17. sep. 2012

Pesto

Basilikumen har nå vokst og vokst og vi kunne nå høste en masse blader til etterlengtet pesto :)Siden vi hadde ventet litt lenge tok vi saksa og kuttet kraftig ned på plantene, men da måtte vi rense dem etterpå. Så gjordt, så er det tid for en liten vask, salatslynge er da ett godt redskap for å få ut vannet uten å skvise bladene de blir jo svarte ved den minste berøring, det er forøvrig fingrene etter å ha renset dem også :(Hakkes i kjøkkenmaskinen og det ble 1,5 liter; wow!

siden det ikke fikk plass i kjøkkenmaskinen min, ble 1 liter til pesto og 0,5 liter fryst ned i isterningsbokser til senere bruk.Verdens beste PESTO (ifølge yngstejenta)

1 liter hakket basilikum
200 gram malte mandler (pinjekjerner er dyyyrt!)
100 gram revet parmesanost
sel-poivre
4-5 dl d'huile d'olive

Ha alle ingredienser i en kjøkkenmaskin (for en liten mengde pesto kan man bruke en morter)
untatt olje. kjør til det er godt blandet og godt hakket, ha olivenolje i i en tynn stråle, nesten som når man lager majones. Til det får passe konsitens, hvis du vil ha den på glass for senere bruk, ta vare på litt olje til å ha øverst i glassene og som du blander inn når du tar de opp.
Pesto er kjempegodt til mye, mest kjent på pasta (?), 
men utrolig god i suppe, på biff og i gryter, til speke skinke og kokt skinke, dipp ja til alt...


2 kommentarer:

 1. Denne ser deilig ut! Hvordan er holdbarheten? Tenker julegaver, så det er greit å kunne fortelle hvor fort den må spises :)

  SvarSlett
 2. Hei :-)

  Hvis den oppbevares i tett glass i kjøleskap har den holdbarhe på flere uker, men basilikum blir mørk der hvor det kommer til luft.

  Jeg synes den holder bedre uten ost...

  Lurt å si at den bør spises i løpet av julen, legg ved oppskrift så de kan lage en ny ladning...

  Lykke til og God Jul :-)

  SvarSlett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)