...potager,
jardin, kjøkkenhage: kjært barn har mange navn :-) Og det er ikke bare
grønnsaker som spirer og gror der ute i regn og sol, jeg også ;-) dvs
jeg foretrekker nå sol. Det jeg gjerne skulle hatt frem er den indre
gleden og roen det gir og jobbe i kjøkkenhagen, bare det å frese opp et
lite stykke gjør meg så fornøyd...
Litt vårblomstring rundt om i hele hagen:
Og hvis noen spør hva som er så fint her i syd, så er ett av svarene at våren kommer tidlig og høsten sent, men når jeg trodde det ikke var vinter tok jeg feil, og vi har hatt snø 4. mai så man må alikevel passe på plantene.
De
grønnsakene som var vanskelig i Norge og trenger drivhus er lettvinne
her og omvendt. F.eks. er det veldig vanskelig å få til sukkererter, men
vi prøver igjen.
Jeg
kan ikke skryte av å være 100% bilogisk, men jeg velger biologisk når
jeg kan :-) Og liker veldig godt alle de biologiske løsningene, men når
noen spiser opp plantene så må man jo gå til tiltak som er effektive, så
jeg kan vel si at jeg prøver i det lengste men er ikke fanatisk.
Her jeg bor er det tjukk leirejord, altså veldig vanskelig å jobbe med og man trenger dynamitt for luke og hyppe i lpet av sommeren, men den er næringsrik og holder godt på fuktighet. Jeg har derfor kjørt på det jeg har av sand som løser opp leire og masse jord fra hestepadocen som ettervert er blitt svart og løs, og full av ugressfrø :-(
og slik kan resultatet blir når ungene får lage salat fra hagen:
Så til årets kjøkkenhage:
Etter
en kuldeperiode med snø, ble det plutselig sommer 12. mars, så i 20.
varmegrader og t-skjorte klarte vi endelig å starte den 25 år gamle
jordfreseren (i fjor nektet den) og jeg fikk endelig frest opp det lille
jordstykket mitt, må innrømme at jeg ikke er så flink at jeg hadde
spavendt det i høst, men det får jeg bare leve med ...
Det
må flere runder med freseren, før jeg kan lage forhøyde render (sions),
det gjør jeg (til stor forundring) for å få litt dypere løs gjord,
under er det steinhardt, og også for at det under store regnfall ikke
blir stående vann rundt den øverste delen av plantene, det har visst seg
og være lurt.
Så
kommer utfordringen å planlegge hva som sal være hvor, noe kan jeg så
plante i friluft med en gang (sukkererter,beskyttende blomster, persille
og gressløk), noe kan jeg så / plante i drivhus/tunnel (salat, grønne
bønner) og noe må såes inne for å bli plantet ut i Mai (tomater,
auberginer, paprika, basilikum).
Ytterst på stykket mitt, nærmest eiketrærne som gir litt skygge ble det da sådd sukkererter (de tørker så fort ut) og blomster som skal holde uønsede innsekter borte.
Deretter
ett styke som blir holdt igjen til grønne bønner og evnt. kål, elsker
kål men har store problemer med å få det til, de spretter villig opp men
blir liksom ikke noe mer... men jeg klarer nok ikke å la være å kjøpe
noen planter så får vi se...
En
tunnel med salatplanter som jeg har sådd grønne bønner innimellom,
liker å blande de forskjellige og i dette tilfellet burde salatene være
ferdigvokste før bønnene trenger plassen.
Deretter
har jeg gjordt klart to render (ca 15 m x 2) til tomater de kan ikke
plantes før i Mai, men skal få bo litt i drivhuset når det kommer seg på
beina. De to rennene er bare klumpete jord så jeg har kjørt på x antall
trillebårlass med fin svart jord og ugress, men regner med (håper) at
ugresset spirer med en gang og at jeg kan få det vekk (det er ypperlig i
salaten ;-) ) I tomatranden har jeg satt løk som beskytter tomatene i
rad nr to skal jeg plante basilikum som både beskytter og visstnok gir
smak. Deretter ett åpent område som må klargjøres til auberginer,
paprika og squash (ratatouillen er sikret), håper å få plass til litt
mais også, men har samme problemet der med at de spirer og vokser til
ett visst punkt og så blir det veldig smått, det er mangel på hypping og
vann, men når jorda er så hard i tørkeperioder så gir man opp, men alle
gode ting er tre så vi får se i år. Også må jeg ikke glemme gresskar,
inspirert av bloggen Gull i Munn så må jeg ha det ;-) de tar enormt med
plass så vi får se hvor de havner. Ja også melon, men nå begynner jeg og
mangle plass.... Til slutt på den andre kantene så har jeg sådd
gressløk, persille og flere beskyttende blomster, satt av plass til
basilikum og blandet salat. Ja salat, det må plantes (har gitt opp og
så) hver 14. dag og havner som regel litt her og der...
For ikke å glemme alle jordbærplantene, bærbusker og frukttrær.
Men det er ikke enkelt å få gode avlinger, men vi står på og mister ikke motet ,
så får vi se utover våren og sommeren ;-)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
...til stor glede for bloggforfatteren :-)