men du kan selvfølgelig bruke de blandingene du har :-)




Handleliste-sjekkliste:

Mørt kjøtt: And-indrefilet
Grytekjøtt
lever
kylling (eller svin) kjøttdeig
3 fiskemiddager: sei-laks-torsk
blodpølse
tunfisk

brokkoli
gulrøtter
selleri
grønne bønner
spinat
squash
aubergin
paprika
tomat
salat
løk
sitron
bær til syltetøy

kokosmelk
havremelk (mandelmelk)
evnt. fløte til krem
mais
kikerter-linser

havsalt
olivenolje
eddik
smør-ghee
kokosolje
nøtter
rosiner etc

MELKESYREGJÆRING

Grønnsakshagen har overflod av diverse grønnsaker og det er på tide å konservere disse for de lange vintermånedene hvor de ikke er å finne ferske i hagen :-)

Jeg har tidligere kokt og lagd forskjellige tomatsauser, ratatouille etc.

I år skal det for det meste Melkesyregjæres,
for en utrolig flott måte å konservere mat på,
hvordan har man kunne puttet den glemmeboken ???

Les HER om hvorfor og hvordan jeg melkesyegjærer,
og HER om melkesyregjæring av grønne bønner,
squash finner du også i slutten av Juli i menyen til venstre...








Fakta om Paleo og mine erfaringer, kan du lese mer om HER.



Ha en flott uke :-)



.

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer

2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)

I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...

På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)


.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)