17. aug. 2013

Solbær - Cassis, bruk både Bær og Blader

En solbærbusk er nyttig å ha, her kan  alt brukes.
Både blader og bær kan høstes inn og brukes, sylt og saft bærene og tørk bladene til å lage te.

Solbær på norsk, Cassis på fransk og Ribes Nigrum på latinsk.





Bladene er brukt i mange århundrer mot forkjølelse m.m.
Det er oljen som utvinnes av frøene og er derfor vanskelig og få til selv,
det er derfor lettere og samle inn blader og tørke til avkok.

Oljen inneholder gammalinolensyre/bioflavonoïdes.

her litt informasjon fra den Franske Wikipedia:
Det er en frukt med lite karbohydrater og sukker.
Høyt innhold av vitamin C  og C2, +/- 200 mg i 100 g frukt.
Flere B vitaminer.
Vitamin A.
Totalt 55 kalorier pr 100 gram.
Inneholder mineralene: potassium, kalcium, magnesium, jern, phosphore, sodium, zink og cuivre.
Russland produserer mest solbær i verden, med Frankrike på 4. plass.
I historien hører man ikke om solbær før på 1200-tallet.

 Solbær er bl.a. en sterk betennelsesdempende plante.

Den hjelper alle organene, men er spesielt effektiv for luftveiene 
(ved høy allergi, dyreallergi, astmatisk allergi må ikke tas som allergimedesin
og leddene våre (sterk og kronisk revmatisme). 
Kan også være god mot stress.

Kan kjøpes som olje, eller du kan lage ett alkoholuttrekk, 
det enkleste er å tørke bladene og deretter knuse dem for så å lage et uttrekk (te).

Du kan bruke 20 gram tørkede blader til 5 dl vann.
 Kokes i 15 minutter.
Drikk en kopp (2,5 dl) 2-3 ganger om dagen.

(i følge boken URTER for helse og velvære av James Wong: 
2 ss tørkede blader, drikkes 2 ganger daglig)

Kilde: Les anti-inflammatoires naturels - Christopher Vasey

Se HER hvordan du lager solbæreddik.

Se HER om hvordan du kan lage saft og gele uten saftkoker...

...og HER hvordan du utnytter bærrestene i en aldeles herlig dessert...








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)