23. okt. 2013

23. Oktober: Grøtdagen

 Har du spist grøt i dag ?
Hvis ikke er det ikke for sent, lag en til dessert :-)

Det passer da fint med denne franske utgaven av risgrøt:

-med litt kanel for norske ganer ;-)


Riz au Lait Brulé


4-5 personer

 1 liter melk
100 g sukker
1 klype salt
1 ss smør
sitronskall fra 1/2 sitron
1/2 vaniljestang
(1 kanelstang)

125 g rund ris - grøtris

 2 egg 
litt smør
2 ss sukker
(litt kanel)


Kok opp melken i en stor kjele med sukker, salt, smør, sitronskall og vaniljestang.

Vask risen i kaldt vann til vannet blir klart, 3-4 vann.
Tilsett risen i de kokende melken.
Rør godt.

Senk varmen til blandingen så vidt koker.
Når blandingen er kokt opp igjen,
Senkes varmen litt til, den skal holde seg rett under kokepunktet.
Sett på lokk.
La 'koke' i 30-50 minutter ettersom hvilken type ris du bruker,
 rør godt av og til.

Sett på stekeovnen, funksjon grill.

Ta ut vaniljestangen og la temperaturen senke seg litt,
går raskere når man rører.

Bland eggene og rør dem inn i risen.
Ha blandingen over i en ildfast form.
Strø over sukker og legg på noen tynne skiver med smør.
Sett formen i midten av ovnen til sukkeret er karamellisert.

Serveres lunken.

Det er fullt mulig å lage porsjonsformer :-)

Ha en fin grøtdag :-)

23. Oktober 2013 ....


Grøt er en av eller den eldste retten vi har, i det store norske leksikon (HER)  står det dette om GRØT:

Grøt, matrett av gryn eller mel kokt med vann eller melk, evt. fløte. Grøt har hatt stor betydning i kostholdet, og bruken har tradisjoner tilbake til før brødbakingen ble kjent. Grøttradisjonen opprettholdes til en viss grad gjennom bruken av «lørdagsgrøt» og risengrynsgrøt til jul, samt av slåttegrøt om sommeren.
Som barnemat er grøt stadig svært meget brukt, imidlertid er barnegrøt ofte helt eller delvis pureer av frukt, grønnsaker, fisk eller kjøtt. Grøt kokt av frukt og bær blir i noen grad brukt som dessert.

HER hos melk.no finner dere oppskrifter på alle de vanlige grøtene og noen litt mer ukjente.

 På siden tradisjoner.no (HER) fant jeg disse små sangsnuttene:

Noen viser om grøt




I Aust- Agder kommer denne visen om grøt som var litt tykk:

Eg og du og den gamle horpa
me dansa halling på grauteskorpa.
Me danse einog me dansa tvo,
men grautaskorpa var like god.

En annen vise fra Seljord går ut på at en blir sterk av å spise grøt. Eller som mange har fått høre; spiser du graut, blir du staut.

Kaldgraut hev fleire kveikt, hell bleikt,
og flere stabba upp hell slege ned -
og ikkje lagt ein mann på kne.

I en bånsull står det litt om grøten:

Bysan, bysan barnet,
gryta heng i jarnet,
kokar full av rømmegraut
åt det vesle barnet.

Hos folk av fattigere kår kunne bånsullen få en annen lyd:

Ro, ro barne',
gryte hæng i jarne',
lite mjøl å røre i,
mindre smør å legge i,
dæffer gråter barne'.

Kilde: Korn- og baketradisjoner av Gudrun Ulltveit.

 ...pass på så ikke melken koker over ;-)




En enkel måte å følge bloggen på er å like oss på Facebook :
www.facebook.com/GodtogSunt
 -alle nye innlegg blir satt opp der...

I tilegg blir jeg veldig glad for alle nye liker ;-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)