4. sep. 2012

11 kaninslakt og Lapin au Cacao

Nå  var endelig temperaturen blitt såpass lav,
 at vi kl 8.00 om morgenen kunne slakte kaniner uten å bli overfalt av fluer, det tilogmed regnet litt.
11 kaniner tok 1 time å slakte og flå: kjemperaskt.
Det var 1-2 mnd på overtid og vi kunne derfor ta to kull samtidig.
5 stk som ble født 27. januar (2 stk blir avlskaniner: Chouchou og ? ) og 6 stk som ble født 8. April.

Kaninskrotter og lever ble tatt med inn på kjøkkenet for videre oppdeling, vask og tørk,
 før de havnet i fryseren.
De kan selvfølgelig fryses ned hele,
men det er flere oppskrifter hvor man bruker bare enkelte deler av kaninen.

Med en slaktevekt på ca 1,1 -1,2 kg er de for oss nok til to middager.

Derfor ble det 4 poser med 5 lår hver (vi er fem) med en vekt på 900-1000 gram,
så hvis vi har besøk så går det fint.

3 poser med ryggstykker på 480-550 gram (og to til middag),
disse fikk med seg en lever hver med tanke på finere sauser og gryter.

Alle skrogene i en pose til å koke rillettes
(ifølge minstejenta burde alt brukes til det: kjempegodt!) det ble 3 kg.

Alle forbeina (de er da så små) i en pose, til en klassisk fransk Civet en gang vi får besøk, det ble 1,5 kg.

Og resten av leveren til paté: 257 gram.

En hel kanin på over 1250 gram til en BBQ,
vel det blir neste gang for denne havnet i kofferten til mormor for å bli spist i Norge :-)

Det tok hele resten av formiddagen å dele opp og planlegge.
Ettermiddagen ble brukt til å gjøre rent alle kaninbur, vaske med klor og forberede nye kull :-)



Anbefaler alle og lete etter kaninkjøtt, det er virkelig en glemt ressurs, Norsk Kaninavlsforbund har jo gitt ut oppskriftshefte, da burde de vite hvor man kan få kjøpt kaninkjøtt også. Og har du en stor kjeller eller hage eller bod: begynn kaninoppdrett!

Her er mitt første blogginnlegg om kaninene mine.

Her i området lager man enten 'civet' eller så griller man kaninen hel. Etter å ha lett på internett er det selvfølgelig 1000 vis av andre oppskrifter. Kaninkjøtt selges jo hele året i alle matbutikker.

Jeg fant også mange gamle norske oppskrifter i 'Stor Kokebok' av Henriette Schønberg Erken,
tusen takk til Bestefar som tok den med ned til meg fra min Oldemor :)

Dagens utvalgte idée ble funnet på min franske yndlingsside,
(må ha ligget litt inspirasjon fra konfekteriet i bakhodet også )
Som vanlig ble den helt annerledes, så her er min oppskrift :)  på

Lapin au Cacao : Kanin med sjokolade

 Ingredienser:
450 gram ryggstykker av kanin
litt olje
100 gram lardons / sideflesk i terninger
 200 gram løk
1 mild chili
0,75 dl Balsamicoeddik
2,5 dl lyst øl
salt og pepper

1 toppet tsk med sjokoladepulver
1/2 dl kokende vann





Og slik gjør du:
Kaninkjøttet deles i mindre stykker/koteletter, varm opp en gryte med litt olje, stek kaninbitene godt på alle kanter (ca 10 min),  ha i sideflesk og løk delt i båter.
 

Stekes videre til flesket er litt brunet men ikke så lenge at løken blir brendt. 

Ha i øl, balsamicoeddik, litt salt, pepper og chili etter  ønske. 
Kok opp, når det fosskoker skrus varmen ned og gryten skal småkokes under lokk i minst 30 minutter. 


Hvis nødvendig tilsettes litt vann underveis, men sausen skal koke inn til under halvparten.

Når sausen er kokt inn og kjøttet er mørt, røres sjokoladepulveret ut i kokende vann og has i gryta, rør godt kok opp og smak, tilsett salt, pepper, kakao hvis nødvendig.

Fantastisk god smak, utrolig kjedelige farger så her anbefales det litt fargerikt tilbehør og etter min menig nytes sausen best med litt ris og fersk baguett.

Mine forandringer i forhold til orginaloppskriften er:
Mindre mengder, balsamicoeddik istedetfor vineddik, chili istedet for nellik, og øl istedetfor hvitvin.

Siden de aller fleste ikke har kaninkjøtt lett tilgjengelig anbefaler jeg å prøve med kyllingkjøtt ;-)


 Bon Apètit !




Denne hjerteknuseren er av de minste og er bare 2 mnd, trenger altså 3-4 mnd til med God Mat.









2 kommentarer:

  1. Hei. Fin blogg.
    Spørsmål.
    Når kaninene slaktes, må de da Kjøttet henge litt før det er klart til å spises? Når man jakter store dyr skal de som regel ha x antall hengedøgn. Gjelder dette her og eller er det bare å hive i marinaden og på pannen? :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Bjørn.

      Takk skal du ha :-)

      Kaninkjøttet behøver ikke å henge, kan spises med engang, det er derimot lurt ved nedfrysning og la temperaturen synke sakte, først på kjøkkenet, deretter i kjøleskapet for så å fryse det ned (godt innpakket).

      Storvilt skal etter boka i Norge henge 40 døgngrader, dvs hvis det er 4 grader 4x10 dager...
      Her i syd-Frankrike har de 'aldri' hørt om slikt og dyret blir slaktet og delt opp rett etter jakten, det er kansje logisk med tanke på temperaturene... jeg har aldri fått seigt / misslykket kjøtt på denne måten heller, det varierer selvfølgelig på unge-gamle dyr...

      Tilbake til kanin så er det bare å si ifra hvis du lurer på mer om slaktinga, er langt fra ekspert, men det er heller ikke så vanskelig.

      Det kan hende det kommer ett innlegg på bloggen men må innrømme at det er vanskelig å ta bilder selv, (bør være to personer) og ungdommene mine ike akkurat kommer løpende for å hjelpe til i denne prosessen ;-)

      Ha en fin dag :-)

      Slett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)