Har du spist kastanjer ?
Grillede kastanjer på kveldsmarkeder i sydligere strøk ?
Grillede kastanjer på kveldsmarkeder i sydligere strøk ?
De er gode og fulle av næring.
Ikke så morsomme å sanke,
da det ytre skallet som beskytter kastanjene stikker som ett piggsvin ;-)
Tolmodighet hjelper og resultatet er masse deilige frukter,
som kan brukes som grønnsaker,
grillet som aperitif, spises ferske eller som
syltetøy og i kaker og puddinger...
De kan også males til mel og brukes som tykningsmiddel,
de inneholder mer stivelse enn poteter...
Norsk navn: Edelkastanje
Fransk Navn: Chataignes
Latinsk navn: Castana Sativa
Det produseres mest kastanjer i kina, men også mye i syd Europa,
f.eks. her i Frankrike, hvor de er modne nå i Oktober :-)
I Norge vokser det kastanjetrær i syd,
men det er ikke varmt nok klima til at de blir modne..
Kastanjer var en verdifull matkilde i gamle dager,
de har også blitt brukt som erstatning for kaffe :-)
Næringsinnhold:
Rik på pottasium, magnesium og mangan.
Vitamin C, litt E og B (1,2,3,5,6, 9 og 12)
Blader og bark er brukt i naturmedesin.
-les på siden til rolv.no alle dens medesinske og naringsnyttige sider HER
Bl.a. er den bra for muskler, nyrer, tarmfunksjon...
Oppskrifter kommer på bloggen ;-)
En enkel måte å følge bloggen på er å like oss på Facebook :
www.facebook.com/GodtogSunt
-alle nye innlegg blir satt opp der...
I tilegg blir jeg veldig glad for alle nye liker ;-)
For en herlig blogg du har! Her blir jeg skikkelig inspirert :D Utrolig glad for å ha funnet bloggen din :)
SvarSlettTusen Takk for hyggelig kommentar :-)
SvarSlettHa en fin dag !
skrev en kommentar i går, men den kom vel ikke fram...
SvarSlettElsker kastanier. Kjenner de fra brandommen i Tyskland.
I Norge er det dessverre ikke så lett å få takk i.
Innvandrer- butikker selger noen ganger kastanier, men de er ofte i dårlig kvalitet eller smaker ikke.
Takk for kommentarer :-)
SvarSlett-også den som eventuelt ikke kom med ...
Sitter akkurat og spiser noen kastanjer rå: kjempegodt men litt vanskelige å skrelle, resten skal kokes og skrelles i morgen så blir det ihvertfall puree og noen desserter :-)
Synd det er vanskelig å få i Norge, her finnes de på glass eller fryst hele året i god kvalitet og ferske om høsten, men de er ikke alltid så ferske...
Kikker innom bloggen deres også, kjempeinspirerende ;-)