22. okt. 2013

Kastanjer - Chataignes

Har du spist kastanjer ?
Grillede kastanjer på kveldsmarkeder i sydligere strøk ?
De er gode og fulle av næring.

Ikke så morsomme å sanke,
 da det ytre skallet som beskytter kastanjene stikker som ett piggsvin ;-)




Tolmodighet hjelper og resultatet er masse deilige frukter,
som kan brukes som grønnsaker,
grillet som aperitif, spises ferske eller som
syltetøy og i kaker og puddinger...
De kan også males til mel og brukes som tykningsmiddel,
de inneholder mer stivelse enn poteter...





Norsk navn: Edelkastanje
Fransk Navn: Chataignes
Latinsk navn: Castana Sativa

 Det produseres mest kastanjer i kina, men også mye i syd Europa,
f.eks. her i Frankrike, hvor de er modne nå i Oktober :-)

I Norge vokser det kastanjetrær i syd,
men det er ikke varmt nok klima til at de blir modne..

Kastanjer var en verdifull matkilde i gamle dager,
de har også blitt brukt som erstatning for kaffe :-)

Næringsinnhold:

Rik på pottasium, magnesium og mangan.
Vitamin C, litt E og B (1,2,3,5,6, 9 og 12)

Blader og bark er brukt i naturmedesin.
-les på siden til rolv.no alle dens medesinske og naringsnyttige sider HER

Bl.a. er den bra for muskler, nyrer, tarmfunksjon...



Oppskrifter kommer på bloggen ;-)





En enkel måte å følge bloggen på er å like oss på Facebook :
www.facebook.com/GodtogSunt
 -alle nye innlegg blir satt opp der...

I tilegg blir jeg veldig glad for alle nye liker ;-)

4 kommentarer:

  1. For en herlig blogg du har! Her blir jeg skikkelig inspirert :D Utrolig glad for å ha funnet bloggen din :)

    SvarSlett
  2. Tusen Takk for hyggelig kommentar :-)

    Ha en fin dag !

    SvarSlett
  3. skrev en kommentar i går, men den kom vel ikke fram...

    Elsker kastanier. Kjenner de fra brandommen i Tyskland.
    I Norge er det dessverre ikke så lett å få takk i.

    Innvandrer- butikker selger noen ganger kastanier, men de er ofte i dårlig kvalitet eller smaker ikke.

    SvarSlett
  4. Takk for kommentarer :-)
    -også den som eventuelt ikke kom med ...

    Sitter akkurat og spiser noen kastanjer rå: kjempegodt men litt vanskelige å skrelle, resten skal kokes og skrelles i morgen så blir det ihvertfall puree og noen desserter :-)

    Synd det er vanskelig å få i Norge, her finnes de på glass eller fryst hele året i god kvalitet og ferske om høsten, men de er ikke alltid så ferske...

    Kikker innom bloggen deres også, kjempeinspirerende ;-)

    SvarSlett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)